Vi Bilägares forum

Instrumentbelysning

Instrumentbelysning

Vilken färg anses vara "bäst" som instrumentbelysning?

För flera år sedan fanns det en kommentar i Vi bilägare från en som varit stridspilot som berättade att under femtiotalet (tror jag det var) så kom man fram till att orange var bäst (vilka nyanser man då kunde få fram vet jag ej). Nu kan man väl få fram vilka färger som helst och då kanske någon annan är bättre. För piloten handlade det väl om att inte förlora för mycket mörkerseende.
Å ena sidan vill man ju då som sagt inte förlora mörkerseende, samtidigt så ska ju informationen vara lätt att se/tyda. Rött brukar ju anses vara en bra mörkerfärg, men varför ville då inte teknikerna hos Opel att den färgen skulle vara hos Insignia? Detta var också i en artikel i tidningen. Teknikern ansåg att "marknadsförarna" hade fått bestämnt för mycket (skulle likna BMW). Sedan har vi ju VW som lyste ilsket Blått som nog var lätt att se men förstörde? mörkerseende.

Är det en kompromiss mellan att se och ej förstöra seendet som är akilleshälen här?

Vad anser ni om det hela?

Uppdaterat: 2010-11-17 09:53

Kommentarer

Rött är helt klart den bästa färgen och den används ofta på fartyg för att mörkerseendet inte ska minskas.
Men när det gäller instrumentbelysning är det flera andra faktorer som bestämmer, framför allt formgivarnas åsikter och den sammanfaller ytterst sällan med det som är praktiskt.
För många år sedan hade jag en bilradio i den lite högre klassen och den var försedd med utbytbara färgfilter så man kunde välja den färg som gick ihop med instrumentbelysningen eller som man gillade bäst.
Idag borde det vara enkelt att ändra färg på instrumentbelysningen med en liten elektronisk styrkrets, man kan ju jämföra med de julbelysningar som går att få att lysa i olika färger.
Samma sak med LED-belysningar från t.ex. IKEA som är avsedda att sitta under köksskåp.

Uppdaterat: 2010-11-17 11:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Inget, rött eller orange.

Uppdaterat: 2010-11-19 20:37

Jag anser att grönt är den behagligaste instrumentbelysningen.Kör
ofta hyrbilar i mitt arbete och väljer alltid bort VW pga den hemska blå
belysningen ett exempel på när design och image går före funktion.Jag är inte heller förtjust i Toyotas bländande vita instrumentbelysning.Ford Focus
och Skoda Octavia har den behagligaste gröna instrumentbelysningen av de bilar som jag har kört.

Uppdaterat: 2010-11-22 20:35