Vi Bilägares forum

Opel vectra 2005 elfel?

Opel vectra 2005 elfel?

Hej allihop

Det är så att jag har en Opel Vectra 2005 som fungerat jättebra fram till 1 år sen. Bilen dog plötsligt och det enda vi ansåg behövde göras var att köpa ett nytt batteri. Den fungerade sedan i 8 månader för att dö igen och sen dess dör den i stort sett varannan dag. Det som händer är att bilen inte går igång överhuvudtaget. Stereon och belysningen går igång dock och låset fungerar. Men när man försöker starta den så piper den bara från huven (man hör inte inne i bilen men när man står ute och öppnar huven så hör man pipet)

Om jag drar ut kablarna från batteriet och nollställer bilen så startar den igen. Men ibland måste man vänta 15 minuter och ibland går det på en gång. Vi har 2 batterier och båda är fullladdade och mår prima.

Var i kontakt med en verkstad men de lät inte så positiva, sa att de skulle testa bilen under dagen men om den fungerade som den ska så får jag betala 600kr för själva kontrollen, även om bilen skulle råka fungera jättebra den dagen (vilket lär självklart hända)

Någon som kan hjälpa mig med lite tips? något man kan göra själv? Läst lite om man att man kan mäta batteriet och dra ut en säkring i taget för att se om det är nåt som är fel men skulle behöva lite mera hjälp angående detta

Tacksam för svar

Uppdaterat: 2011-02-17 11:33

Kommentarer

Det är säkert inte fel på batteriet.
Åk till en Opelverkstad och be dem göra en diagnostest av styrdatorn, då kan du få reda på vad det är för fel.
Ok det kostar några hundra, men det kan det väl vara värt.

Uppdaterat: 2011-02-17 16:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Instämmer med Saabnisse, det enda raka är att mäta upp bilen först och främst, sen får man gå vidare med informationen man får efter det.
Det är bara att hålla tummarna för att det finns någon felkod sparad så verkstaden har något att gå på, men så är oftast fallet.
Kan dock nämna att vi på verkstaden på mitt jobb hade in en Opel Combo diesel-08:a årsmodell för några veckor sedan som för det mesta inte startade när den var kall(men i bland startade men oftast inte alls svarade på gasen) med nått jäkligt lurigt elfel dock helt utan att bilen genererade några felkoder alls, då är det inte kul att leta fel på en modernare bil med dess komplexa elsystem!
Vi kollade upp allt tänkbart men blev till slut rådda av vår fordonstekniksupport att inte rota mer i bilens elsystem eftersom deras erfarenheter sa dom att felet kunde "bli hur dyrt som hälst att lösa" så som bilen betedde sig, där kunden inte kommer att bli nöjd hur ni än gör och ni inte kommer trots det inte att tjäna några pengar alls på bilen så dom rådde oss att i stället skicka bilen till en märkesverkstad (Opel) och låta kunden bli missnöjd på dom i stället så vi gjorde till sist det...
Vi snackade med kunden i går för att höra lite hur det hade gått på Opelverkstaden och dom hade nämnt att det förmodligen skulle kosta omkring 50 000kr att laga bilen så kunden var inte speciellt munter!...

Uppdaterat: 2011-02-18 22:43

"Kan dock nämna att vi på verkstaden på mitt jobb hade in en Opel Combo diesel-08:a årsmodell...".
.
Där borde väl verkligen Opel gå in med en Good-will om de vill attkunden skulle komma tillbaka.
Att tappa en sådan kund i ett sånt läge innebär ju att alla hans bekanta osv. aldrig kommer att befatta sig med Opel.
Men han kanske är en typisk snäll svensk som inte vill bråka.
.
.Det vill jag. I det här fallet skulle jag ha gått så långt det gick.

Uppdaterat: 2011-02-19 09:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

"Kunden" är en firma som köpt flertalet bilar av Opel men man är minst sagt missnöjd med främst Opels-verkstäder (därför har vi i stället nu på slutet fått firman & dess bilar som kund och därför ville dom också väldigt gärna att vi skulle försöka fixa deras Opel den här gången men tyvärr blev dom nu tvugna att åka till Opel ännu en gång) och man är nu även missnöjda med deras bilar.

Det som är värt att notera är att senast för lite över en månad sedan så rasade även växellådan på deras Opel Vivaro (lätt transportbil) även den en -08 årsmodell där kunden (firman) kom undan med en självrisk på omkring 6000kr då deras försäkringsbolag fick ersätta en ny växellåda som maskinskada eftersom inte heller det gick på någon garanti från Opels sida och inte nog med det så blev dom stående yttligare en gång med den bilen utan att kunna få i en enda växel mindre än en vecka efter växellådsbytet då Opel glömt att montera dit växellänkaget ordentligt på växellådan så det lossnade.
Senare upptäckte man även att flera bultar som håller växellådan stack ut flera cm och höll på att ramla loss från den nya växellådan då Opel tydligen inte hunnit dragit åt dessa bultar heller...

Och det här börjar väl låta overkligt nu men det slutar inte ens där =)
För innan denna Opel Vivaro hade dom även då en Opel Vivaro som dom köpte ny och som drabbades av ett avancerat elfel att den stannade helt plötsligt i bland, men denna bil var som tur var mindre än ett år gammal så den hade fortfarande nybilsgarantin kvar, Varpå bilen bärgades till Opels verkstäder ett antal gånger varpå man bytte alla tänkbara prylar på garantin, sedan fick kunden tillbaka bilen varpå man blev ståendes ett par dagar senare då bilen stannade igen och så höll det på tills Opel på allvar försökte hitta felet på bilen men efter en lång tid kom man fram till att bilen skulle få skrotas(!!) eftersom det blev alldeles för dyrt att hitta felet och man hade bytt allt som kunde bytas...

Det jag inte kan fatta är hur man ens efter den första gången kan köpa samma bilmärke igen, men man var tydligen villig att ge Opel både en och två chanser till som Opel verkligen sumpat även dom och jag kan inte tänka mig att den här firman kommer att köpa en Opel igen efter alla deras minst sagt usla erfarenheter dom fått.

Uppdaterat: 2011-02-20 23:45

Tänkte återuppväcka detta då vi fortfarande har fel med bilen. Den var inne i en opelverkstad och testades (för 2000kr) och inga fel hittades. Självklart fungerade bilen hela tiden då den var där. Men nu är det felet ännu värre. När den väl startar så gör den det bara en gång, vid nästa gång man stannar så dör bilen helt. Då är det bara att dra ut batteriet och vänta minst 2 timmar och då går bilen igång igen. Enda fördelen är att nu kan vi åka till verkstaden och felet kommer att uppstå så att vi kanske kan få den lagad.

Det som stör mig är att inte veta eller ens ha en aning om VAD det kan vara. Varför går den igång igen efter 2h? Förut räckte 5 minuter, varför har tiden ökat? De har mätt och såg inge krypström, men när bilen dör och jag låter batteriet vara i så töms batteriet HELT och vi måste ladda om den.

Någon som har någon som helst aning eller kan chansa åt rätt håll?

Uppdaterat: 2011-05-28 14:16

Detta är tyvärr omöjligt att ge ett bra svar på då felet kan bero på massor av orsaker.
Har nu inte heller Opel själva hittat felet på bilen eller några felkoder så blir det tyvärr betydligt värre då ett sånt fel kan bli mycket svårt att hitta på en modernare bil med sina komplexa elsystem.

En idé är väl att låta Opelverkstaden fortsätta leta felet om dom verkar ha några vettiga idéer att komma med eller att kanske testa en annan Opelverkstad och hålla tummarna för att dom kan hitta felet...
Har du ingen gällande maskinskadeförsäkring på bilen? I så fall kanske du kan lyckas få ut detta genom denna om du har tur, annars kan tyvärr ett sånt här fel bli väldigt dyrt att lösa om man inte har lite flyt...

Vi har tex. på mitt jobb nu en Volvo V70-02:a med ett liknande elfel som vi inte löst ännu och detta är bland de absolut värsta fel en modernare bil kan drabbas av då det kan bli oerhört avancerat att hitta felen speciellt om man inte får ut några felkoder att gå på då det lätt kan bli som att leta en nål i en höstack...
Men kan du få ut detta via tex en maskinskadeförsäkring så har du åtminstonde ett tak på att det max kan kosta det du har i självrisk hos försäkringsbolaget och då är det bara låta verkstaden försöka gå till botten av detta och hitta felet så får försäkringbolaget ta den stora smällen om det nu blir så.

Uppdaterat: 2011-05-30 22:24

Hej Lusse3!

Suck! Exakt samma sak händer vår Opel vectra 2005 och jag som hade hoppats på ett svar i denna bloggen. Vi kommer runt problemet genom att koppla vårt bilbatteri till en 24Volts bilbatteriladdare. Bilen startar och kan köras men endast några ggr i rad sen dör den igen. Vi fick tipset att det var "kolen" som inte laddade batteriet vid körning och ska följa upp detta men men hör av er om ni vet den riktiga lösningen!
Tack för intressanta inlägg vi kommer definitivt höra av oss till en Opelverkstad.

Uppdaterat: 2012-02-05 20:26

Hej Lusse3!

Suck! Exakt samma sak händer vår Opel vectra 2005 och jag som hade hoppats på ett svar i denna bloggen. Vi kommer runt problemet genom att koppla vårt bilbatteri till en 24Volts bilbatteriladdare. Bilen startar och kan köras men endast några ggr i rad sen dör den igen. Vi fick tipset att det var "kolen" som inte laddade batteriet vid körning och ska följa upp detta men men hör av er om ni vet den riktiga lösningen!
Tack för intressanta inlägg vi kommer definitivt höra av oss till en Opelverkstad.

Uppdaterat: 2012-02-05 20:26