Vi Bilägares forum

Tomgångskörning max 1min vs. bensin/dieselvärmare?

Tomgångskörning max 1min vs. bensin/dieselvärmare?

Hur lagligt är det att dundra på med diesel-/bensinvärmare när det med bilen är förbjudet att stå på tomgång mer än en minut?
Nu har inte jag någon sådan bil med värmare så jag vet inte hur länge de går men det lär ju vara lite längre än en minut. Det är väl dessutom ingen rening av avgaserna från en sådan?

Uppdaterat: 2013-11-11 16:03
It's a very good idea to leave a sinking ship

Kommentarer

Nej det är ingen rening av avgaserna, men det går ju att jämföra med de oljebrännare som tidigare (och fortfarande) fanns i 100000-tals villor de hade inte heller någon rening.
Men man kan räkna med en förbränningsverkningsgrad upp mot 98% på värmarna, så mängden föroreningar är ganska försumbar under den timme värmaren går jämfört med det som bilen släpper ut, renat, under motsvarande tid.

Uppdaterat: 2013-11-13 15:27
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Precis som Nisse säger så är verkningsgraden mycket hög, bara under starten som den går lite fett.

Miljökalkylen blir positiv vid rimlig värmarkörning 20-40 minuter när det gäller HC och NOx och i princip ett nollsummespel gällande CO2, om man jämför kallstart i relation med värmarens utsläpp + bilen med förvärmd motor vid start.

Tar man med i kalkylen att den som inte har kört värmar istället startar sin bil och låter den gå på tomgång de två-tre minuter det tar att skrapa rutorna så är miljökalkylen ännu bättre till värmarens fördel.

Uppdaterat: 2013-11-14 09:38
*Robban