Vi Bilägares forum

Luftväxling

Luftväxling

För ett par decennier sedan hade många bilmodeller så kallad dragfri genomventilation – luften strömmade in genom munstyckena vid vindruta och fötter och försvann ut via utsläpp ("gälar") som ofta fanns i närheten av bakrutan. Det funkade bra, utan att man behövde ha någon ruta på glänt. Är den funktionen helt borta numera? Jag tycker ofta att luften är lite kvav i mina bilar och upplever ett slags övertryck som inte känns så behagligt.

Uppdaterat: 2014-09-05 12:06

Kommentarer

Åtminstone när det gäller bilar med automatisk klimatkontroll, de flesta moderna bilar alltså, är det ju denna som ska sköta ventilation och klimat, luften ska vara renad och i rätt temperatur.
Ac;n torkar luften, när den pajar märks det att rutorna immar igen väldigt lätt!
Håller med om att det kan kännas kvavt, åtminstone innan bilen gått en stund.
Själv stänger jag av ac om den inte behövs för torkning eller det är för varmt, då min hals och ögon inte gillar den torra luften, (sitter många timmar per dag i bil)och låter ecc försöka hålla vettig temp ändå.
Dörrtätningar osv, är ju också bättre idag.
En sak som ibland missas är att byta kupeluftfiltret, då kan det bli lite innestängt, om det inte släpper igenom tillräckligt.
Självdrag har man gått ifrån, då det stör klimatanläggningens funktion!

Uppdaterat: 2014-09-05 14:17

Var ju långt in på 90-talet som ventilationssystemet såg helt olika ut beroende på om bilen hade klimator eller inte, hade väl med självdraget att göra.

Uppdaterat: 2014-09-05 18:49
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?