Vi Bilägares forum

Utfärdande av p-bot, regler ?

Utfärdande av p-bot, regler ?

Hej.
Jag fick en påminnelse på en p-bot som jag aldrig fått. Frågan är hur man skall gå tillväga för att bestrida detta.

Jag stod parkerad på en parkeringsplats där man får parkera 1 timme och skall använda p-skiva.
Jag hade ställt in min parkeringsskiva på klockslaget 10:30.

När jag kommer promenerande mot min bil kl 10:32 (enligt både armbandsur och mobiltelefon), så ser jag att en parkeringsvakt kontrollerar bilarna på de platser där min bil står. När han drar fram en kamera och fotograferar min bil så skyndar jag fram och påpekar att jag är bilens ägare och jag ämnar även ta min bil och åka från platsen.

Parkeringsvakten påpekar att stått för länge på platsen enligt gällande regler, vilket jag inte förnekar. (min klocka visar att jag dragit över 2 minuter). Jag framhärdar dock att ett fåtal minuter mer eller mindre inte på något sätt äventyrar trafiksäkerheten i området och att ingen böter har ju utdelats ännu och att det vore ju trevligt om så förblev. Vakten ifråga tycktes även hålla med mig i och med att det sista han påpekade innan jag satte mig i bilen för att åka var, "De é lugnt. Du klarar dig den här gången".

Nu visade det sig ju i efterhand att jag inte klarat mig. En påminnelse på en böter som inte utdelats till varken mig eller min vindrutetorkare låg i brevlådan 2 veckor senare. Parkeringsvakten tyckte tydligen att jag verkligen förtjänade en böter och såg till att dela ut en till mig efter jag åkt från platsen.

På boten står att bevakningstid av min bil var 10.31 - 10:39.
Kl 10.39 var både jag och min bil långt borta från den platsen. Fotografiet som finns på min bil är taget 10:37 enligt tid och datumstämpel. (Europarks klockor går lite för fort).

Nu till min fråga.
Hur fungerar det med tidsangivelserna på en parkeringsbot? Ifall vakten skriver att bevakningstid var mellan 2 klockslag (i detta fallet mellan 10.31 och 10.39), måste han/hon inte kunna styrka detta med någon form av bildbevis eller dokumentation? Nu har de bilder av min bil med ett klockslag som är 10.37 men det är ju defacto inte de 10.39 som vakten säger han har haft min bil under uppsikt.

Tacksam för svar ifall någon har koll på vilka regler som gäller när en bot skall utskrivas.

Uppdaterat: 2012-06-06 22:49

Kommentarer

Det finns inget i lagtexten som säger att parkeringsvakten måste vänta si eller så många minuter, om det däremot råder parkeringsförbud måste parkeringsvakten förvissa sig om att det inte pågår lastning iom att detta är tillåtet på p- förbud. Så med andra ord har p-vakten rätt att sätta en bot kl 10:31 i ditt fall. Tyvärr låter det som att du råkat ut för en paragrafryttare. Men överklaga boten för all del, man ska aldrig ge sig utan strid.

Uppdaterat: 2012-06-07 08:16