Vi Bilägares forum

Vilken pendlarbil?

Vilken pendlarbil?

Hej,

Vi är i behov att införskaffa en ny bil som ska användas för pendling till jobbet samt eventuella längre semesterturer i vårt avlånga land. Då jag är långt ifrån någon som har bra koll på bilar så tänkte jag försöka få lite input från såna som har koll på bilar.

Bilen:

  • Kommer köras i snitt 100 km om dagen på vardagar, pendling på 90% motorväg
  • Ska vara en kombi
  • Disel
  • Budget på cirkus 110 000 +/-15 000

Någon som har förslag på märken/modeller jag bör kolla på? Just nu är jag öppen för alla märken.

Uppdaterat: 2014-09-04 14:02

Kommentarer

Det beror ju helt på vilka krav på komfort du har osv.
Vissa kan tänka sig att pendla i en Toyota Aygo och vissa kräver en Phaeton för att vara nöjda.
Mkt handlar nog om vad du har haft innan.

Kombi finns ju från rätt små storlekar (clio, ibiza osv) upp till betydligt större. Varför behöver du en kombi, vad är det som du vill kunna frakta?

Uppdaterat: 2014-09-04 14:52
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.
Reverend Benny skrev:

Det beror ju helt på vilka krav på komfort du har osv.
Vissa kan tänka sig att pendla i en Toyota Aygo och vissa kräver en Phaeton för att vara nöjda.
Mkt handlar nog om vad du har haft innan.
Kombi finns ju från rätt små storlekar (clio, ibiza osv) upp till betydligt större. Varför behöver du en kombi, vad är det som du vill kunna frakta?

Inte haft någon bil innan men vill ju kunna sitta skönt men kräver inte någon jätte lyx. Kombi vill vi ha för att bilen även ska användas som familjebil på semester, ha plats för hund, ha plats för golfklubbor m.m.

Uppdaterat: 2014-09-04 15:24

Köp något som DU vill ha, Punkt!

Uppdaterat: 2014-09-04 19:52
Pär

leifer, miljöklassad var väl inget krav? Är det komfort som gäller är ju C5 svårslagen.

Uppdaterat: 2014-09-04 20:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Står man bara ut med förarkomforten så kan en Ceed vara ett bra köp. Men kolla så att serviceplanen följts - annars kan det bli problem med den 7-åriga garantin. Personligen fungerade inte körställningen för mig i den bilen men det kan ju vara individuellt. Jag fick ont i högerbenet väldigt snabbt, tyvärr. Annars tror jag det kan vara ett bra val.

Uppdaterat: 2014-09-04 20:52

Ett alternativ till Ceed kan ju vara Hyundai i30 kombi - dom är ju rätt lika och från samma koncern. Dock inte helt lika under skalet för Hyundai har längre hjulbas märkligt nog. Sen har Hyundai 5 års garanti och Kia Ceed som tidigare nämnts 7 år. Det borde gå att få fräscha ex av båda dessa för ungefär den budget TS har. Sen finns ju t ex Ford Focus som också har 5 års garanti (i alla fall de senaste årsmodellerna) och ett antal andra modeller i Golf-klassen. Renault Megane av senare modell kan också ha 5 års garanti och är hyggligt bekväm för storleksklassen. Detta är väl några av de mera prisvärda (billiga) bilarna i Golfklassen.

Uppdaterat: 2014-09-04 21:05

Pendlar man 10 mil om dagen med 90% motorväg vill man nog inte gärna ha någon liten bullrig bil. Det vore nog bra om TS kunde precisera sina önskemål något mera.

Uppdaterat: 2014-09-04 21:20
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nåja - 10 mil/dag i en Golfklassare lär de flesta klara av utan problem. Men som vanligt gäller "vill man vara fin så får man lida pin" vilket i dessa sammanhang innebär att behöver man nåt med ännu bättre komfort än dessa bilar så är det bara att öppna börsen mera så hittar man garanterat nåt. Men TS krav skulle nog behöva specas lite bättre som saabnisse helt riktigt efterfrågar.

Uppdaterat: 2014-09-04 22:02

10 mil om dagen? Jag dagspendlade förrut 14 mil om dagen i en Volvo 740 från 1990, tyckte inte det va något problem förutom bensinkontot...

Man vänjer sig vid lite sämre komfort. Köp en NY kia eller dacia eller liknande och njut av garanti och att du är den första ägaren.

Uppdaterat: 2014-09-04 22:43
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Lason, dagspendla 14 mil om dagen i en 740 är väl inte speciellt svårt, det var ju en för sin tid komfortabel bil (med miserabla vägegenskaper vid vissa väglag), men att dagspendla i en småbil på motorväg är inte så trevligt.

Uppdaterat: 2014-09-04 23:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det jag anser är ju att utvecklingen gått framåt. Jag tycker inte att småbilar är särskilt mycket obekvämare än den gamla Volvon jag hade, utom möjligtvis i fjädringskomforten, då, men motorvägar är ju släta.

Hade men mig en Clio diesel -12 för att lämna för service när jag åkte från en släkting, och den var verkligen inte fy skam komfortmässigt. Och Clio, även om den växt en hel del, räknas väl ändå fortfarande som småbil?

Visst, IQ, Aygo m.fl är väl inga pendlarbilar, men är ju inte byggda för motorväg heller. Är ju inte ens speciellt snåla vid sån körning.

Uppdaterat: 2014-09-04 23:49
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Nu var ju dessutom förutsättningarna från TS sådana att bilar typ Aygo är uteslutna så dessa kan vi ju utan vidare lämna därhän. F ö håller jag med Lason1 att det absolut inte behöver vara nån pina längre att pendla 5 + 5 mil dagligen även i mindre bilar.

Uppdaterat: 2014-09-05 06:28

Några problem med frågeställningen:

1. Pendlarbil och bil för "längre semesterturer" är för mig två helt olika bilar.
2. Budget? Det finns ju bilar från under 100,000 till över 1 miljon som kvalificerar
3 .Familj? Hur stor?
4. Andra krav? Komfort? Vinteregenskaper (AWD)? Har man inga krav alls på bil kan jag tycka att man lika gärna kan gå och köpa billigast möjliga ...

Prius är exempelvis en utmärkt pendlarbil om man pendlar till och från våra större städer med mycket krypkörning och långa köer. Har man dessutom möjlighet till tjänstebil så ger den ett löjligt lågt förmånsvärde och ägandekostnader.
Som familjebil för "längre semesterturer" är den dock tämligen värdelös, med dåliga utrymmen, avsaknad av dragkrok, dyr att köpa och inte anmärkningsvärt låg förbrukning.

Jag går själv i köpastankar av pendlarbil och tittar då på Audi A3 Sedan 2.0 diesel, samt BMW 120d, båda manuella då jag pendlar längre sträckor samt har en son i övningskörningsålder.

Uppdaterat: 2014-09-05 08:36

Prisnivån fanns ju i alla fall med i första inlägget så nån ny Audi A3 Sedan eller liknande (för att ta ett exempel) är ju inte aktuell för denna köpare.
Och med priset tillsammans med övriga lite luddigt formulerade krav så minskar ju urvalet en aning men de kombibilar jag och andra föreslagit ligger ju inom rimlighetens gräns trots allt - om man också vill ha en hyfsat ny bil.

Uppdaterat: 2014-09-05 09:07

TS har ju fått en hel del råd, men inte kommit tillbaka och kommenterat dessa och därför blir det svårt att komma vidare.

Uppdaterat: 2014-09-05 09:24
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

...fast nu var prisklassen angiven till ca: 95.000--125.000 kr så nån Ceed kombi eller i30 kombi av senaste modell (med diesel) är nog knappast aktuell utan vi får nog räkna med att det i så fall får bli en av den gamla modellen där som sagt körställningen kan bli påfrestande - även för mig som inte är speciellt lång. Möjligen kan det skilja lite i körställning mellan Ceed och i30 och i så fall till i30's fördel.

Uppdaterat: 2014-09-05 09:47

Servicen på vår lilla Kia har hittills snarare varit ovanligt billig så det kan nog skilja avsevärt mellan olika verkstäder - och det gäller med all sannolikhet även för övriga märken. Men att kolla serviceintervaller och servicekostnader är nog nåt man bör lägga ner en stund på inför varje bilköp.

Uppdaterat: 2014-09-05 11:23

Har suttit och kollat runt lite, pratat med sambon och lite annat. Ang. komfortfråga som några har ställt så har jag inga jättekrav på den, har pendlat samma sträcka lite då och då i en volvo 740 och inte haft några problem med komforten. Skulle vilja ha lite högre komfort än den men måste inte vara någon bil med topp komfort.

Skulle även kanske kunna sträcka mig upp emot 135 000 - 140 000 kr i budget.

Nuvarande så är vi 4 personer, två vuxna två barn men kommer troligtvis bli ytterligare någon mer i familjen så vill gärna ha en bil som inte är allt för trång i baksätet.

Det behöver inte heller vara en kombi med ett gigantiskt utrymme utan även bilar som Hyundai I30 kombi, A3 Sportback, Cee´d SW etc är tänkbara kandidater utifrån när jag kollat på dom på nätet.

Uppdaterat: 2014-09-14 13:25