Vi Bilägares forum

Dubbdäck och partiklar

Dubbdäck och partiklar

Vi har både läst och hört om att dubbdäcken och partiklarna som rivs upp är farliga. Att partiklar kan vara farligt att andas in är knappast något nytt MEN man koncentrerar hela debatten om partikleföroreningar på dubbdäcken vilket är absurt.

"Luften i Stockholms tunnelbana innehåller tio gånger fler partiklar än stadens mest förorenade gator."

"Man kan tydligt se på hans bilder att tunnelbanans järnpartiklar är vassare än de mindre och rundare partiklarna från gatan."

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/luften-i-tunnelbanan-farligare-an-pa-hornsgatan-1.342563

---------------------------------------------------------

"På gatan kommer partiklarna främst från bilars avgaser. "

http://www.folkhalsoguiden.se/Projekt.aspx?id=1322

Uppdaterat: 2010-12-09 16:03

Kommentarer

Javisst så är det ju.
Alla tunnelbanevagnar har väl förmodligen dubbdäck.
Jag vet inte.
Jag håller mig på avstånd från Stockholm.
Där jag bor kör alla med dubbdäck och ingen har klagat på partikelföroreningar.

Uppdaterat: 2010-12-09 22:39

Enligt folk jag känner i Sthlm så saltas det inte så mycket, plogas mest, iallafall om man kör utanför centrum ut i dom närmaste förorterna - Ingenting mot vad det saltas i Skåne sägs det. Det är också vad jag har upplevt när jag har varit där under vintern.
----------
Saltet är väldigt bra halkbekämpning egentligen, problemet är att det ofta blir fläckvis halka och när folk kör som på sommaren bara för att det är saltat så blir dom överraskade och kör i diket eller hamnar på fel sida av vägen. Om man kör på snö så vet man att man kör på snö och att det är halt - man sänker hastigheten (iallafall dom flesta) och då blir det i princip inga partiklar heller eftersom man inte har så mycket kontakt med asfalten.
----------------------
Men fortfarande, hur stor del av alla partiklar som folk i tex Sthlm utsätts för orsakas specifikt av dubbdäcken? En väldigt liten del skulle jag påstå. Om partiklarna från dubbdäcken är så farliga, hur farligt är det då inte att vistas i tunnelbanan (hur många är inte där varje dag?) där det är 10 ggr fler partiklar än Hornsgatan där det numera är förbjudet med dubbdäck och tom med mycket aggressivare partiklar än vad Hornsgatan har. Sen kvarstår faktumet att den större delen av partiklarna som man utsätts för på gatan kommer från avgaserna och inte från däcken men ändå så pekar man ut dubbdäcken som boven i dramat.

Uppdaterat: 2010-12-10 00:02

Det dras nog upp mer partiklar när plogbilarna kör med sina plogar och river upp asfalt så det slår gnistor.

Uppdaterat: 2011-02-01 16:55