Vi Bilägares forum

Subaru BRZ (Toyota GT86)

Subaru BRZ (Toyota GT86)

Har åkt mestadels tyskt med en hint av Spanskt under mina 20 år som bilägare, men funderar nu på att köpa mig en lite sportkärra och har snöat in på Subaru BRZ.

Förutom att man gått igenom diverse utlänska tester där bilen får bra betyg, så undrar jag om någon av Er testkört denna kärra?
Visst, roskskydd är inte i nivå med tyskarna, men det går att fixa.
Och har väl räknat med att det kanske är lite mer plast interiört, men hur illa kan det vara egentligen.

Har inte hunnit iväg att testköra själv, men som sagt, är det någon av Er som suttit eller än bätttre, kört kärran?
Tankar om Subaru generellt?
Boxermotorer?

Alla tankar och åsiker är välkomna..

Mvh
The Reverend

Uppdaterat: 2014-05-07 22:31
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kommentarer

Benny:
Har kollat tekniska data på bilen och ser att den gör 0-100 km/h på 7,6 sek och har en toppfart på 226 km/h. Visst prestanda kanske inte är allt här i världen men i mina ögon är den för slö för det utseende och körglädje som bilen har. Hade själv i mina yngre år 2 stycken nya Honda CRX-VTEC på 150 hk och det var lite av ponny hästar i dom bilarna också. Det behövs en lite starkare motor i Subaru BRZ el Toyota GT86 för nu är den ganska orkeslös på låga varv och har max vridmoment 205 Nm vid 6.400-6.600 kan bli jobbig att leva med i längden. Tycker att du borde kolla på en begagnad Audi TT istället för den har nästan hela karossen i aluminium och turbomotorn på 200 hk är en riktigt pärla, den känns som en sugmotor men har turbo effekten över hela varvtalsregistret, alltså ingen tråkig turbomotor som endast har effekt på låga varv. Här har du effekt ända upp till 6800 r/min. Dessutom borde den gamla ligga bra i pris nu när det kommit en ny Audi TT.

Båda mina Honda CRX-VTEC hamnade dessvärre på skroten då brorsan totalkvaddade den första och jag den andra.

Uppdaterat: 2014-05-08 21:02
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

@Minimats1

Jo jag har sneglat på TT rätt länge, och även Sciroccon ligger bra till (speciellt hos tjejjen, helst då i någon grodfärg)
Det som lockade mig med Subarun var främst alla positiva reviews utomlands där körglädjen hyllades, samt att den är bakhjulsdriven.
Jag har kört 4wd och fwd hela mitt liv (om man räknar bort bågen) och tänkte det skulle vara lite sköj att testa på bakhjulsdrivet.
Sen så är det alltid kul att testa på ett helt nytt märke, även om, som jag skrev tidigare, fortfarande spanar på scirocco.

Uppdaterat: 2014-05-09 15:03
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Benny:
Det är bara roligt med bakhjulsdrift när det är blött ute för då kan man ställa ut bakvagnen utan att få riktigt kraftiga motkast.
Fast på torrt är det faktiskt inte någon större skillnad på bakhjulsdrivet och framhjulsdrivet. Hade en BMW 318 is i mina yngre dagar och den var faktiskt riktigt otäck på vintern, så fort man gasade lite så blev det att parera motkast, fast visst på den tiden fanns inte antisladd system. VW Scirocco ser okej ut utvändigt men invändigt är det VW Golf 5 och det känns inte så modernt. Synd att det inte är lite mer hästkrafter i Subaru BRZ el Toyota GT86 då de har så mycket körglädje. Nu kan de inte ens köra ifrån min gamla Audi A4 på 190 hk den gör 228 km/h med automatlådan som jag har och gör 0-100 km/h på 7,8 sekunder.

Uppdaterat: 2014-05-09 19:38
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Har inte kört den men du kan få mina tankar ändå:

Köp!

BRZ/GT86 är nog den roligaste riktiga sportbilen på länge. Alla hyllar dess körglädje och karaktär och även om det finns liknande andra bilar med lite bättre prestanda så är de inte i närheten lika roliga. Enda någorlunda jämförbara jag kan komma på är väl BMW 2-serie men en sån är väl minst 100 tkr dyrare och ändå knappast lika underhållande.

Scirocco och TT t ex kan säkert vara trevliga men inte är de sportbilar i traditionell mening.

Bakhjulsdrift med perfekt balans, lagom stark och varvvillig motor, bra styrning och bromsar till ett fantastiskt vettigt pris gör att dessa är riktiga godbitar. Och om nått fjun i en chippad Audi axar ifrån dig vid rödljusen så må det vara hänt. Körglädje har väldigt lite med noll till hundra-tider att göra...

Sa jag att du ska slå till?

Uppdaterat: 2022-11-02 21:27

Jo jag ska iväg den 17;e och provköra då Subaru kör något jippo.
Jag har alltid varit och är väl en VAG älskare, men samtidigt så skulle det vara kul att testa något nytt.

Och visst, jag har dregglat gott över Golf GTI (och ännu mer över A3 sportback med en go motor)men är som sagt lite nyfiken på något nytt.
Mkt handlar ju om karraktär på motor också, inte bara HK (även om det är sjukt skönt att dra på vid ett rödljus)
Min Ibiza jag har idag med en liten turbospis kan faktiskt vara lite småkul den med, och körkortet är inte i riskzonen varje gång jag sätter mig i den.

En annan del är ju driftskostnader, ska kolla med Subaru var försäkring, service osv. går på.

Min enda oro är att jag kommer lacka ut på kvalitetskänslan interiört, brukar vara det som det faller på.
När man spottar en digitalklocka från 1985 i centerkonsolen på en modern bil så brukar det ta emot, fast i detta fall kanske bilen är så kul att man kan förbise vissa design och kvalitetskänslomissar.

Uppdaterat: 2014-05-10 15:12
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Efter att ha läst detta http://www.svd.se/naringsliv/bilarna-som-ingen-vill-ha_3557850.svd?sidan=1#xtor=AD-500-[svd]-[tf_huvudspalt_1405]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[29] att Suburu BRZ endast sålts i 3 exemplar i Sverige skulle jag nog inte välja att köpa denna modell av den enkla anledningen till att andrahandsvärdet blir katastrofalt dåligt.

Uppdaterat: 2014-05-15 13:31
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

I april var det ju Mats.

Subaru har väldigt högt andrahandsvärde och att den här iofs ändå är sällsynt behöver inte betyda nånting. Snarare kanske bara att värdet håller ännu bättre.

Uppdaterat: 2022-11-02 21:27

Generellt är det ju bilar som säljer bra som har bra andrahandsvärde, kollar man på en begagnad VW Golf 7 så finns det ingen under 150.000 kr och då kan man ju lika gärna köpa en ny. Kollar man på Opel som säljer väldigt dåligt i Sverige så har även dessa bilar dåligt andrahandsvärde. Subaru BRZ har det sålts 3 st av i Sverige och det har självklart sin förklaring då den är inriktad på ungdomar som har jobb eller föräldrar med vuxna barn som inte längre bor kvar hemma. Jag gillar både Subaru BRZ och Toyota GT86 men skulle inte köpa den modellen för att motorn är för klen. Jag tycker att en sportbil ska ha lite tryck i motorn när man trampar på gasen. Det finns ju mycket begagnat som ger bra tryck i ryggen när man gasar så varför inte inrikta sig på Ford Focus RS, VW Golf R, Opel Astra OPC, VW Scirocco R el något liknande. De är visserligen framhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna men har bra tryck i motorn. Sakta kan man ju alltid köra oavsett modell men vill man köra snabbt gäller det att ha lite pulver under huven också.

Uppdaterat: 2014-05-15 20:36
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Personligen tycker jag BRZ har en mycket snyggare front än GT86'an. Jag har inte testkört - men provsuttit. Tyvärr är jag tydligen helt fel längd för den här bilen (båda två dvs) . Är modiga 167 och "axelbreddningarna" upptill på ryggstödet gjorde ont! Stolen är så enormt skålad där uppe att den huvudsakliga kontakt min rygg fick med stolen var genom skulderbladen. Fick skjuta fram axlarna en halv decimeter kändes det som för att ryggen skulle "få kontakt". Vet att jag sitter bekvämt i både Ferrari 430 och 997 GT3 så vet inte riktigt vad de var för konstigt med de där stolarna.

Annars är det nog en trevlig bil. Inte det vackraste som skådats kanske men den ser "ändamålsenlig" ut. Problemet i mina ögon (utöver stolarna då) är att det är väldigt mycket pengar för något som är sportigt pga att den har för dåliga däck ;) En bil som är "bang for the buck" men med få egentliga kvaliteter. Håller nog med Minimats1 - finns många bättre begagnade bilar som troligen kommer ge mer långvarig glädje. Samtidigt - trygghetsjunkien inom mig gillar nybilsgaranti och sånt ;)

Uppdaterat: 2014-05-15 21:50

Golfen är väl ett par hundra kilo tyngre än brz som är en lätt bil. http://fastestlaps.com/cars/subaru_brz.html

Uppdaterat: 2014-05-16 16:01
Elbil2

Detta med alltför skålade ryggstöd drabbade även mig när jag provsatt en ny Focus ST. Recaro-stolarna är säkert bra för dom som passar i dessa men när axlarna skjuts ihop så blir det bara blääää, tyvärr. Synd på en bil som annars är lite småtrevlig.

Uppdaterat: 2014-05-16 22:41

Har fortfarande inte kommit iväg och provkört, har haft fullt upp med att göra mig av med MC och klura på alternativt till Subarun.
Ironiskt nog så läste jag om att den sålt uruselt i Sverige, men det behöver ju inte betyda något egentligen, och det är ju alltid kul att vara unik.

Så vad finns det mer för kul alternativ till BRZ som är bakhjulsdrivna?
Började funder på Mazda MX-5 för en sekund, men polaren sa att om man är över 180cm så kan man glömma den bilen (vilket iofs jag tyckte lät lite udda).

Uppdaterat: 2014-05-21 23:07
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Benny:
Du kan för dessa pengar få en begagnad BMW 328i och den har numera en tvåliters turbomotor på 245 hk. Jag har inte provkört bilen men de klagar på att styrningen är i lättaste laget när man kör lite fortare på motorvägen. Annars är det bra klös i motorn och automatlådan (8 växlad) är lite snabbare än den manuella, fast jag hade föredragit den manuella.

Uppdaterat: 2014-05-22 18:56
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

@ Minimats1
Jo man kanske skulle ta en koll på BMW, kan vara gött att checka av "har varit BMW ägare" på Todolistan.
Kollade även på Z4 cab, dessa kan man ju få för en rätt normal summa pengar faktiskt.

Uppdaterat: 2014-05-26 14:24
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Det finns även fina BMW 335i Coupé (E92) och de har dubbelturbo på 305 hk och ligger runt 200.000 kr, fast de är förmodligen väldigt dyra att äga, kan tänka mig att försäkringen är ganska så hög på denna typ av bil. Annars VW Golf R - 6 på 270 hk skulle kunna vara något fast den är ju fyrhjulsdriven och inte bakhjulsdriven.

Uppdaterat: 2014-05-26 14:58
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Haha Crister, du gillar verkligen inte Uno va?

Uppdaterat: 2014-05-26 18:28
z65

För att återgå till ämnet så tycker jag att Impreza WRX turbomotorn borde finnas som alternativ i dessa bilar, men det kanske kommer!

Uppdaterat: 2014-05-26 18:34
z65

Unos kommentarer har raderats.
Hörde ej till ämnet!

Uppdaterat: 2014-05-26 19:16
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hästkrafter är inte hela världen...
Kan se framför mig en BRZ på lagom ställ genom en kurva, med en A4 efter som med fullt svängda framhjul och 100 hk till kanar rakt fram, rätt ut i spenaten...
Vore ju kanske trevligt dock som sagt, att ha någon av de större motorerna som alternativ, men japanerna är rätt duktiga på att bygga pigga motorer.

Tyskarna har ju också ovanan att inte låta en själv bestämma hur man vill att bilen ska bete sig... Prova att stänga av antisladd till 100% i en BMW eller Mercedes...

Uppdaterat: 2014-06-01 08:08
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

BUMP!

Nå, har du beställt nån ännu Pastorn eller iaf provat den. Eller?

Uppdaterat: 2022-11-02 21:27

Var själv inne på en GT86, provkörde den 2 ggr, kul bil. Motorn behövs varvas för att det ska hända nått. Trevlig bil men slutligen blev det en Fiesta ST istället.

Uppdaterat: 2014-08-08 08:31