Nästa artikel
Bilfrågan: Tredubbla straff tillåtet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tredubbla straff tillåtet?

Publicerad 15 juni 2021
"Varför klassas det indragna körkortet som nytt och inte det som Transportstyrelsen förnyar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det verkligen tillåtet att utdela tre straff vid en trafikförseelse? Om man till exempel kör 50 km/tim vid en 30-sträcka får man: 1. Böter. 2. Indraget körkort i två månader. 3. Blir av med behörighet att köra personbil över 3 500 kg som gällde 1995 då körkortet utfärdades.
Att man inte får tillbaks det återlämnade körkortet utan ett nytt som transportstyrelsen utfärdar ser jag inte som någon logisk förklaring till att tidigare behörighet slopas. När transportstyrelsen förnyar körkort var tionde år, då kvarstår behörigheten. Varför klassas då det indragna körkortet som nytt och inte det som transportstyrelsen förnyar? Det är samma körkort i grunden. Vad är skillnaden förutom ett tredje straff?  
Jag kan däremot förstå att ett körkort som återkallas längre tid än tolv månader och måste tas om, likställs med ett nytt körkort och att de då är de nya bestämmelserna som gäller. Finns det motsvarande bestämmelser i övriga EU? Kanske något att prova i EU-domstolen?
Torsten

Svar:
Enligt Europakonventionen får man, som du undrar över, inte utdöma två straff för samma brott. Men i Sverige har förstås åtgärden, böter och indraget körkort, redan prövats bland annat i Högsta Domstolen. Och då har man kommit fram till att i Sverige är ju böter ett straff, men inte indragning av körkortet! Den åtgärden har inte som avsikt att straffa personen i fråga. Det finns fler intressanta omskrivningar. Men slutsatsen blir att Sverige kan fortsätta utdela ett straff och en annan åtgärd i de här fallen.
När det gäller rättigheten att köra en personbil med en totalvikt över 3 500 kg så är förutsättningarna följande: B-körkortet ska ha utfärdats före den 1 juli 1996, men om körkortet återkallats eller blivit ogiltigt av någon annan anledning, gäller inte rättigheten. Så det är i lagens mening inte frågan om ett straff, utan om att uppfylla givna förutsättningar eller inte.
Erik Rönnblom, Vi  Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.