Vi Bilägares forum

Bilutvecklingen

Bilutvecklingen

Vad är det som håller på att hända när det gäller bilutvecklingen. Titta bara på Volvos utveckling med den senaste V 40 modellen. Som det ser ut så går tydligen form och elektroniska leksaker före praktiska lösningar. Bakåtsikten är en katastrof och måste ersättas av backkamera för att överhuvud taget ha någon kontroll på vad det är som händer bakom bilen. Karossformen innebär också att nedisningen och nersmutsningen är total efter bara några mil. Bilen har ju blivet en leksak i stället för en praktiskt transportmedel. Var tog tex kombin vägen, menar Volvo att de skall överge alla gamla V 50 ägare, för denna bilen är inget alternativ till den som har en kombi idag. Biltestarna bara pratar om bilens förträffliga egenskaper på vägen men för vem är detta en bil ?

Uppdaterat: 2013-04-12 11:16

Kommentarer

Praktiska bilar är ett minne blott. Nu skall alla ha en "livsstilsbil" för att få folk att tro att man är något speciellt. Människor skall inte själva utstråla det liv de lever utan det skall visas genom vilken bil man har.
Köp en "livsstilsbil" och alla kommer att tro att du klättrar i berg, kör i terräng, spelar golf eller springer triathlon varje dag trots att du kanske är lite småfet och över 50 år. Sedär man blir 25 år igen :-)

Uppdaterat: 2013-04-12 12:10
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ja Hacke du har rätt, många suvar är ju både fåniga och onödiga och när man sedan tänker på ett det är ett generellt terrängkörningsförbud i Sverige blir det ganska löjligt.

Men sedan kommer man till den den andra sidan.
Suvarna har ju oftast den goda egenskapen att de oftast är enkla och bekväma att ta sig in i och ur, man kan ju jämföra med det omhuldade skräckexemplet Volvo V40 som ju verkligen är en riktig "krypainibil".
Suvarna har ju också det goda att man sitter högt och har bra överblick i trafiken.

Sedan kan det ju diskuteras varför de måste ha olika former av avancerad fyrhjulsdrift som väl egentligen endast behövs när det gäller att forcera storstadens snövallar.

Tyvärr verkar det under en övergående tid (hoppas jag) bli allt fler som låter form gå före funktion och nämnda V40 är ju långt från ensam med idiotisk formgivning, även V60 är ju korkad i det avseendet, men där går det ju ändå till nöds att sitta i baksätet, även om det ger klaustrofobiska känslor.
Jag hoppas verkligen att kommande V70 har en mer sansad formgivning.

Jag har länge önskat en återgång till det glada 80-talets ljusa kupéer, med stora glasytor och ljus inredning.

Uppdaterat: 2013-04-12 16:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ja saabnisse det var just det " ljusa kupéer, med stora glasytor och ljus inredning." som var det bästa med 80-talets bilar. Nu skall rutorna vara så små som möjligt och bilsidorna uppdragna så att man ser så lite ut som möjligt. Om 300-500 år när vi tagit död på naturen kanske de små rutorna kunde vara på sin plats så man slipper se skiten utanför.

Uppdaterat: 2013-04-12 17:32
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Kolla in nya Renault Clio kombi, billig, praktisk, snygg, snål.

Uppdaterat: 2013-04-12 18:32
junkers skrev:

Kolla in nya Renault Clio kombi, billig, praktisk, snygg, snål.

...men dom glömde nåt såpass viktigt i dagens bilar som backkamera eller i alla fall backsensorer - trots en massa elektronisk utrustning och en stor touchskärm. Annars skulle den nog fungera även om bagageutrymmet av naturliga skäl är en aning begränsat. Men kupeutrymmet räcker i alla fall för mig och hustrun. Sen kan man fråga sig hur formgivningen står sig i det långa loppet...

Uppdaterat: 2013-04-12 21:08

Att sikten snett bakåt är snudd på obefintlig verkar vi få leva med ett bra tag framöver då det tycks vara det som tillverkarna tror att vi konsumenter vill ha.
En kompromiss vore att som på Volvo C30 dra ner rutan på bakluckan en bit under sidofönstren, då får man i alla fall bra sikt rakt bakåt.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Som Hacke skriver är den allm'nna trenden att ha så små rutor som möjligt och jag tror att det bara är en tidsfråga innan de försvinner helt och ersätts av kameror här och där som också kan ha den stora fördelen att de under färd kan visa helt andra landskapsbilder än de verkliga.
Obs, jag är cynisk ;-/

Uppdaterat: 2013-04-13 09:50
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre