Vi Bilägares forum

Vad innehåller medlen som används vid Dinitrol TKD-behandling?

Vad innehåller medlen som används vid Dinitrol TKD-behandling?

Hej!

Jag undrar om någon här vet vad de medel som används vid Tuff-Kote Dinol rostskyddsbehandling egentligen består av. Jag behandlade nyss min bil och det luktar nu våldsamt inne i bilen, troligtvis från de medel som sprutades i bagageutrymmet. Någon som har en uppfattning om hur länge man kan förvänta sig att denna lukt sitter i? Det känns ju nästan som att det finns risk för lösningsmedelsförgiftning om man sitter i bilen någon längre tid.

På Dinitrols hemsida under "Frågor och Svar" står det för bilmärket Subaru att "Om kunden efterbehandlar sin bil med vaxbaserade rostskyddsprodukter påverkas inte vår garanti. Garantin gäller dock inte om petroleumbaserade rostskyddsprodukter skulle användas."

Men är det inte de produkter som används just petroleumbaserade? Eller vad är det annars som luktar så våldsamt? I så fall borde ju rostskyddsgarantin äventyras på fler bilmärken än Subaru.

Uppdaterat: 2012-03-25 18:58

Kommentarer

Jag har från det jag läst på diverse ställen på nätet fått uppfattningen att Noxudol är det mest luktfria medlet av alla just därför att det inte innehåller något lösningsmedel. Men det kanske luktar betydligt mindre starkt än Dinitrol men istället under längre tid.

Frågan om deras produkter är vaxbaserade eller petroleumbaserade skulle jag gärna vilja ha svar på. Det framgår inte på Dinitrols hemsida vad jag kan se. Därmed är informationen angående rostskyddsgarantin för Subaru (och som säkert gäller flera bilfabrikanter) under deras "Frågor&svar" ganska meningslös.

Uppdaterat: 2012-03-25 22:44

Det var inte varmvax de använde utan den traditionella metoden med produkter som innehåller högre halt av lösningsmedel.

Bilen står i ett kallgarage och efter två veckor så luktar det fortfarande starkt i bilen. Men å andra sidan har jag använt bilen extremt lite under denna tid och luftväxlingen i en bil som står i ett kallgarage torde vara i det närmaste obefintlig. Så det blir förhoppningsvis snabbt bättre om jag tar en längre tur med fläkten på hög hastiget och passar på att vädra lite med öppna dörrar.

Jag har nu från firman lyckats få reda på att produkterna är vaxbaserade men att lösningsmedlet ska vara lacknafta. Lite oklart dock om man därför kan säga att medlen både är petroleumbaserade och vaxbaserade. Lacknafta är ju i alla fall petroleumbaserat. Och hur kompatibelt detta är med bilens befintliga, troligen vaxbaserade rostskydd, är fortfarande högst oklart.

Uppdaterat: 2012-03-26 22:07