Nästa artikel
Nevs börjar bygga Saab på måndag
Nyheter

Nevs börjar bygga Saab på måndag

Publicerad 28 november 2013 (uppdaterad 29 november 2013)
Strax efter lunch på måndag är det dags. Då trycker Nevs på knappen för att återstarta produktionen av Saab 9-3 i Trollhättan.

För ungefär två och ett halvt år sedan stannade produktionen i Trollhättan. Saab ekonomiska bekymmer hade vuxit sig så stora att biltillverkaren, som rattades av holländaren Victor Muller, inte längre hade råd att betala sina underleverantörer.

Sedan dess har turerna varit många. Saab försattes i konkurs i december 2011 och till slut, efter många om och men, hamnade stora delar av konkursboet hos kinesiska elbilskonsortiet Nevs (National Electric Vehicle Sweden).

Under hösten i år har Nevs byggt flera förseriebilar, men nu är det dags för serieproduktion. I ett pressmeddelande skriver Nevs att första bilen ska lämna monteringsbanan klockan 13:25 på måndagen den 2 december.

Bilen som ska tillverkas är en lätt uppdaterad version av Saab 9-3 Aero Sedan, en modell som lanserades redan 2002 men som aldrig fått någon ersättare på grund av ekonomiska problem hos tidigare ägarna General Motors och Spyker.

Det finns flera frågetecken kring bilen, till exempel har Nevs inte bekräftat vilken motor som kommer att sitta under huven. Svar på den och andra frågor väntas i samband med produktionsstarten på måndag. Nevs huvudägare Kai Johan Jiang och vd Mattias Bergman kommer att finnas på plats i fabriken, liksom Vi Bilägare.

När första bilen rullat av bandet återstår den verkliga utmaningen: att hitta bilköpare.

Diskutera: Hur ser du på Nevs chanser att lyckas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-28 15:35
1storstark

Lätt uppdaterad? Utvecklingen har gått rasande snabbt de senaste åren. Det krävs nog en ordentlig uppdatering om den ska säljas till andra än de riktiga SAAB-entusiasterna. Jag hoppas att man lyckas.

#2 • Uppdaterat: 2013-11-28 16:25
kameo

Nevs kommer inte att sälja många bilar, tyvärr. Dömt att misslyckas.......

#3 • Uppdaterat: 2013-11-28 16:30
saabnisse

Enligt rykten är bilarna redan sålda.
Till Kina?
Till Sverige kommer nog inte många.

#4 • Uppdaterat: 2013-11-28 16:36
Gunnar Lindberg

Bilen är inte lastgammal i Kina. Det är första gången som den finns till salu där. Med lite ny elektronik kan den vara attraktiv.

#5 • Uppdaterat: 2013-11-28 16:47
Hackenbush

Jag tycker att detta är bra News. Saab är en intressant bil i dessa tider.

#6 • Uppdaterat: 2013-11-29 11:20
Peter i Sydney

Kan man få 1% av den kinesiska jättemarknaden så har man lyckats. Går det att sälja gamla 9-5 i Kina så går det säkert att sälja 9-3 också.

#7 • Uppdaterat: 2013-11-29 11:36
Gäst (ej verifierad)

Många är tydligen redan klara för export till Kina men förmodligen ska bilarna lanseras i Europa också

Gissar att den erbjuds här i Sverige och några få marknader till. Men då man inte har ett återförsäljarnät längre så kan man ju undra.

Hoppas att vi får alla svar på Måndag.

#8 • Uppdaterat: 2013-11-29 11:52
roand

Det finns en annan klassisk symbol som sitter på Scanias lastbilar som skulle vara både historisk och lämplig. Den är snarlik men är det omöjligt?

#9 • Uppdaterat: 2013-11-29 11:56
saabnisse

Rålle jag har talat med några gamla Saabsäljare, ingen av dessa hade några problem med att vilja sälja Saab igen om de får chansen.
Problemet blir snarare att få tillgång till några bilar med den begränsade produktion som kommer att ske.
Och det problemet blir ju ännu större om de flesta bilarna ska till Kina.

Det ska förresten bli intressant att se om de kinesiska bilarna blir längre,
9-3L ;-)

roand, det är just den gripen man är förhindrad att använda.

#a • Uppdaterat: 2013-11-29 12:44
Gäst (ej verifierad)

Precis Nisse. Om nu bilarna ska säljas här hemma så är det nog bäst att ett fåtal duktiga och fortfarande väletablerade gamla Åf får chansen igen.

Men för att de ska hoppa på tåget så kan ju Nevs inte kräva så stora ekonomiska satsningar av dessa då succén knappast är given. Nu har ju många gamla Saab-ÅF också tagit in nya märken och att då spendera pengar på ett sånt högriskprojekt är nog tveksamt för de flesta tror jag. Men detta tror och hoppas jag att Nevs fattar.

Men det blir iaf kul att höra på Måndag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.