Vi Bilägares forum

Service av KIA

Service av KIA

Då var det dags att boka första servicen (1500 mil eller 12 månader) av min nya Kia Rio. Jag har försökt förstå mig på det här med auktoriserad verkstad eller inte, dvs om nybilsgarantin gäller även om jag inte servar på en specifik Kia verkstad. Finns det någon här som har mer erfarenhet av detta än jag och kan hjälpa mig? Funkar det tex med Mekonomen? Vad jag har förstått så är det Väldigt mycket dyrare att serva på en Kia verkstad och jag vill veta om man vågar serva någon annanstans? Naturligtvis menar jag då en riktig verkstad, men inte specifik Kia verkstad. :) Vore Väldigt tacksam för åsikter/erfarenheter/hjälp då jag aldrig haft en ny bil förut utan bara äldre bilar som pappa servat. :)  Mvh Malin

Uppdaterat: 2014-08-19 13:42

Kommentarer

Har du andra Kia-verkstäder i närheten så kolla och jämför. För vår lilla Picanto kostade 1:a servicen (1 år/1500 mil) bara 1171 kr på märkesverkstaden hos den Kia-återförsäljare som vi köpt bilen av och det har jag svårt att betrakta som Rolls Royse-priser - och då var bilen nytvättad och fin när vi hämtade den. 3000 mil/2 år skall enligt verkstaden kosta 1537 kr så vi får väl se vad verkligheten blir...:) Sen kan det löna sig att vifta lite med en billigare offert från t ex en Mekonomen-verkstad ...:)
Men som Jes säger - vill du behålla 7-årsgarantin så är det nog en märkesverkstad som gäller, tyvärr. Annars reduceras din garanti till 3 år vill jag minnas men "fackmannamässig" måste servicen vara och frågan är hur enkelt det är att bevisa att det kravet uppfyllts... Men det kravet är ju inte Kia ensamma om utan det är ju ett generellt krav.

Uppdaterat: 2014-08-19 14:31

Verkar lite kluvet om detdär...

Å ena sidan påstås det att någon Europeisk konkurrensmyndighet har satt stopp för grejen med att låsa ägarna till märkesverkstaden, men å andra sidan påstås det att Kia skiter i vilket och kör sitt race i alla fall. Får väl se vad domen blir första gången någon som bara servat fristående blir nekad garanti efter 6 år.

Uppdaterat: 2014-08-19 20:11
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Om jag förstått detta rätt så lämnar Kia 3 års garanti i grunden - t ex samma som Toyota - och i detta läge gäller bara förutsättningen "fackmannamässigt utfört". Men man kan som Kund få ytterligare 4 års garanti om man sköter servicen enligt serviceplanen och gör servicen hos auktoriserade Kia-verkstäder så jag skulle bli förvånad om inte deras upplägg håller för en rättslig prövning eftersom dom trots allt lämnar längre grundgaranti (3 år) än många stora, europeiska märken. Men vi får väl bida tiden an och se hur det kommer att tolkas - och det gäller nog inte bara Kia-fallet.

Uppdaterat: 2014-08-19 20:26

Tack för era svar! :) Jag läste någonstans nyligen att Kia förlorat ett fall i domstol gällande Kia auktoriserad verkstad eller inte, dvs bilägaren som servat hos annan verkstad fick rätt... Men frågan är ju om man kan lita på det i alla fall.. Om inte annat så kostar det ju att gå till domstol också.
Ja ja..jag får sätta mig imorgon och ringa runt till lite olika ställen för prisuppgift. Bor så bra (eller mindre bra beroende på hur man ser det) till att jag har ungefär lika långt till 3-4 olika Kia verkstäder. För ska man vara säker på garantin i 7 år bör man ju alltså serva hos Kia i alla dessa 7 år, om jag förstått det rätt?! Vi får se vad som händer, en service blir det i alla fall! :) Tack igen för svaren!

Uppdaterat: 2014-08-24 11:03