Vi Bilägares forum

Autoseum

Autoseum

Vi tänkte detta år ägna semestern åt lite utflykter i Sverige och eftersom det var länge sedan vi besökte Österlen så är detta ett av de planerade besöksmålen.

Jag är intresserad av industrihistoria (Husqvarnas museum är en höjdare som rekommenderas), bilar och motorsport (främst Formel 1 och MotoGP), så ett besök på Autoseum känns som ett måste. http://autoseum.se

Jag har varit på Skoklosters bilmuseum flera gånger och sedan några år tillbaka är denna läckra bilsamling flyttad till Autoseum.

Nu undrar jag om det är någon som varit på Autoseum och kan berätta lite om hur utställningen är. Jag tar gärna emot fler tips om besöksmål på Österlen och då speciellt fina vägar som man kan köra.

Uppdaterat: 2015-09-16 15:51

Kommentarer

Autoseum låter otroligt intressant. Tack för det Rustan. Helt klart på min ¨måste besöka¨ lista när jag kommer hem till gamla Sverige nästa gång.

Uppdaterat: 2013-05-05 12:05

Jag räknar också med Autoseum i sommar, ett av de bilmuseer jag inte besökt även om jag varit på Österlen åtskilliga gånger.
Ett tips på Österlen är Brösarps backar, Ravlunda kyrka med Piratens grav (kolla om katten finns kvar), järnvägen Brösarp-St Olof, Kåseberga m.m. Det finns hur mycket som helst.
Om man åker småvägar finns det mycket roligt, de större är mest transportsträckor.

Uppdaterat: 2013-05-05 12:52
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tack för tipsen saabnisse, det ska kollas upp och föras in i planerna!

Uppdaterat: 2013-05-05 12:57

En plan jag har är att passera Harlösa på vägen ner till Österlen. Har alltid velat kolla in BP-macken i Harlösa.

Uppdaterat: 2013-05-05 12:59

Nu har jag 3 besöksmål på vägen ner. Börjar med en guidad tur i Trollenäs Slottspark för att göra frugan på gott humör (har inte nämnt Autoseum för henne nämligen), ett kort stopp på BP-macken i Harlösa och sedan vidare till Simrishamn och Autoseum.

saabnisses tips blir perfekta på resan norrut från Simrishamn.

Fler tips välkomnas!

Uppdaterat: 2013-05-05 13:07

Vi åker 18/7, har bokat första övernattningen på ett mysigt B&B som heter Gnalövs Gård.

Tack för alla tips AL!

Jag har en lite drömsk bild framför mig att få köra i 50-60 km/h genom en fin och präktig bokskog, är det något ni kan tipsa om?

Uppdaterat: 2013-05-05 15:47

Hittade efter lite googlande följande vägbeskrivning, saabnisse och AL kanske har åkt denna väg?

"Har ni aldrig varit och badat i Hanöbukten är det hög tid. En vackrare badplats i Sverige får man leta efter. Skulle ni trots allt inte vara intresserad av att bada är vägen dit ändå värd varenda bensinkrona!
En 5-stjärnig upplevelse väg!
ta gärna med vänner och bekanta från övriga Sverige och visa att "Skåne é minsann ente platt som en pannekaga"!
Vägbeskrivning.
Kör till Sjöbo och fortsätt mot Tomelilla. När ni kommer till Anklam tar ni vänster mot Vanstad. I Vanstad tar ni vänster mot Lövestad. Kör förbi Lövestad och fortsätt mot Andrarum. Strax efter Andrarum följer ni skylt höger mot Eljaröd. I Eljaröd tar ni till vänster mot Brösarp. I Brösarp tar ni höger mot Brösarps backar och Kivik.
Strax efter Brösarps backar kommer ni till Ravlunda kyrka och precis efter kyrkan tar ni till vänster vid skylten Haväng och Ravlunda skjutfält. Den asfalterade vägen sträcker ut sig i det böljande Österlenska landskapet, inramat av stengärdes inhägnade ängar, vackert avskurna av små lummiga skogspartier. Däremellan små äpplelundar och vackra hus. Välj höger väg vid nästa skylt Haväng och fortsätt sedan till ni kommer till lammboden (öppet mellan 12.00-18.00) på höger sida. Ni kan omöjligt missa den. En 5-stjärnig väg!"

Uppdaterat: 2013-05-05 16:30

Det är inte mycket som imponerar på dig Jes. :D

Uppdaterat: 2013-05-05 17:56

Efter MVH AL's genomgång av sevärdheter på Österlen är det inte mycket att tillfoga. Och visst skall du åka till Ravlunda - där kan du få en härlig stund med att ströva runt vid "havskanten" och bara njuta. Det brukar sitta många konstnärer där och måla av det vackra landskapet. Likaså dressin i Fylkedalen - en vacker sommardag är det en härlig upplevelse.
Autoseum besökte vi för ett par år sedan och det var helt OK även om jag inte kommer ihåg att det var nån aha-upplevelse.men absolut värt att besöka ändå. Ligger lite i utkanten av Simrishamn vill jag minnas.
Stenshuvud är också en vacker plats och om inte minnet sviker så fanns det härlig glass i kiosken efter att man strövat runt i naturen och njutit...:)
Det finns många pärlor värda att besöka på Österlen så låt det ta den tid det tar - där skall man inte jäkta fram. Som den Norrlänning man är av födseln så älskar jag ändå Österlen.

Uppdaterat: 2013-05-06 09:41

Rustan, jag kom på att jag glömde ett av Sveriges minsta museum, Hasse&Tagemuseet i Tomelilla.
http://www.hasseotagemuseet.se/
Och kom ihåg att kolla efter katten om ni besöker Ravlunda kyrkogård.....
Att Jes inte imponeras är ju inte så konstigt, han bor ju därnere, fast på andra sidan.
Det är ju lätt att bli hemmablind :-)

Uppdaterat: 2013-05-06 10:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det blir definitivt ett besök på Autoseum i sommar, tack för tipset Rustan.

Uppdaterat: 2013-05-06 11:13
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ystad är verkligen en trevlig sommarstad. Jag vistades där en hel del när jag gjorde min militärtjänstgöring på den tiden när P7 låg där.

Uppdaterat: 2013-05-08 09:55
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Idag bär det iväg! Vill återigen tacka för alla tips.

En rapport om Autoseum och övriga resmål kommer till veckan.

Uppdaterat: 2013-07-18 07:39

Här kommer en liten aptitretare från Autoseum.

Uppdaterat: 2013-08-06 19:18

På vägen mellan Eslöv (Trollenäs slott) och Sjöbo låg Harlösa med den här makalöst snygga macken! Otroligt fin väg för övrigt.

Uppdaterat: 2013-08-06 19:22

Tack för bilderna Rustan, jag är lite sur för att jag förmodligen inte får tid över att åka till Österlen, det här besöket var inplanerat tidigt, men det kommer som vanligt en del emellan :-(.
Men jag hoppas det blir fler tillfällen.

Uppdaterat: 2013-08-07 16:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägger till 2 bilder till. Den ena föreställer den understa bilen i bildspelet ovan. Det är en NSU Wankel och den är bedårande vacker tycker. Enligt informationsskylten så var det världens första wankel-bil.

Den andra bilden visar James Hunts F1 som också finns med ovan. Men jag tog en bild i cockpit för att visa hur otroligt spartanskt det var på den tiden jämfört med idag.

Uppdaterat: 2013-08-07 16:55