Vi Bilägares forum

Betala extra för luft-trycks-mätare för däcken?

Betala extra för luft-trycks-mätare för däcken?

Jag beställde en ny Suzuki Swift Exclusive diesel 2014 för några månader sen av bilfirman. De hade den inte i Sverige och har därför skickat efter den i den färg jag ville ha från Japan. För nån vecka sen kom bilen och jag fick offert och har beställt att den ska extra rostskydds-behandlas av en firma som bilfirman skickar den till samt att motorvärmare ska installeras innan jag tar hem den.

Nu är det så att bilfirman ringde härom dan, de ville ha mer pengar för att de kom på att bilens luft-trycks-mätar-pryl måste kopplas in vilket den inte var tydligen när den kom till Sverige.. Jag vill inte betala, jag anser att det ska ingå i priset, nån som vet vad som gäller??
Bilfirman säger att jag kan strunta i att betala men att jag då får en lampa som kommer att lysa hela tiden och att det är bättre att ha den fungerande för min säkerhet mm..

När jag satt och muttrade över detta så blev jag fundersam på en annan sak oxå.. Bilfirman sa att jag inte har nån GPS/Navigation i min nya bil, men alla swift exclusive av årsm 2014 verkar ju ha det som standard på just exclusive-varianten!?!? Hittar ingen på blocket som säljer en diesel exclusive, bara bensinare men det ska väl inte vara nån skillnad väl?? Nån som vet??

Jag är tämligen okunnig gällande bilar och nybils-köp men detta känns inte bra..
Har skickat ett mail till general-agenten men jag vet inte ens vad en sån har för roll, kan de hjälpa eller kan jag inte förvänta mig någon hjälp därifrån?

Uppdaterat: 2015-01-25 19:10
/Filifjonkan

Kommentarer

Finns ingen lag på däcktryckövervakning i Sverige
http://www.tjanstebilsfakta.se/inget-svenskt-krav-pa-dacktrycksovervakning

Uppdaterat: 2015-01-26 09:31
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tack, jo jag kollade upp lagen och det verkar som jag inte behöver denna. Men jag vill heller inte ha en lampa som lyser.. Ja kan väl inte behöva betala för denna TPMS? Och inte heller betala för att de avaktiverar lampan?

Jag hittade min offert som de gav mig i aug när bilen beställdes, där finns GPS med, den måste ha ramlat bort på vägen från Japan eftersom den inte finns i bilen nu då.. :(

Uppdaterat: 2015-01-26 14:13
/Filifjonkan

Om du ringer och vill häva köpet så ska du se att det ramlar fram både sändare och GPS!

Uppdaterat: 2015-01-26 21:46

Nu tycks ju inte din bil finnas som nån standardkonfiguration (diesel finns inte i Exclusive enligt Suzukis hemsida) så vad som skall ingå eller ej är ju därmed svårt att säga. Samma utförande men med bensinare skall dock ha både GPS och däcktrycksövervakning som standard. Det är inte så att det är givare till ev vinterhjul som du kanske beställt - och som man vill ha betalt för ?

Uppdaterat: 2015-01-26 21:57

De slutade sälja dieseln i Exclusive vid nyår, min bil beställdes i aug och den kom nu ända från Japan. Den fanns med i prislistor mm i höstas.
Bilen står just nu på en annan firma för foliering (jag gillar att pimpa bilarna) och jag bad en man där att ta en bild i kupén och nog tycker jag att det verkar sitta en GPS där! Jag misstänker att bilsäljaren inte kan skilja på vanlig cd och gps! Men huvudsaken att det finns så jag kan släppa den biten ialla fall! :)
Se bild, visst är det väl GPS?

Men jag har inte beställt något alls gällande däck-trycks-prylen, jag visste inte ens om att det skulle finnas..! För min del verkar det ju vara enklare att vara utan, annars kan det ju bli dyrare att underhålla och skifta däck mm. MEN, jag vill inte ha nån lampa som lyser hela tiden, och jag vill inte betala för att bilfirman ska installera eller betala för att koppla bort lampan..

Har ju mailat bilfirman i fredags där jag skrev att jag inte vill betala, men de har inte hört av sig.. Vad tycker ni, hade ni betalat för att installera eller ta bort varnings-lampan?

Jag har ju hittills inte ens sett min bil, den kom till sverige förra veckan och sen ska den folieras, monteras motorvärmare, byta till vinterdäck och jag har även betalat extra för att skicka den på extra rost-skyddsbehandling innan jag tar hem den. Jaa jag e lite noga, kan kännas onödigt men det är en punkt som Suzuki har sämre på än andra bilar och jag vill att den ska hålla på norrlandsvägarna..
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-01-26 22:56
/Filifjonkan

Ja - den påminner definitivt om motsvarande i den S-Cross jag testade idag.

Uppdaterat: 2015-01-26 22:58
Pi skrev:

Ja - den påminner definitivt om motsvarande i den S-Cross jag testade idag.

Yez!! :) Ja jag tog bilder från blocket och jämförde, de som var exclusive 2014 jämfört med 2013. Och 2013 hade inte som standard och den såg ut som i min gamla bil från 2011.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-01-26 23:01
/Filifjonkan

Ja, det där är inte vanliga radion som vi har i vår Swift, och på bilden ser man plats för minneskort, så det är en GPS.

Swift för Europa tillverkas inte i Japan, är du säker på att din bil kommer från Japan ?? Om jag inte minns helt fel kommer våran från Ungern.

Glöm inte beställa främre stänkskydd, skärmkanten/sparklådan kommer bli blästrade annars, men låt för allt i värden inte nån montera dom med orginalinfästningarna, utan skruva bara fast dom i innerskärmen, gör man som bruksanvisningen, kommer det garanterat rosta i kärmkanten.

Uppdaterat: 2015-01-26 23:09

Aha! Jag märkte på förra vart det sprutade grus så jag satte sån där genomskinlig skydds-plast där. Och nu har jag beställt en styling som jag lite hafsigt gjorde skiss på i photoshop som nu en firma ska försöka greja. Jag la gul plast på sidorna nertill för att skydda lite så det är inte bara för att jag gillar att "pimpa" utan lite tanke med skydd oxå. Men jag ska kolla detta med stänkskydd!
(Bilen på bilden tog jag från blocket, färgen är Galactig grey, den ser lite mer blå ut på dessa bilder)

Ja, kanske du tog 4w på din? Då kommer dom från ett annat land, bygger dom lite annorlunda då, då får man tex slätt bak när man bäddar ner stolsryggarna, det får man inte på min 2w. De sa att de beställde min från japan, men säker kan jag ju inte vara..

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-01-26 23:28
/Filifjonkan

Bilen håller sig renare med stänkskydden oxå.

Uppdaterat: 2015-01-27 09:58

Fast ärligt talat Filifjonkan....Inte tycker i alla fall jag att det blev speciellt snyggt med den extra dekoren...

Uppdaterat: 2015-01-27 10:15

Jooo, det blir jättefint tror jag! :) Jag ska ha bredare ränder än på den bilden, det tror jag är snyggare. Va tusan, passar det på en Viper så passar det på min Swift, när den växer upp så ska den bli en Viper, sådäså.. Hihi

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-01-27 13:48
/Filifjonkan

Det är nog så att beställer man en sak och får det specat på papper så vill man inte betala extra när det väl dyker upp. Det gäller inte bara bilar. Mer principen.

Uppdaterat: 2015-01-27 16:43
It's a very good idea to leave a sinking ship

Är det inte så att Bilen har TPMS på dom medföljande sommardäcken, och bilfirman vill ha betalt för givare till vinterdäcken ??

Uppdaterat: 2015-01-27 22:39

Nej det tror jag inte, de sa att de ville ha betalt för att koppla in detta och om jag inte betalade så fick jag ha en varningslampa som lyste hela tiden.. Jag uppfattade det som att allt fanns men att systemet inte var inkopplat.

Uppdaterat: 2015-01-27 23:09
/Filifjonkan

Jag tror som Rikard att det är givarna till vinterhjulen som dom vill ha pröjs för...

Uppdaterat: 2015-01-27 23:19

Handlar det om 1900:- ca ? Vet ni?

Uppdaterat: 2015-01-27 23:38
/Filifjonkan

Eftersom alla personbilar som levereras nya i Sverige efter november 2014 måste ha TPMS som dessutom inte är urkopplingsbar så är alternativen om bilen är utrustad med aktiv TPMS (sensorer i hjulen) två;
Sätt i sensorer i vinterhjulen
Skit i att sätta i sensorer i vinterhjulen, men få ha en varningslampa lysande.

Fråga, är det bilfirman som levererar vinterhjulen komplett med bilen? I så fall anser jag att det är deras skyldighet att leverera med TPMS i dessa, annars inte, men de hade ju gärna kunnat upplysa dig om detta...

Tacka vet jag passiv TPMS, där ABS-sensorerna används istället. Inte lika säkert, men tillräckligt bra och inget extra som kan strula!

Uppdaterat: 2015-01-28 08:31
*Robban
EnannanRobban skrev:

Fråga, är det bilfirman som levererar vinterhjulen komplett med bilen? I så fall anser jag att det är deras skyldighet att leverera med TPMS i dessa, annars inte, men de hade ju gärna kunnat upplysa dig om detta...
Tacka vet jag passiv TPMS, där ABS-sensorerna används istället. Inte lika säkert, men tillräckligt bra och inget extra som kan strula!

Offert gjordes i aug då bilen beställdes, när bilen snart skulle komma (för ett par veckor sen) så var jag dit, fick en ny offert eftersom jag skulle ha just vinterdäck också, fick ny offert och skakade hand. En vecka efter det ringer dom och vill ha ytterligare 1900 kr för detta med däck-trycks-prylen.

Jag åkte upp på reklam-firman där den står nu för styling/foliering så jag fick se den "live" igår, det sitter GPS så nu vet jag det, känns skönt att veta! Är nöjd med folieringen, de hade bara hunnit göra ränderna än, men det ser bra ut och mycket nära min egen photoshoppade bild. :)

Bilfirman har ännu inte svarat på det mail jag skickade i fredags om att jag ej vill betala mer.
Jag misstänker att säljaren glömde detta med däck-tryck, hon nämnde aldrig nåt om det då vi skrev den sista offerten.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-01-28 12:52
/Filifjonkan

Robban - du har nog lite fel i att det är ett krav med TPMS i Sverige - http://www.tjanstebilsfakta.se/inget-svenskt-krav-pa-dacktrycksovervakning
Så vill man och det går så är det bara att deaktivera den och strunta i sensorer i vinterhjulen.

Uppdaterat: 2015-01-28 14:27
Pi skrev:

Robban - du har nog lite fel i att det är ett krav med TPMS i Sverige - http://www.tjanstebilsfakta.se/inget-svenskt-krav-pa-dacktrycksovervakning
Så vill man och det går så är det bara att deaktivera den och strunta i sensorer i vinterhjulen.

Förmodligen är det krav från EU men Sverige lagför det inte, det måste finnas i fordonen enligt EU men du kan vara utan i Sverige. Får se hur bilfirman gör om de bara struntar i att koppla in det på vinterdäcken eller vad de gör.. Spännande.. ;)

Uppdaterat: 2015-01-28 15:29
/Filifjonkan

Biltillverkaren måste tillverka bilen med däcktrycksövervakning. Kunden och verkstaden får "koppla ur". Det finns alltså TPMS på dina sommarhjul, som är inkopplade. Frågan rör sannolikt vinterdäcken. Försäljaren missade det - firman är skyldiga att leverera en fullt fungerande bil - du skall ha TPMS utan extrakostnad på dina vinterhjul.

Fyra avgasrör och breda fartränder passar på Viper - men inte din bil - det blir epatraktor-stuk. Men - kunden har alltid rätt :o)

Uppdaterat: 2015-01-28 15:29
Tjalle skrev:

Fyra avgasrör och breda fartränder passar på Viper - men inte din bil - det blir epatraktor-stuk. Men - kunden har alltid rätt :o)

Tja, det finns bra många bilar med liknande ränder som har prestanda långt under Vipers. Mini Cooper bland andra. Viper var dessutom ingalunda först med randig huv.

Uppdaterat: 2015-01-28 19:27
It's a very good idea to leave a sinking ship
Pi skrev:

Robban - du har nog lite fel i att det är ett krav med TPMS i Sverige - http://www.tjanstebilsfakta.se/inget-svenskt-krav-pa-dacktrycksovervakning
Så vill man och det går så är det bara att deaktivera den och strunta i sensorer i vinterhjulen.

Njaaoouu... Det är krav utifrån att biltillverkaren MÅSTE leverera bilen med det och att systemet INTE får gå att koppla bort.
Dock stämmer det att det inte finns Svenskt myndighetskrav på att det finns och fungerar, men kör du en bil som har valt att ha ett aktivt system och man väljer att vara utan sensorer i hjulen så är alternativet endast en lysande varningslampa.

Uppdaterat: 2015-01-29 07:41
*Robban

Idag kunde jag hämta bilen. Bilfirman hade delat kostnaden för sensorerna med Suzuki sa dom, jag betalade ialla fall inget och fick sensorer i vinterdäcken så jag slipper varningslampa. :)

Det sitter sensorer i själva däcken med andra ord på denna variant. Vet ni ifall dessa måste kalibreras om när jag byter till sommardäck sen? Det sitter nu i både vinter och sommardäck men jag har läst att vissa modeller måste kalibreras om när man skiftar? Jag frågade säljaren men.. ja hon sa att hon "trodde" att det kalibrerades av sig själv efter man kört 10 mil..? Mmm kan det va så tro?

En annan sak, nån nämnde stänk-skydd/stänklappar.. Finns fram men inte bak.. Vill gärna ha bak men finner inga som passar Swift 2014. Nån som vet vart jag finner såna?

Nå, bilen är skitfin och går som en raket! En otrolig skillnad, hade bensinaren av samma sort tidigare på 94 HK och nu dieselturbo på 75 HK och nu svarar den direkt på gasen, en enorm skillnad på accelerationen! Kul! :)

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-02-06 23:25
/Filifjonkan

Kul att du trivs i nya bilen. Dieseln är absolut inte snabbare än bensinaren, men det känns så då du har högre vridmoment på lägre varv, du behöver trampa mindre på gasen och varva mindre för att få fart, men trampar du gasen i botten på båda, blir du efter med dieseln.
Vad ska du med stänkskydd till bak ??

Uppdaterat: 2015-02-06 23:50

Då är det bara känslan av att den accelererar snabbare, men det känns så pass äkta att jag trodde att den accelererade snabbare än bensinaren. Men det duger åt mig, känslan är ju hela grejen. :)

Jag vill ha stänk-lappar bak för att det inte ska spruta grus mm under och den kanske håller sig aningen renare om baken oxå tänkte jag. Och kanske back-sensorerna slipper klägga igen så snabbt.

Är det svårt att sätta fast stänk-lappar? Såg att Biltema hade för 39:-/st som man klipper till själv..
Annars såg jag ju en kul, jag gillar glada och lite fånigt roliga saker, men dyrt och om dom sen inte går att få att passa så är det pengarna i sjön, men roliga var dom..!

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-02-07 01:51
/Filifjonkan

Det enda stänklappar bak hjälper till med är väl i så fall att skydda bakomvarande lite bättre för bakhjulen på din bil sitter ju så långt bak så nåt skydd på din egen bil lär de ju knappast ge.

Uppdaterat: 2015-02-07 10:42