Vi Bilägares forum

Ömsesidig respekt

Ömsesidig respekt

vid påfart på större väg.
Det heter att den som färdas på större väg skall vara behjälplig till dem som kommer på påfarten till den större vägen.
Men, är det inte den som kommer från en mindre väg med påfart, som i första hand skall anpassa sig och lämna fri passage för den som kommer på den större vägen, för att sedan se till att ha rätt anpassad fart till den större vägen.
Jag har nästan dagligen sett och själv tvingats tvärnita för att det kommer bilister från påfart som ligger i nedförsbacke in på rv 80 från Falun mot Gävle. Nästa alla drar på till ca 90-100 km/tim och därigenom kommer upp jämsides med trafiken på huvudvägen som håller 80 km/t.
Det är god sikt för bilisterna på påfarten då de ligger ovanför till vänster, däremot ser inte bilisterna som ligger på den större vägen de inkommande då de skyms av egna bilens innertak. Resultatet blir att man kommer för långt fram för att hinna se och få plats med vänster inkommande trafik som tränger ut bilisterna mot vajerräcket som finns ca 50 m längre fram i och med att de hinner upp befintlig trafik på riksvägen.

Uppdaterat: 2012-02-09 18:49

Kommentarer

På dom svenska vägarna så kan allt hända... Om du inte visste detta så är det inte så många som kan köra bil här... Dom flesta tänker bara på sig själv och samarbete är absolut inget folk tänker på.

Uppdaterat: 2012-02-09 19:22
Pär

Ja folk verkar tro att det bara är att kasta sig in på vägen utan att bry sig om den andra trafiken. Jag har sett ett gäng nära ögat-incidenter vid påfartssträckorna. Man kan undra var folks självbevarelsedrift är någonstans när de slänger sig in framför vad som helst på vägen.
Det är inte bara att bromsa ner en lastbil om denne blir omkörd i samma ögonblick som bilisten ger sig på att köra in på vägen i sitt ofta makliga tempo. Som ett exempel bara.

Uppdaterat: 2012-02-13 21:54
It's a very good idea to leave a sinking ship