Nästa artikel
100 får testa självkörande Volvo
Nyheter

100 får testa självkörande Volvo

Publicerad 2 december 2013 (uppdaterad 2 december 2013)
Om fyra år ska privatpersoner testköra Volvos självkörande bilar i Göteborg. Trafikverket tror det är början på ett paradigmskifte.

Projektet med de självkörande bilarna är ett samarbete mellan Volvo, Trafikverket, Göteborgs stad, Transportstyrelsen och Lindholmen Science Park. Under namnet Drive Me ska verksamheten inledas under nästa år. Om fyra år ska 100 privatpersoner få testa självkörande bilar i trafiken i Göteborg, enligt Vetandets Värld i P1. Bilarna kommer inledningsvis dock bara kunna köra själva på vissa motorvägar. Volvo får 500 miljoner kronor i statliga forskningspengar för att utveckla systemen.

- Man ska vara väldigt försiktig med ordet paradigmskifte men för en gångs skull så tror jag att vi råkar ut för det nu när vi får självkörande bilar. På sikt är ju det här lösningen på säkerhetsproblemet i transportsystemet. Den kommer att vara en ganska försiktig farkost, den tar ju inte de risker som vi som individer ibland är benägna att ta. Den kommer inte att köra 150 på nätterna med en full operatör bakom ratten., säger Clas Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket till Vetandets Värld.

Volvo-bilarna använder sig av gps, kameror och sensorer som läser av omgivningen för att själv kunna köra. Föraren blir en passagerare som helt kan koppla bort körningen. Redan nu finns systemen under utveckling och Volvo har sagt att de teoretiskt kan vara i produktion om ett par år. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-12-02 11:07
CooRe

Annars kan man ju ta buss eller tåg ifall man inte orkar köra!? Nackdelen med det kan vara att tåget inte avgår från garageuppfarten.

#2 • Uppdaterat: 2013-12-02 18:22
Hundter

Jag har nästa en självkörande bil!!!
Frugan sitter bredvid och talar precis om hur och vart jag ska köra!
Ser du det, passa dig, sväng till höger, här skulle vi ha stannat osv. Men hon är go´ ändå! Den bästa GPS jag har haft!

#3 • Uppdaterat: 2013-12-02 20:12
Rustan Werling

Lyssnade på Spanarna på P1 i fredags och där var det en intressant diskussion angående självkörande bilar. Det finns situationer i trafiken där det kan vara direkt livsfarligt att följa lagen till punkt och pricka. Framtiden får utvisa hur utvecklingen blir.

#4 • Uppdaterat: 2013-12-03 12:03
bgl

Utvecklingen av ansvarsfrågan/ juridiken kring denna teknik blir intressant att följa.Vilken kunskap, beredskap och framför allt vilket ansvar ska tilldelas respektive krävas av bilens "förare" under färd om hen anar ett behov att ingripa? Enligt C Tingvall är tekniken i princip överlägsen människan. Det innebär att ett föraringripande kan medföra straffansvar, jämfört med alternativet att blunda och låta tekniken misslyckas!

#5 • Uppdaterat: 2013-12-05 14:24
FZR600R

Skulle aldrig vilja ha en, jag kör, inte en dator punkt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.