Vi Bilägares forum

Har ni kört nån bil till skroten ??

Har ni kört nån bil till skroten ??

Jag är en sån som har svårt att slänga saker om dom fungerar, särskillt bilar, dom blir fort personliga vänner.
Jag har slaktat en hel del bilar som blivit hämtade till skrot, men då har jag plockat av allt som möjligtvis har nått värde, men jag har aldrig kört en fungerande bil till skroten.
Min dotter tog körkort för 6 år sen, en Mazda 323 inhandlades för 4000:-, efter 2 år och 8000 mil fick en bekant ta över den för en tusenlapp (den rullar än) dottern ville ha en bil med lite mera plats, Mazdan var bara 2 dörrars.

Vi hittade en Nissan Primera av 91 års modell som var väl omhändertagen, sista ägaren var en yngre kille som stylat den lite, låg fjädring, feta fäljar, vinge, extraljus, stereo, liten fet skinnratt med machande växelspaksknopp och ett grovt avgasststem, vi fick med kvitton för över 25" kronor på prylarna, men gav 9.500:- för hela bilen.
Vinterdäcken verkade vara sen bilen var ny så jag köpte en omgång nya Gisslaved för 2600:- dagen efter.
Problemet med bilen var att drivknutarna knakade lite när man svängde fullt, jag demonterade och fettade om dom, ett år senare knakade dom igen, efter yttligare ett år lät dom även när man åkte rakt fram. Jag bytte sida på knutarna, så dom gick baklänges, nu knakade dom bara när man backade. Övriga reparationer under dom här drygt 4 åren är ett beg främre bromsok för 300:-, nya klossar runt om och olja/filter några gånger. När kupefläktens motstånd gav upp satte jag dit ett från en BMW, det passade efter 5 min modifiering.

Men nu är det dax, på fredag går den sin sista tur, knutarna är utom all räddning, avgassystemet har gett upp, vindrutan är sprucken, vi känner inte ens för att åka till bilprovningen för att få en månad till, felen är ju så uppenbara.
Men det tar emot, förövrigt går bilen så jäkla fint, som tur är för värdsekonomin är inte alla som jag, då skulle det inte säljas många nya bilar, och vore det inte för att dottern promt vill ha en bil med AC, skulle hon fått puttra på ett par år till.
Jag ska personligen åka till skroten, parkera Primadonnan snyggt utanför, gå in och överlämna samtliga nycklar.
Vila i frid.

Uppdaterat: 2014-02-26 23:30

Kommentarer

Jag körde en R5:a -90:a höstas till returbilen i kristianstad men innan jag åkte i väg med den så tog ja bort så mycket använbart som möjligt, dom gick inte ens ut och tittade, bilen var tjuvkopplad eftersom jag bärgat tändlåset, men 1000:- riksdaler fick jag för den iaf. jag hade redan innan plockat med en 89:a i delar samt köpt en 89:a med kass soppapump så denna som jag kör med nu är ett hopplock av dom andra 2, dock med en ny sommapump för 360:- från ebay

Uppdaterat: 2014-02-27 08:39

Det blev ingen tur till skroten, ja la ut en blänkare bland mina vänner på FB om nån behövde en bil, och det visade sig att en kvartsbekants kusin behvde nått att ha vis sommarstugan i småland.
Nyförvärvet blev en Mazda 626 från -02, välvårdad med 13.000 mil för 20.000, nybes, nyskattad och fulltankad.

Uppdaterat: 2014-03-02 10:25

Tittade på en likadan i onsdags med samma mil och pris, den var helt upprostad, den vi köpte nu hade antydningar i bakre skärmkanterna, men det går att hålla undan om man tar tag i det omedelbums.
Prio 1 för min dotter är att bilen går, inte hur den ser ut.

Uppdaterat: 2014-03-02 11:28

12 år, gammalt? Min nyaste bil är nästan femton år...

Uppdaterat: 2014-03-03 18:05
It's a very good idea to leave a sinking ship

Ja förutom fruns Swift är vår bilflora inte den nyaste, BMWn är 23 år, Toyotan 17 och Chryslern 12 år. Ingen av dom har nån rost att prata om.

Uppdaterat: 2014-03-03 18:50

JohanE_1 märker att du skämmer bort dig... Men man lever ju som sagt bara en gång ;)

Uppdaterat: 2014-03-03 20:14
Pär

Peugeote-Pär:
Nämn en ny bil som du ärligt kan säga är värd sitt pris.
Själv är jag rätt nöjd med att äga en bil som ökar i värde. :-)

Uppdaterat: 2014-03-04 09:25
It's a very good idea to leave a sinking ship

Du är smart du Johan... Kanske en affärsidè att ta patent på så du kan tjäna ännu mera pengar.
Om du tänker till lite så kanske inte allt handlar om att värdet i sig, att sitta i en bekväm snål bil med modern teknik kanske är värt sitt pris.

Uppdaterat: 2014-03-04 13:53
Pär

Har kört många bilar till skroten men det var länge sedan. Några har jag själv plockat av allt förmodat användbart och sedan skurit ned. Mycket av skiten släpade man sedan också med sig i åratal då det ju var synd att slänga ...
Men jag orkar inte bry mig om sådant längre utan vill ha en bil som fungerar. De senaste bilarna innan jag började att köpa nytt kostade dessutom så mycket i rep. att det inte "lönade" sig att hålla på med skiten.

Under åren har man ju sen dessutom vant sig vid bilar som INTE kluddar och som bonus dessutom är krocksäkra,har en god komfort och bränsleekonomi.
Räknar man ihop allt så är förstås bilägandet alltid en tråkig historia men jag köper inga dyra bilar och hoppas kunna fortsätta med att köpa nytt.
Min syster var väldigt skeptisk för några år sedan till nya bilar då det var allt för dyrt men jag bad henne att räkna på vad deras dåvarande bilar kostade att äga och hon blev mäkta förvånad över resultatet. De flesta säger alltid samma sak att deras gamla bilar knappt kostar någonting men det stämmer sällan egentligen.
Idag kör därför större delen utav släkten med nya bilar och trivs med det.

Visst kliar det i mina egna fingrar också ibland ( särskilt efter service ) att bara köpa något lik med tio år på nacken för kanske 20.000kr och bara köra tills den rasar men så minns man plötsligt alla problem med dessa bilar och tänker om.
Som jag ser det så skall bilen vara helt ny eller över 20 år gammal då de inte var fullt så nedlusade med datorer men så kommer ju det här med krocksäkerheten också...
Känner precis som "Jes" nämner att jag inte vill låta mina egna barn köra med den sämsta skiten men kanske blir det så ändå under ett par år då många utav dagens kids tycker att det är "fränt" med en gammal Volvo. Det skall de nog få tycka i fred för även de mognar ju.

Däremot kunde jag tänka mig en begagnad bil som andra eller rentav tredjebil som inte måste fungera varje dag...Då blir inte meckandet så tråkigt heller. ( kanske en sommarbil vart det lider?)

Uppdaterat: 2014-03-04 14:31

Sen är du ju uppenbart inte så intresserad av bilar så... från A till B handlar det nog om för dig.

Uppdaterat: 2014-03-04 15:40
Pär

Peugeot per:
Tja, 0.6 liter per mil och 200 hästar i en bil från 1987 kallar inte jag så illa. Som dessutom är bekväm.
Har inte kört någon bekväm ny bil heller. Alla känns som tunga atlantkryssare utan någon som helst form av känsla. Undantaget bmw 3-serien och Subaru legacy. Resten är som stöpta i samma otympliga form.
Så varför skulle jag vilja köpa en ny dyr bil som jag inte trivs i och som dessutom är ett ordentligt bojsänke värdemässigt? Den lilla skillnaden i bränslekostnad är knappast det som är avgörande.

Uppdaterat: 2014-03-04 16:03
It's a very good idea to leave a sinking ship

Inte kan du mena att en gammal bil från 87 är likadan som från 2014 om du är seriös på det undrar man ju hur det står till...

Uppdaterat: 2014-03-04 16:47
Pär

Min bruksbil har jag haft i drygt 8 år nu, den är idag 15 år gammal och bara rullar på.
Visst har jag kostat på den, totalt cirka 7-8.000 kr genom åren, inkluderat rostfritt avgassystem, men då jag gav 42.000 för den så har det varit väldigt billiga mil. Skulle den gå till skroten i dag, så har den kostat totalt 50.000 kr, vad hade en ny bil kostat efter 8 år i värdeminskning och reparationer?

Det var för övrigt länge sen jag körde en bil till skroten, måste fundera på när det var... Brukar sälja bilen som reservdelsbil om den inte är körklar. Senaste bilen som jag körde till skrot, var en Allegro -77, som köptes som donatorbil (tog drivlinan till en Mini), men det är nog 20 år sen.

Uppdaterat: 2014-03-04 17:24
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Ska man bara köpa saker man tjänar pengar på så är det inte mycket man kan köpa...

Uppdaterat: 2014-03-04 17:51
Pär

Vem har pratat om likadan?
Sen verkar du ha hakat upp dig på pengar. Jag skrev bara att det känns skönt att ha en bil som ökar i värde.
När jag köpte den så köpte jag den för att jag gillade bilen inte för att tjäna pengar på den. Det är fortfarande inte tanken då jag inte har några planer på att sälja den. Jag har den för att jag gillar den. Men du är nog inte tillräckligt bilintresserad för att förstå sånt.

Uppdaterat: 2014-03-04 17:57
It's a very good idea to leave a sinking ship
leifer skrev:

Pär, du brukar skoja med mig när jag pratar om bilägande 3-15 år (15 år = årsmodell 1999), detta är ju än värre! ;)

Ja det här är absolut värre, visst kan jag förstå att vissa behåller bilen typ 10 år eller något sådant men att ha en bil från 87 och fortfarande vara nöjd med den är otroligt, tänk att typ "Herreys" spelade "Diggi-loo-diggi-ley och mjölken fick man på glasflaskor då och börjar man förstå att bilen har några år på nacken.

Uppdaterat: 2014-03-04 20:44
Pär

Tja det finns ju de som har bilar från 20-talet också.
Maken till trångsynt människa.
Tror du på allvar att folk har råd att köpa nya bilar varje år. Du kanske är ekonomiskt oberoende och då kan jag förstå ditt knepiga resonemang.

Uppdaterat: 2014-03-04 21:14
It's a very good idea to leave a sinking ship

Jag har kommit fram till slutsatsen att det är bättre att köpa en ny bil och köra så länge man tycker att den uppfyller dina behov eller tröttnar på den. Visst man förlorar en massa pengar men man lever bara 1 gång.

Uppdaterat: 2014-03-04 21:27
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Nä varje år har jag inte sagt att man ska byta bil, men från 87 så börjar ju bilen ha några år på nacken, på vilket sätt är det trångsynt?? Jag byter inte varje år, har dock blivit var 3:e år nu under en tid men denna får nog hänga med i ca 5-6 år skulle jag tro.
Men har man inget intresse av bilar så förstår jag att man kanske byter bil en (1) gång under sitt liv men har man ett intresse så byter man LÄTT bil oftare... För om du tex var väldigt intresserad av tennis inte skulle du spela med träracket hela livet då.

Uppdaterat: 2014-03-04 21:32
Pär

Ja den är till åren såklart eftersom den är snart trettio år. Veteranbil snart dessutom. En veteranare med datastyrd insprutning, Abs, Katalysator, färddator, el-hissar/-speglar/-taklucka mm mm. Hör och häpna, den utrustades även med blinkers. Som fortfarande fungerar. Det är det inte många nya bilar som kan stoltsera med.

Med trångsynt menade jag att alla har olika intressen och på olika sätt men du verkar ha väldigt svårt att se det. Visst du gillar att byta bil var tredje år. Jag gillar mina äldre entusiastbilar och kan åka en billigare nyare vid sidan om. Varför skulle det vara så fel? Är någon mindre bilintresserad bara för att denne byter bil mer sällan?

Btw, din jämförelse var en av de sämre. Har inte sett dig nämna en prisvärd ny bil än heller.

Uppdaterat: 2014-03-04 23:10
It's a very good idea to leave a sinking ship

iller med Johan, jag resonerar likadant.
Har alltid äldre bilar, nu en xsara -01, köpt för 10', har gått ett år med kostnad på 800 spänn för en ny fläkt, bränslesnålare än många nya bilar 0,58 i snitt.
Den pendlar jag med, för att det är billigt, och den gör samma jobb som en ny bil, lika bra.
Har haft alla möjliga bilar, denna är den snikigaste, precis en sån bil hafe jag fått för en kostnad på 40 kr milen, istället som nu under 15, och för varje dag jag behåller den blir den billigare, värdeminskningen är total i den,beräkningen.
Jag kan mao. skrota bilen och köpa en annan.
Jag har haft roliga, bekväma bilar, som jag inte haft råd med som nya, säg inte att en ny Peugeot 308, är trevligare bil än en BMW 540i tex., när den dessutom kostar mer att äga.
Jag lägger pengarna på en ny hoj för 300' och en månads hojsemester varje år, det ger mig mer.
Nu är jag ju tacksam att ni resonerar som ni gör, det ger mig ju lite urval om 10 år.
För mig, precis som för Johan, är bruksbilen bara ett transportmedel, ju billigare desto bättre.
Och problemfritt?hittills har jag skött mina bilar smärtfriare än vad det är att ta den till verkstad, för än det ena, än det andra.

Uppdaterat: 2014-03-04 23:51

Nytt eller gammalt väljer man själv och därför finns det inget som är rätt eller fel. Den som behåller sin Volvo 140 och anser att det är världens bästa bil då den aldrig har gått sönder får förstås tycka så. ( när den går sönder handlar de dock på Biltema )

Viktigast är ju att vara nöjd själv och hitta sin egen balans som fungerar.
Anledningen till att folk köper nytt är ju oftast som jag nämnde tidigare att de har tröttnat på opålitliga bilar.
Samtidigt finns det de som hävdar att de minsann har kört bil i 30 år UTAN att byta några delar alls o.s.v och att DET därför är det enda rätta.
De anser också att det är mer miljövänligt att slippa tillverka nytt och krocka har de ju inte tänkt sig för varför skulle man krocka?
Deras MB 250 drar dessutom inte mer bränsle än en Fiat 500 så varför ändra på något?

Som sagt,..vi är alla olika och vi har också rätt till att vara just olika.

Uppdaterat: 2014-03-05 09:09

Har man inte råd så har man inte, så enkelt är det. Någon måste ju köpa nya bilar för att det skall finnas begagnade.
Vid mitt senaste bilköp var de viktigaste punkterna Säkerhet, förbrukning och ägarkostnader. Körglädjen är inte viktig för mig i en bruksbil, körglädjen får jag genom mina Saabar, allt från v4,99,900 till värstingen 900Turbo S cab.

Visst hade jag kunna köpa mig en begagnad bil, men eftersom jag blivit pappa vill jag inte riskera att något händer mitt barn, så jag valde en säker bil, med låg förbrukning och vettiga ägarkostnader. Således för Volvo bort, då den faller på 2 av punketerna. Ni ser säkert vad valet föll på (se avatar).

Med tanke på att att jag köpte en helt ny bil, med vinterdäck på originalfälg, motor och kupevärmare samt de övriga tillval jag ville ha för 181kkr, kan jag inte ha gjort annat än en bra affär. Bättre än att köpa en beganad bil för 200kkr med ca 4000-6000 mil på mätaren. Värdeminskningen blir även den mindre än på en begagnad + att jag slipper allt vad dyra reparationer de närmaste åren, då nybilsgarantin täcker detta.

Uppdaterat: 2014-03-05 10:25

De som har råd att betala 150-200.000kr för en begagnad Volvo har förstås än bättre råd att köpa en helt ny bil utav ett "lite mindre fint märke"
I de här prisklasserna handlar det mer om en prestigefråga och kanske även en hel del okunskap eller förutfattade meningar.
Har man dock ( på riktigt ) bara råd med en bil för ett par tusen så är det ju klart att en ny bil går bort fullständigt.

De som däremot kanske har 20-30.000kr kontant (eller inbyte) har ju dock ett val om de vill lägga dessa pengar på en begagnad bil eller på en kontantinsats på en helt ny bil. Den nya bilen kommer det då att finans ett lån på men köparen slipper oroa sig för driftstörningar eller dyra haverier.
Om olyckan är framme och ödet vill en illa så spelar valet utav bil en mindre roll och har man som sagt inte rätt ekonomiska förutsättningar så hjälper det ju inte om Rolls-Royce är den säkraste bilen...( eller för den delen en Volvo )

Efter alla turer med EuroNcap,Folksam mfl så förstår jag mycket väl om folk blir förvirrade över vilken bil de skall välja. Vågar man köpa en ny småbil? Är en Volvo 850 säkrare än en ny minde bil e.t.c
Hur mycket kostar det egentligen att äga en ny bil? o.s.v

"Isoderlund" ..Vet inte om det bara är på min dator men i din profilruta så syns bara ett kryss så åtminstone JAG vet inte vilken bil du har köpt.

Uppdaterat: 2014-03-05 10:45

Tror det var en Kia Ceed han köpte om jag kommer ihåg rätt... Det är ju verkligen en bil som ger mycket metall för pengarna, klokt och smart val av bil och bra familjefraktare.

Uppdaterat: 2014-03-05 11:15
Pär

Håller med duccedriver, det är förstås valfritt om man vill lägga 45 kr/mil och kanske få ett relativt problemfritt ägande (även en garantireparation är till besvär), eller 15 kr/mil och hoppas att bilen funkar. Mindre rep behöver alla bilar, inget är gratis.
Lämnar man in bilen på märkesverkstad för att byta skivor+belägg kostar det flera tusen mer än att byta dem själv.

Men.. kan/vill man inte reparera själv, så blir ju valet lite annorlunda.

Vad som talar mot nyare bilar, är det alltmer avancerade elsystemet, som begränsar möjligheterna till gör det själv.
Jag behåller nog min 99 års modell ett tag till.

Tillägg: ser heller inget annat än ett rött kryss hos Isoderlund.

Uppdaterat: 2014-03-05 11:26
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...
Citat:

Har inte sett dig nämna en prisvärd ny bil än heller.

En Dacia Sandero TCe 90 måste väl ändå vara en prisvärd bil om man bortser från prestige att köra en Dacia. Den kostar 89.900 kr och har en 3 cylindrig turbomotor från Renault. 0-100 km/h på 11,1 sek och en toppfart på 175 km/h. Drar runt 0,5 liter / milen.

Den har visserligen bottenplattan från förra Renault Clio men för dessa pengar från man en hyfsat bra bil där man kan välja till 5 års nybilsgaranti. Sedan tror jag att alla som har ett arbete har råd att köpa en ny bil om man bara vill.

Uppdaterat: 2014-03-05 14:14
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Ja Dacia är väldigt prisvärd, finns även alla typer av modeller som skulle passa allt från 1 person till den stora familjen (Logdy)
Sen är även en Renualt Megane prisvärd, dom kör ofta stora reor på den modellen och kan nog bli en bra affär för dom flesta på den.
Skoda är väldigt prisvärd och man väljer en bil utan mycket utrustning som tex en Octavia med 105hk TSI för ca 170.000 är mycket bil för pengarna, sen Rapid är ännu billigare och skulle räcka till för ganska så många så nog finns det prisvärda bilar om man börjar söka lite.

Uppdaterat: 2014-03-05 14:22
Pär

Jag kommer nog själv aldrig att köpa en fabriksny bil. Är dels lite för snål för att betala där första 2000-6000 milens värdeminskning och dels därför en ny bil inte är 100% garanterat felfri. Jag kan leva med att en bil som gått över 20000mil har lite småskavanker och behöver repareras då och då. Hade jag köpt en ny bil och fått en massa fel på den så hade jag fått nervsammanbrott. Man har ju läst en hel del skräckhistorier...
En ny dacia för 90000kr? Det kan man ju köpa en begagnad porsche för ;-)

Uppdaterat: 2014-03-05 15:03

Hm, och de tycker ni är komfortabla? :-D Ok... (Jag ska erkänna att jag inte provat sanderon.) Ett plus för motorn där, trecylindriga kan låta rätt fint. Nästan som en rak sexa. Och hur gick det med moderna säkra bilar? Jämfört med de där så åker jag nog hellre i min bekväma och tysta 2000-talare för 30000:-.

Har förresten kört tre bilar till skroten av totalt sju, om jag ska svara på huvudfrågan.

Uppdaterat: 2014-03-05 15:10
It's a very good idea to leave a sinking ship

JohanE_1:
Dacia Duster 1.6 16v för 99.900 måste nog ändå betraktas som billig och [b]bekväm.[/b] Den är i och för sig endast framhjulsdriven men det räcker för dem allra flesta. Har 105 hk gör 0-100 km/h på 11,8 sek och har en toppfart på 165 km/h. Drar 0,7 liter blandad körning. Annars är det väldigt bra pris på nya VW Golf 1.2 TSI Masters som säljes fabriksnya för 169.900 kr. Den gör 0-100 km/h på 10 sek och har en toppfart på 190 km/h som räcker gott och väl i Sverige, den drar runt 0,5 liter vid blandad körning. Den har även det allra senaste i utrustning som adaptivfarthållare, autobroms & även oljetempmätare inbyggd i färddatorn. Därtill givetvis höj & sänkbara stolar med svankstöd på både passagerare och förare, elhissar runt om, servotronic mm. Det mesta som är nödvändigt på en ny bil ingår i Masterspaketet.

Uppdaterat: 2014-03-05 16:00
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

En golf tillför absolut noll gentemot den bil jag åker nu.

Menar du att den är bekväm i förhållande till sitt pris eller är den bekväm?
Min bil är bekväm och tyst och lastar det jag behöver eftersom det är en kombi. Dessutom sparade jag >60000:- på att skippa Dustern. Tyvärr är den något dyr i försäkring. 3500:- helår helförsäkring 1500 mil.

Uppdaterat: 2014-03-05 16:08
It's a very good idea to leave a sinking ship

Ursäkta off topic men vad är vitsen med oljetempmätare inbyggd i färddatorn?
Jag är nog i ungefär samma sits som JohanE, kör du måhända en E39? Golfen är ca 140kkr dyrare än den bilen jag pendlar med nu, och förmodligen sämre när det gäller komfort (iaf kupéljud vilket är prio 1 för mig som har lätt tinnitus).
Enda fördelen är förbrukningen, men med nuvarande drivmedelspriser så tar det ca 10-14 år innan jag tjänat in de 140kkr som jag får lägga extra på golfen.

Uppdaterat: 2014-03-05 16:34

JohanE_1:
Nu har jag inte provkört Dacia Duster men däremot har läst att den ska vara ganska bra och bekväm. Fast jag tycker att det verkar märkligt att den ska vara dyr att försäkra, speciellt med tanke på att man endast behöver halvförsäkring de 3 första åren.

Vad gäller nya VW Golf 7 så har jag provkört den och måste säga att jag blev imponerad, har aldrig förut gillat VW Golf men denna gång har de fått till en fullträff. Den är väldigt bekväm och går väldigt tyst, de har lyckats isolera den mycket bra från vägljud, den har en mycket bra direkt styrning och understyr inte alls när den provoceras i kurvorna då den har en elektronisk diffbroms i fram XDS, Det enda jag inte gillade var den elektroniska handbromsen. Jag provkörde 1.2 TSI med 105 turbohästar och upplevde detta som fullt tillräckligt. Den har en radio/cd del som skötts via touch precis som en smartphone, givetvis finns även USB & AUX för den som vill lyssna på musik via en USB-sticka. Den känns redig och har bra material invändigt och inget billigt plast, har fläktar även för baksätespassagerare samt mittarmstöd fram med fack. Det som jag hade tagit extra är reservhjul gillar inte punkteringsspray för det kan man ju köpa på vilken bensinmack man vill och ha även detta vid mindre punkteringar.

Fast visst det är ingen familjebil.

Uppdaterat: 2014-03-05 16:51
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

mawno: Jag kör E46. :-)

Minimats1: Jag menade att min bil var lite dyr i försäkring. Förlåt om det blev otydligt.
Men en Golf är ointressant. Ja alla nya bilar är ointressant för tillfället. Vem vet, jag kanske ändrar åsikt i framtiden.

Uppdaterat: 2014-03-05 17:09
It's a very good idea to leave a sinking ship

Nog förstår jag om man tex är arbetslös eller helt enkelt inte har råd med en ny/nyare bil men att säga att en ny bil inte är aktuell för att sin tok gamla bil är så bra köper jag inte

Uppdaterat: 2014-03-05 17:25
Pär

Min 14 år gamla bil är tillräckligt bra för att jag ska vara nöjd. Om nu 14 år är tokgammalt...

Uppdaterat: 2014-03-05 18:08
It's a very good idea to leave a sinking ship

Det har du rätt i leifer, men då är det lite av en "hobby bil" och det skulle jag också vela ha om jag hade haft plats för en :)

Uppdaterat: 2014-03-05 21:34
Pär

Pär, går det inte upp för dig att om alla ska ha nya bilar, får du leva med din till du dör, eller skrotar den?
Tack vare de som är vid sunda vätskor, har din bil ett andrahandsvärde!

Leifer, klarsynt som vanligt, när f-n blev det problem att hitta torkarblad till 15 år gamla bilar, biltema har sortiment till 99,95% av alla bilar som sålts sen 60-talet.

Uppdaterat: 2014-03-05 23:35

Den ene talar om folk med äldre bilar, som att dom har dålig ekonomi, är arbetslösa osv,dumma typer som inte förstår sitt eget bästa, förstås!

Nästa talar om att man är vårdslös om man inte är trygghetsnarkoman, och tänk på barnen......

En talar om ESP, som guds gåva till mänskligheten.......

Allt ni vill säga, är att ni har alla svar, men ni är ute och cyklar, det ni vet gäller ju bara er och er övertygelse.

Jag kan ju bara tala för mig, och......
Jag har god ekonomi, jag har jobbat, som anställd och egenföretagare i 33 år i följd, jag är allt annat än dum, och efter minst en kvarts miljon mil, i alla möjliga fordon,.anser jag mig kunna ansvara för min och mina passagerares säkerhet, men jag vill inte möta er med trasig ESP.
Jag har en äldre, väl fungerande bil, för att det ser jag som ekonomiskt riktigt, för slantarna som blir över gör jag roligare saker, farliga saker som att köra mc utan säkerhetsbälte, dricka god whiskey och äta rött kött.

Ni har nu förstått att jag lever hårt, borde inte enligt er visdom bli gammal nog att få barn, men dom är vuxna, och har inte dött av min vårdslöshet i trafiken..........

Uppdaterat: 2014-03-06 00:44

Säger bara, man lever bara en gång så unna sig ny bil lite då och då är guldkant på livet.
Men handlar även om intresse tror jag.

Uppdaterat: 2014-03-06 05:12
Pär

Nu finns det ingen "gilla" knapp på det här forumet, men hade det funnits en hade Duccedriver fått ett klick för sitt senaste inlägg.

Uppdaterat: 2014-03-06 07:36
Peugeote-Pär skrev:

Säger bara, man lever bara en gång så unna sig ny bil lite då och då är guldkant på livet.Men handlar även om intresse tror jag.

Ja, där instämmer jag. Vi har alla lite olika smak och tycke. Jag har köpt 1 ny bil, och det var väl bra på sitt sätt. Rätt färg, inredning, motor och utrustning. Å andra sidan levde man i en ständigt fasa över repor och dörruppslag.

Det var då det, nu skulle jag aldrig köpa en ny bil, använder hellre pengarna till något annat.

Köpte förresten också 2 nya motorcyklar för länge sen, nu har jag istället 3 (andra) gamla...

Min bruksbil är inte en rullande dödsfälla, även om den är gammal. Men visst: nya bilar är säkrare.
Jag har över 100.000 mil längs vägarna, har aldrig orsakat någon olycka, aldriog råkat ut för oväntad sladd, aldrig kört av vägen. Detta trots att ingen av mina bilar har haft något av de hjälpsystem som många nya bilar har. (Ok, Jaguaren har antisladd och antispinn, men den körs inte året runt)

Å andra sidan: man skulle helst inte stiga ur sängen om man är orolig för olyckor...
Inte heller röka, inte äta fel mat, dricka alkohol, vilka alla orsakar samhället många gånger fler dödsfall, kostnader och elände.

Uppdaterat: 2014-03-06 08:11
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

En bil körs till skroten då den är dyrare att ha , än att köpa och köra en ny eller begagnad.
Rätt skött så kan en bil , i stort sett, bli lika gammal som äldste medborgaren i Sverige.
Jag har kört en bil till skroten, en Toyota, det var ingen ide att lägga några pengar mer på den.
Sista bilen jag köpte var en Smart den 1/3 i år, jag väntar på en ny Mazda 2 som jag kommer att få hämta ut när som helst. I familjen har vi även en Alfa, köpt ny för knappt 2 år sedan.
jag är en njutningsmänniska, gillar god mat och tar mig en hutt ibland. Den som vill ha en 15 år gammal bil gör inget fel val, kan vara en bra bil trots sina år. Men hursomhelst, lönar sig det inte att ha en äldre bil, då är det bara att köra den till skroten.

Uppdaterat: 2014-03-06 09:44
Lås inga trådar.

Varför älta om vad folk vill köpa eller inte?
Själv var jag övertygad om att en Bmw 523it -00 var en superdeal för 8 år sedan. Den hade tappat typ 70% i värde men var förstås fortfarande väldigt mycket bil. Varför köpa en ny bil när man får så mycket mer bil begagnad?
Tja,..mitt svar är att det är dyrt att leva på topp då man inte har de ekonomiska förutsättningarna. Tyckte ju att vi gjorde ett vettigt val då kompisarna valde 540 istället. Vår bil gick väldigt bra och strulade inte men kostade ändå rejält mycket pengar att äga.
När man köper en Bmw,MB eller Audi så syns man och folk har också sina åsikter om detta nästan uteslutande vilken årsmodell som bilen har. Det är flott att åka premium heter det men själv växte jag upp och insåg att den fasaden inte var så viktig och tvärtom något som jag gärna kunde vara utan. ( var ju inte därför som bilen köptes ifrån början heller )

Tidigare hade vi lite äldre Bmw-bilar som vi också gillade men även de var ju dyra i drift om man räknade på det hela.
Köpte därefter 2 nya bilar ...En Citroen C3 Hdi och en Megane kombi.
Ett beslut som jag inte ångrat då livet plötsligt blev mycket lättare men ändå inte dyrare.
Absolut INGEN höjer ett ögonbryn över en ny bil som inte andas premium och det kan faktiskt vara rätt skönt.
Tidigare tittade jag nervöst varje dag efter stenskott och andra skador och höll alltid bilarna väldigt rena och hur låter motorn idag?,var det ett inte ett skrammel där? o.s.v ,..men idag bryr jag mig mindre då bilarna sjunker lika mycket i värde oavsett och de är köpta för att användas.

Men det är min resa och alla får förstås göra sin egen bedömning utav sin situation.
Vill man köpa en rolig bil för 20.000kr och lägga ner lika mycket i reservdelar på ett eller två år samt bli stående ett par gånger längs motorvägen så varför inte?
Värre är det med begagnat som kostar en nolla mer som havererar för då är det svårare att hålla sig för skratt.
Min mening är att om man har råd att mata en gammal Bmw eller liknande med bränsle och underhåll så har man även råd med en ny och enklare bil....alltså om man vill. ( och är mogen för en förändring )

Uppdaterat: 2014-03-06 10:36

instämmer med Mistro, jag har också ägt BMW en av dem var just en 540. Fantastisk bil att köra men tycker att det är inte riktigt värt pengarna, underhållet är dyrt. Bättre då att köpa en nyare enklare bil som är billigare i drift.
Minns att jag fick sura kommentarer ibland över att jag körde en dyr lyxbil men de tänkte inte på att deras egna nya Volvos var betydligt dyrare i inköp. Det var just underhållet som kostade ganska mycket på BMW:n.

Det där med att stoltsera med statusprylar eller statusbilar har aldrig intresserat mig. 540 jag hade köpte jag enbart för att den var så fantastisk att köra.

Uppdaterat: 2014-03-06 11:38
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Äntligen några som inser att det är ett val man gör, vill man spara pengar genom att meka lite själv, gör man det, vill man köpa sig problemfrihet gör man det!
Jag är inte heller sentimental, ser bilägandet rent ekonomiskt, och behåller inte en problembil, utan gör av med den, och köper nåt annat.
Eftersom jag numera ser på personbilen som ett nödvändigt transportmedel, tittar jag mer på ekonomi än premium, förr fick jag ont i magen av normala beiga bilar, nu har jag inte intresset, utan köper sånt som funkar och är billiga att äga, och bilar över 20 tusen mil, är ju utbytta till en del, och har ofta mycket kvar!

Uppdaterat: 2014-03-06 13:17

Sorry, måste bara replikera leifer, ang.torkarbladen, du fick köpa bosch, säger du.
Vad tror du låg i originalkartongerna då, eller satt på från fabrik?
Eftersom jag var reservdelsansvarig på en större vag åf, mellan 84-97, vet jag med säkerhet att det var piratblad från bosch, det stod det nämligen på bladen i vag-kartongen.
Bosch är ju en av världens största underleverantörer till bilindustrin.

Uppdaterat: 2014-03-06 13:43
Hackenbush skrev:

Minns att jag fick sura kommentarer ibland över att jag körde en dyr lyxbil men de tänkte inte på att deras egna nya Volvos var betydligt dyrare i inköp. . 540 jag hade köpte jag enbart för att den var så fantastisk att köra.

Lite roligt att du skriver så, jag har en bekant som är grymt avundssjuk på min halvgamla Jaguar, och det blev inte bättre av att jag påpekade att jag betalat exakt en tiondel i inköp för min bil, jämfört med hans XC70...

Nu är ju Jaguaren en sommarbil, men är ändå inte speciellt dyr i underhåll. Nya bromsklossar kostar runt 300 kr.
Men, visst går det åt mer olja (7,5 l) vid oljebyte än på en vanlig bil. Fast, då jag köper oljan från Tyskland så blir det ändå inte dyrt.

Uppdaterat: 2014-03-06 13:47
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Visst kan det bli problem, men till en 940 tex.finns allt på skroten tex, slitdelar kommer att finnas läääänge!
Skulle man nu inte få tag i en livsviktig del skrotar man ju, händer det inte första året, blir det billigare än värdeminskningen på en ny eller nästan ny bil.

Uppdaterat: 2014-03-06 15:01