Vi Bilägares forum

Renault Megane Sport Tourer diesel eller bensin

Renault Megane Sport Tourer diesel eller bensin

Hej.

Familjen är redan en ägare till en Renault Megane Halvkombi som vi varit super nöjda med. Men nu har vi fått tillökning i familjen och bilen är tyvärr lite för liten för två vuxna, två barn, barnstolar och vagnar. Därför tittar vi på en Sport Tourer istället vilket verkar passa vårt behov lite bättre.

Valet står mellan
1.2 Energy TCe 115 och 1.5 Energy dCi 110 båda med Exception utförande.

Har surfat omkring och försökt hitta lite mer info om Fördelar/nackdelar mellan diesel och bensin men hittar inget som direkt rör Renault utan mer Volvo och några andra bilmärken.

Vårt mål är att försöka få en så minimal kostnad som möjligt och det är här jag inte blir klok. Tittar jag bara på siffrorna, vilket jag är väl medveten om kanske inte matchar vårt verkliga användande så har jag sammanfattat det så här.

Fördelar diesel
Lägre bränsleförbrukning
Ingen bilskatt under 5år för den valda diesel modellen
Enligt Renaults tanaka mindre app på deras webbsida tjänar vi ca. 10.000kr per år i bränslekostnaderna jämfört med nuvarande bil

Nackdelar diesel
Snabbare prisökning på bränsle (?), större bränslekonkurrens jämfört med bensin
Dyrare delar om nåt går sönder. Orolig för byte av partikelfilter vilket jag hört är dyrt. Osäker på hur vanligt det är att det går sönder.
Högre inköpspris
Dyrare bilskatt jämfört med bensinbilen när den väl ska betalas

Så tankarna går mycket till att vad dieseln kostar om något år. Har den prisökningen ätit upp vinsten med att byta till diesel. Samt hur stor är risken att något dyrt på bilen går sönder under normala förhållanden.

Sammanfattar jag vårt kör mönster så ser det ut så här under en vanlig vecka.
T/R Arbete ca 6km landsväg -> 30km motorväg -> 4km stadstrafik allt detta x2 alltså ca 80km totalt fem dagar i veckan
T/R veckohandling ca 25km blandad körning
Övrigt ca 100km blandad körning

Under året
Semester 2000km mestadels motorväg men ca 20% blandad körning
Besök släktingar 800km
Total årlig bilkörning ca 22.000km

Lämpar sig vårt körmönster sig för en diesel eftersom jag läst att diesel lämpar sig till längre körsträckor och inte mycket småkörning. Det tar längre tid för en diesel att bli varm och har därför en högre bränslekonsumtion under den första sträckan jämfört med bensin.

Någon som kan hjälpa mig på vägen så att jag kan ta ett beslut. Missar jag något i mitt sätt att tänka? Är det något annat jag måste tänka på?

Hälsningar
Andreas

Uppdaterat: 2014-05-17 14:02

Kommentarer

Skillnaden i bränslekostnad för de två alternativen blir väl
(bensinpris*förbrukning för bensinmotorn - dieselpris*förbrukning för dieselmotor)*sträcka=
(14,68*5,3l/100km-14,42*3,5l/100km)*22000/100=17000kr/år-11000kr/år=6000kr/år i lägre drivmedelskostnader per år för dieseln.
Om vi antar att båda överförbrukar i förhållande till deklarerat i samma procentuella utsträckning så blir skillnaden något större.
Min erfarenhet är att dieseln klarar att hålla motorvägsfart med en överförbrukning som inte är lika stor som den bensinaren lider av, dvs skillnaden blir förmodligen något större även av detta skäl.

Prisskillnaden enligt listpris är bara SEK 10 000 till förmån för bensinaren.

Om dieseln dessutom är fordonsskattebefriad i 5 år (om du köper den ny nu så antar jag dessutom att dessa 5 år kommer vara en ansenlig del av den period som du har för avsikt att äga bilen).

OM båda känns lika bra att köra hade jag satsat på dieseln. Du kommer ju i storleksordningen tjäna in prisskillnaden varje år under 5år, dvs du kommer ligga 4*10' före när du når år 5.

När jag gjorde samma räkneövning för mig själv för ett tag sedan kom jag dock fram till motsatt svar. Dock var det en helt annan bil med en större prisskillnad (ca 20') , ingen av dem kom åt miljöbilsregler (dvs båda hade fordonsskatt) och jag kör betydligt färre antal mil (under 1000/år). Dessutom var bensinaren roligare att köra.

Vad jag kan se som skulle kunna omkullkasta detta är om någon har negativa erfarenheter av den aktuella dieseldrivlinan. Jag har själv ingen erfarenhet av den så här får vi hoppas på att någon annan kan komma med relevant input.

Uppdaterat: 2014-05-17 15:17