Vi Bilägares forum

Alkylatbensin

Alkylatbensin

Eftersom yrkesfolket inom skogs- och trädgårdsbranschen , genom användning av diverse motordrivna redskap, bland annat motorsågar och gräsklippare, fick kväljningar (svårt att andas) och blev sjuka av att inandas dessas aromatiska avgasämnen, framställde därför oljeraffinaderierna alkylatbensinen, vilken är betydligt renare och hälsosammare ur avgasemissionssynpunkt. Men är alkylatbensinen lämplig till bilmotorer?

Uppdaterat: 2012-09-04 11:41

Kommentarer

Det går utmärkt om man bara är villig att betala 35:-/liter!

Men bilarna har ju en avgasrening som saknas på mindre motorer och sällan finns på båtmotorer, där är det väl oftast fartygsmotorer som har avgasrening, därför är det nog onödigt att köra på alkylatbensin.
Men jag hörde av en "expert" att man skulle hälla i fem liter tvåtakt alkylatbensin var femhundrade mil för att skydda motorn.
Det struntar jag i!

http://www.aspen.se/Om_alkylatbensin?gclid=CP3OyKrfm7ICFekvmAods3QAQA

Naturvårdsverket har ju hävdat länge att alla båtmotorer, 2-takt och 4-takt ska köras på alkylatbensin för att skydda miljön.
Det tror jag säkert, men då måste det till kraftiga subventioner, annars fortsätter säkert 99% att köra på vanlig bensin.

Uppdaterat: 2012-09-04 12:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse

Numera är faktiskt vissa gräsklippare- och "tvåhjulingar" försedda med en katalysator. Men jag vet inte om båtmotorer är utrustade med denna avgasreningsmekanism. Det är bedrövligt att alkylatbensinen kostar trettiofem kronor litern. Man kan ju tycka att ett miljövänligare- och för hälsan mindre skadligt bränsle ska vara billigare.

Uppdaterat: 2012-09-04 15:57