Vi Bilägares forum

Tesla Model S

Tesla Model S

Har en bekant som har beställt en Tesla Model S och verkar helt lyrisk över bilen och detta fick mig att läsa på lite mer om denna bil. Har läst en hel del kritik av Teslan här på ViB. Saker som att den inte alls är revolutionerande m.m. Ärligt talat har jag svårt att hålla med om att den inte är revolutionerande, eller åtminstone nyskapande. Om man tittar under skalet så är nämligen Teslan ur många aspekter byggd på ett helt nytt sätt jämfört med bilar med förbränningsmotor. T.ex. har man monterat elmotorn och invertern till den i hjälpramen till bakaxelupphängningen så den tar i stort sett ingen plats från bagageutrymmet.
Men det intressantaste tycker jag är hur man utformat karossstrukturen fram.

Så här ser Teslan ut:

http://www.hybridcars.com/wp-content/uploads/2013/01/Tesla_body_shell.jpg

Och så här ser en Mercedes E-klass ut:

http://www.benzinsider.com/wp-content/uploads/2009/11/the-mercedes-e-class-wins-award-for-best-bodyshell-2009-2-540x405.jpg

Precis som i stort sett alla andra bilar idag så har Teslan två längsgående balkar som slutar i en stötfångarbalk längst fram. Skillnaden är att på Teslan så är dessa förbunda med sidotrösklarna. Medan i stort sett alla andra bilar så fortsätter dessa balkar rakt ner under bilen. Vidar har Teslans balkar en unik utformning. När det gäller sidokrockskydd så finns det också nytänkande, med en rad tvärgående förstärkningsbalkar i golvet, som inte är möjliga i vanliga bilar som ska ha plats för kardanaxel och avgassystem. Man har också satt tid en förstärkningsbalk mellan fjäderbenen fram, vilket också inte är möjligt om man ska få plats med en motor.
Tycker Teslas prestation är imponerande. Man skulle ha kunnat bygga en helt traditionell kaross och satt dit en elmotor, men nu har man istället i stort sett på alla plan kommit med innovativa lösningar för hur en bil ska byggas. Det enda som är gjort på traditionellt sätt är väl hjulupphängning och fjädring, samt kaross.
Sen håller jag med om att bilen är på tok för dyr, men Tesla har billigare modeller på gång.

Uppdaterat: 2014-01-08 14:17

Kommentarer