Vi Bilägares forum

bilhandlare, kvarndammen eller blocket?

bilhandlare, kvarndammen eller blocket?

I en annan tråd skrev leifer:

leifer skrev:

Frågan är dock om inte privatköp är bättre, auktion kan vara lurigt (i och för sig är privatköp också lurigt men men).

(Den andra tråden: http://www.vibilagare.se/node/35687?page=11)

Det är lätt att fatta att bilhandlare måste ha marginaler. De måste ju betala löner plus hyra för sin lokal och tomt. Och de ekonomiska krafter som driver bilhandlaren att köpa bilar till underpris och sälja dem till överpris, de är lätta att genomskåda.

Ändå ger det en viss känsla av trygghet att vända sig till en bilhandlare. Man vill ju gärna tro att de skojarna försvinner som får sina kunder att känna sig riktigt, riktigt lurade.

För er som är kunniga och insatta går det givetvis att hitta mera prisvärda bilar som säljs direkt av privatpersoner. Det är också lätt att förstå.

Men hur är det med den där lurigheten för oss andra?

Leifer verkar på allvar vilja rekommendera en naiv bilköpare att spara de tusentals kronor som bilhandlaren har som marginal.

Håller ni andra med om den saken?

Skulle ni rekommendera er moster att köpa bil direkt från privatpersoner?

Uppdaterat: 2012-07-15 14:42

Kommentarer

Jag har studerat Kvarndamen ganska mycket den senaste tiden, ett par dagar efter bilarna försvinner, dyker dom upp på bilfirmorna, och det mesta som finns på KVD verkar vara bottenskrapet som ingen seriös firma vill ha.

Privat ?? Ja dom flesta bilar jag köpt i mitt liv har varit privata, men det gäller att sålla, man kan få åka till 10-15 st innan man hittar den seriösa säljaren som har en seriös bil, men det är inte lätt att veta om man är okunnig om bilar.

Jag letade efter en familjebuss för ett år sen, besökte runt 20 bilar både privat och på firma, det var samma bilar, oftast bara renare och snyggare hos firman.
Bilen jag köpte var privat, skitig och ostädad, men ändå seriös, han hade ägt bilen länge, kunde minsta prick och åkomma på bilen. Tex var antenen trasig, ny var beställd och betald, bara för mig att hämta när den kom. Serviceboken var fullstämplad, villket inte är nån garanti, men även alla följesedlar fanns.

Uppdaterat: 2012-07-15 15:44

Jag har kollat en hel del på kvarndammen och även andra liknande sajter, men.. detverkar vara svårt att göra några fynd. Det förekommer många luggslitna bilar från hemtjänst och liknande, även konkursbilar som inte varit skötta, inget att längta efter.
Jag tror att bilfirmor och penningstarka privata spekulerare är de som köper de dyrare bilarna, medan de billigare ofta blir onödigt dyra pga att folk bjuder över varandra, ofta för högt.
Ofta hittar man billigare likadana bilar på blocket.

Finns det bilar där buden inte är höga nog för auktionsfirmorna, så behålls de och bjuds ut igen. Och firmornas uppskattade värden är påfallande ofta rena önskesummorna!

Är man okunnig, får man antingen ta en kompis till hjälp och leta privat, eller gå till en firma.
Ett bra tips är att kolla diverse märkesforum, där man kan läsa (och fråga) om tips och råd om en speciell modell.

Uppdaterat: 2012-09-13 09:32
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Funderar också på att köpa från bilhandlare eller KVD och var det är troligast att man får reda på dolda fel. Var tror ni att det är troligast att man får reda på dolda fel som inte märks när man provkör och när man själv inte är kunnig nog att gå igenom bilen noggrant? Ett exempel från kvarndammen där det står att bromsbelägg fram är slitna. Hade man fått reda på det hos en bilhandlare?

https://www.kvd.se/sv/auktion/personbil/volvo-v70-ii-25ft-momentum-aut231hk-2010_556391.html?allinfo=1

Uppdaterat: 2012-09-28 10:00

KVD tenderar att övervärdera sina objekt tycker jag. Den V70 som du länkar till har KVD värderat till 185 000 och åberopar listpris hos bilhandlare.

Men jag tycker det är mer korrekt att jämföra köp på KVD med ett privatköp.

Här har du motsvarande bil på Blocket och då blir det en helt annan prisbild. Dessutom erbjuds det begagnatförsäkring vilket ger åtminstone en liten trygghet.

http://www.blocket.se/blekinge/Volvo_V70_II_2_5FT_Momentum___Aut_42812336.htm?ca=7&w=3

Uppdaterat: 2012-09-28 10:09
Rustan skrev:

KVD tenderar att övervärdera sina objekt tycker jag. Den V70 som du länkar till har KVD värderat till 185 000 och åberopar listpris hos bilhandlare.Men jag tycker det är mer korrekt att jämföra köp på KVD med ett privatköp.Här har du motsvarande bil på Blocket och då blir det en helt annan prisbild. Dessutom erbjuds det begagnatförsäkring vilket ger åtminstone en liten trygghet.http://www.blocket.se/blekinge/Volvo_V70_II_2_5FT_Momentum___Aut_4281233...

Jag förstår så klart att det kan vara billigare att köpa bil privat, men frågan är hur man ska göra om man inte är kunnig nog att köpa en bil på blocket. Får man reda på de fel som tas upp på kvarndammen om man går till en bilhandlare?

Dessutom går inte alla auktioner på KVD upp till listpris. Igår såldes en liknande V70 utan större anmärkningar för 45 k under listpriset.

Uppdaterat: 2012-09-28 10:38

Man kan väl anlita en verkstad för att kolla upp bilen lite innan man köper privat, motormännen hade ju sådana verkstäder förr.

Om man inte har kunskapen eller modet att köpa privat så rekommenderar jag nog en bilhandlare före KVD. Hos bilhandlaren har du ju lite garantier och eftersom dom dessutom gärna vill ha dig som kund både i verkstaden och försäljningshallen i fortsättningen så brukar dom vara ganska ärliga faktiskt. Den gamla sortens bilhandlare som lurade folk tycker jag är mer och mer sällsynt nu för tiden.

Det känns ändå som att man betalar en del för att KVD:s besiktingsman ska kolla bilen.

Uppdaterat: 2012-09-28 12:02

Köper man Toyotas bilar begagnade hos Toyota så får man bättre garantier än om man köper en ny bil hos Toyota vilket kan vara bra för den som tror att garantier är värda något.
Själv köpte jag min Toyota hos Kvarndammen utan garantier för över tio år sedan och det har inte gjort någon skillnad hittills jämfört med om jag köpt bilen hos en trygg bilhandlare där jag fått något års garanti mot ett högre inköpspris.
Nu är det nog bara bilprovningen som har kvar en fördjupad undersökning av bilen mot en kostnad då Motormännen lagt av med sina stationer.
http://www.bilprovningen.se/bp/main.nsf/content.xsp/Bilprovningen/Privat/Vad+vi+erbjuder/Kontrollbesiktning/Bildiagnos/7C1852E17447C68CC12579640049D2F6
Kanske även kan vara bra om man inte helt litar på sin verkstads bedömning av vad som behöver göras med ens bil om man inte är så bilkunnig själv.

Uppdaterat: 2012-09-28 14:13
Elbil2