Vi Bilägares forum

Köpråd: Toyota Avensis eller Skoda Octavia, omröstning!

Köpråd: Toyota Avensis eller Skoda Octavia, omröstning!

Har efter viss forumaktivitet kommt fram till att vi ska köpa en kombi för omkring 120-130k hos en bilhandlare och nu har vi kommit ner till två modeller att välja mellan. Vi har pressat oss så långt det går utan bil, men nu är barn nummer två på gång och vi har insett faktum att vi behöver en bil. Vi vill ha en billig och säker, märke och körglädje vill vi verkligen inte betala för. Ju osexigare, desto bättre. Vi kan inget om bilar så den får inte gå sönder.

Modellerna:

- Toyota Avensis, exempelvis

http://www.blocket.se/gavleborg/Toyota_Avensis_2_0_Business_42653228.htm?ca=9&w=3

- Skoda Octavia, exempelvis

http://www.blocket.se/stockholm/Skoda_Octavia_Octavia_TSi_122_hk_Elegance_42647445.htm?ca=9&w=3

Uppdaterat: 2012-09-15 22:27

Kommentarer

Är detta ett troll undrar man ju....En seriös bilköpare eller? Låter som att han redan vill att vi ska säga Toyota och starta en diskusion. Vem säger att vi inte vill betala för körglädje. Då kan man väl lika köpa en lådbil.

Uppdaterat: 2012-09-16 09:01
Pär

Men om du är seriös så skulle jag välja Skodan eftersom den är nyare och modernare... Gamla karossen på Toyotan är inte mycket att hänga i granen, känns väldigt omodern.

Uppdaterat: 2012-09-16 09:06
Pär

Det är ju fullkomligt meningslöst att ge råd om vilken bil som är bäst eftersom det inte är huvudsaken.

Det är naturligtvis en ekonomisk och praktisk fördel om bilen är så bekymmersfri som möjligt,
men skillnaderna mellan olika bilar är inte så stora.
Det är klart att man kan ha otur att få ett dåligt exemplar, men det finns av alla märken även om det blir alltmer sällsynt.

Men det absolut viktigaste är att man trivs med bilen och där kan man inte få råd varken i något sånt här forum eller från de ofta alltför unga motorjournalister som premierar hårda chassisättningar och tunna breda däck och tokhöga effekter som man väldigt sällan utnyttjar.

Det gäller att ge sig ut och provköra och då menar jag inte bara ett varv runt kvarteret, man måste kanske köra upp till tio mil på olika vägtyper innan man kan få en någorlunda objektiv uppfattning.

Så det är bara att sätta igång, även om det är något beg. från Blocket som gäller så lönar det sig att åka runt till bilhandlare, det är ju inte säkert att du gör en bättre affär på Blocket.
Det gäller bara att lyssna på bilhandlare med väldigt kritiska öron och komma ihåg att de alltid talar för sin egen plånbok!

Uppdaterat: 2012-09-16 09:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag håller med Peugeote-Pär där. Skodan har inga allvarliga brister jämfört med andra bilmärken om man är noga med service (gäller turbomotorn) Tvärtom har Skoda väldigt få brister och de brister som finns är sällan kostsamma. Och den senaste Skodan ser verkligen modern ut även om en ny modell är i faggorna.
Men såklart är det känslan man får vid körning som är viktig så oavsett vilken bil du funderar på så provkör ordentligt en ganska lång runda med dina tilltänkta objekt. Det finns många bilmärken i din prisklass som kan vara trevliga köp, men sök upp bilmärkena och modellerna på internet och läs om dem för att få reda på vad ägarna tycker om dem och vilka problem eller fel man kan vänta sig.
Jag gör detta alltid när jag byter bil och jag har vid ett flertal tillfällen ändrat mig p.g.a. att jag läst om kostsamma problem som kan dyka upp på de bilar jag varit intresserad av.
Internet har värdefull information om man bara letar litet.
Jag tittade nyligen på en begagnad Mazda kombi som såg trevlig ut men när jag läste om dem på nätet så stod det att rostskyddet var dåligt. Jag kollade en till synes fin Mazda hos min lokala bilhandlare och när jag kollade noggrant så hade den mycket riktigt ganska omfattande rostskador längs hjulhusen så jag tappade intresset helt för den. Att laga rostskador är tidsödande och tråkigt.

När det gäller begagnad Toyota Avensis har jag nedan citerat Vib begagnat-test på en sådan om vilka problem ägare rapporterat.

"Fel på motor, elektronik eller chassi är mycket ovanligt. Men några problem har ägarna ändå rapporterat om, vanligen har felet åtgärats på garanti eller goodwill. Trasig startmotor och generator har drabbat några ägare.
På andra exemplar har färddatorn strulat. Krånglande ABS-ventil och trasig dryckeshållare har också ägarna rapporterat om.

En värmeskyddsplåt vid ljuddämparen bak har orsakat skrammel på en del bilar. På en del exemplar har radiomottagaren fungerat dåligt, den har då byts ut på verkstäderna. Fukt i strålkastare har förekommit på vissa bilar. Ovanligt hög oljeförbrukning noteras också av en del ägare, liksom ojämn tomgång.

Precis som på föregångaren har också stolsvärmen slutat att fungera. Det beror ofta på att ägarna/passagerarna varit ovarsamma och exempelvis satt ett knä i stolen. Värmeledningarna är känsliga för sådan yttre bryskare påverkan. Att byta stolsvärme kan kosta några tusenlappar.

Karossen saknar skyddslister runt om, vilket är en nackdel och kan ge parkeringsskador. Syna karossen nog med tanke på detta. Stötfångaren är också känslig för eventuella iskrapningar. Att byta och lackera om en ny stötfångare blir dyrt.

Rostskyddet är en akilleshäl på många Toyota. Avensis har 12 års rostskyddsgaranti, men själva skyddet har brister. Den andra generationen Avensis fick en trea i rostbetyg."

Åter här är det tydligen rostproblem som på många andra Asiatiska bilar eftersom de är nog normalt inte avsedda för vår miljö här i Norden med mycket salt och snö och annat.

Själv gillar jag en del Peugeot-modeller men jag vet inte så mycket om dem.
Peugeote-Pär kan kanske tipsa om vettiga Peugeot-combi modeller.

Uppdaterat: 2012-09-16 10:14
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Om priot är hållbarhet, toyotan utan tvekan!

Uppdaterat: 2012-09-16 10:30

Fritte är ju enligt egen utsago inte ett dugg intresserad av bilar, och eftersom han ännu inte haft någon bil så misstänker jag att han inte ens gillar bilar.

Mot den bakgrunden kan nog en Toyota Avensis vara ett perfekt val. Bara köp!

Uppdaterat: 2012-09-16 18:44

Jag kan säga så här, på jobbet har vi en del tyska premiumägare och några asiatägare, de som har problem är tyskarna dock är Ford konstigt nog utan problem.

Uppdaterat: 2012-09-16 18:49
Jes_ skrev:

Ford är amerikanskt junkers.

Ok då är det bara de som äger Tyska bilar på jobbet som har problem och dyra räkningar alltså.

Uppdaterat: 2012-09-16 21:55

Japp håller med, den förra generationen Avensis är så ful så man gråter när man ser den så lägg till och köp den senaste.

Uppdaterat: 2012-09-16 22:13

Vad vill du uppnå med alla dina märkliga och barnsliga inlägg som du spridit kring dig i dag Shogun?

Uppdaterat: 2012-09-16 22:24

Jag lägger min röst på en Avensis efter -09. De ändringar som gjordes på modellen nu i år ska inte ha inneburit några revolutionerande förbättringar. Har kört Toyota under många år och alltid varit nöjd med tillförlitlighet och bil per krona, egenskaper som Fritten verkar värdera högt i sitt billetande. Frågan är dock om han ska satsa på bensin eller diesel. Dieseln ska ju vara en betydligt trevligare körupplevelse, men frågan är om den är värd merkostnaden? Någon som har erfarenhet av detta?

Uppdaterat: 2012-09-16 22:34

Toyotas dieslar är törstiga och ålderdomliga det är därför de kommer att köpa av BMW.
1.8:an bensin är väldigt snål och duger gott. CVT-låda gör den bättre ändå.

Uppdaterat: 2012-09-16 22:49

Vad nu Phaeton har med frågan att göra...?

Jag rekommenderar inte frågeställaren att välja varesig Octavia eller Avensis, det är hugget som stucket.

Uppdaterat: 2012-09-17 12:44
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

För att svara på frågan så beror det på vad du prioriterar, är det problemfrihet så är det Avensis som vinner över Octavia i längden utan tvekan.
En fd. Avensis ägare kom förvånad in på mitt jobb för ett par veckor sedan då hans nyköpta Skoda Octavia-09:a varnade för bromsfel samt fel på antisladdsystemet redan då bilen bara gått 6000mil, det visade sig att ESP-hydralenheten hade gått sönder vilket blev ett kalas på närmare 10 000kr vilket han aldrig varit med om på Avensisen trots tredubbla miltalen, personligen var jag inte förvånad men bekräftade bara att det inte var ett ovanligt fel på dessa bilar, resten får han jämföra och ta ställning till själv mot sina tidigare Toyotor.

Uppdaterat: 2012-09-17 22:59

köp TOYOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uppdaterat: 2012-09-21 01:23

Sitter du bra i en Avensis och fortfarande kan gå hyfsat efter en sträcka på tio mil så hör du till dem som säkert kommer att trivas med den.
Gör om samma körning med Skodan och känn efter om det är någon skillnad.

Uppdaterat: 2012-09-21 14:03
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Utan tveckan; TOYOTA AVENSIS . Jag har inte haft några som helst problem med mina bilar av detta märke, har dom ca fem år och köper sedan en ny.

Uppdaterat: 2012-09-21 14:20
stuga skrev:

Utan tveckan; TOYOTA AVENSIS . Jag har inte haft några som helst problem med mina bilar av detta märke, har dom ca fem år och köper sedan en ny.

På Träffpunkt 80 i år var ett par där med sin gamla röda Camry de köpt ny. Riktigt nöjda med drifsäkerheten och bilen var riktigt fin trots sina 63 500 mil...

Uppdaterat: 2012-09-21 19:56

xuexue, dra åt h........!
Och stanna där.

Uppdaterat: 2012-09-23 12:14
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre