Nästa artikel
Volkswagen vill starta lågprismärke
Nyheter

Volkswagen vill starta lågprismärke

Publicerad 25 november 2013 (uppdaterad 26 november 2013)
Dacia kan få en tysk konkurrent. Volkswagen planerar att lansera ett nytt lågprismärke under 2014, bekräftar företagets utvecklingschef.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat att Volkswagen utvärderar möjligheterna att starta ett nytt lågprismärke som ska ta upp kampen med Renault-ägda Dacia.

Den tyska bilkoncernens utvecklingschef, Heinz-Jakob Neusser, bekräftar nu planerna i en intervju med brittiska Autocar. Under nästa år kan bilmärket som ännu inte har något namn bli verklighet, men Volkswagen har ännu inte tagit ett slutgiltiga beslutet.

– Vi arbetar fortfarande med kostnadsbiten. Vad som är klart är att vi bara kommer att bygga den här bilen om den uppfyller våra krav på säkerhet, köregenskaper, komfort och att den kan bli lönsam, säger Heinz-Jakob Neusser till Autocar.

Volkswagen-koncernen har redan i dag en uppsjö av olika märken som tillverkar personbilar och lastbilar. Förutom Volkswagen och Volkswagen Transportbilar ingår Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Skoda, Seat, Ducati, Man och Scania.

Diskutera: Behöver Volkswagen ytterligare ett bilmärke?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-25 17:51
S-E S

Det spelar ingen roll om en VW är billig. Servicekostnaderna kommer att knäcka dig i alla fall om de inte monterar billiga filter och en "enkel" motorolja.

#2 • Uppdaterat: 2013-11-25 17:57
Peter E

Haft ett stort antal VW genom åren och har aldrig knäckts av några servicekostnader så du talar ur nattmössan min käre vän. :)

På frågan om VW behöver ett märke till är svaret: Nej.

#3 • Uppdaterat: 2013-11-25 18:27
Gäst (ej verifierad)

DKW, Wartburg, Wanderer?

Men ett lågprismärke bör ju samtidigt ha låga servicekostnader och där har VAG en hel del att jobba med..

#4 • Uppdaterat: 2013-11-25 20:36
SKF

Volkswagen är väl redan ganska billiga och där under finns redan Skoda och Seat så varför ytterligare ett lågprismärke?

#5 • Uppdaterat: 2013-11-25 21:17
Pi

Jag kan bara bedöma VWs servicekostnader efter min Golf -12 och hittills är de definitivt inte höga. 3000-milaservicen (den första) kostade runt 2.500 kr så det kan nog inte så många andra matcha - och det kan ju absolut inte kallas dyrt idag. Sen får vi se vad 6000-mila kommer att kosta men även om det är dubbla kostnaden (vilket det inte skall vara) så är nog ändå servicekostnaderna väl i nivå med andra populära bilar i klassen om man ser dessa per körd mil.

#6 • Uppdaterat: 2013-11-25 21:22
Peter E

Hmm..Opel kanske blir till salu...då kan ju lågprisbilarna heta Opel. :)

#7 • Uppdaterat: 2013-11-25 23:25
Pi

Opel är väl redan i lågpris-träsket tillsammans med Renault och delvis även Ford - kolla t ex vad man behöver ge för en Corsa eller Astra. Sen har ju GM dessutom Chevrolet-märket att spela med som väl i GMs "hack-ordning" rimligen står längre ner än Opel - i alla fall prismässigt.

#8 • Uppdaterat: 2013-11-26 07:22
Mistro

Ser gärna att Vw lanserar ett billigare alternativ så som Skoda var för 10 år sedan. Men frågan är ju HUR billiga bilar som vi accepterar?
Det är mer än lite som vi i Sverige anser som ett absolut krav.
Se bara på vilken motvind Dacia har haft och trots att de idag är betydligt mer krocksäkra och har mer utrustning så känns det som att det fattas lite för mycket ibland.
Med en billig bil så är inte marginalerna stora för en tillverkare och jag vet inte om Vw skulle lyckas bättre än Dacia.

Hur som helst så om någon skulle kunna lyckas så är det just Vw men det visar ju samtidigt då också hur enormt mycket pengar som koncernen tjänar på sina dyrare bilar.

#9 • Uppdaterat: 2013-11-26 09:00
Peter i Sydney

Jag skulle tro att ett nytt lågprismärke skulle främst vara avsett för utvecklingsländer. Skulle inte bli förvånad om vi aldrig skulle se dessa bilar i västvärlden. Även om Dacia tydligen säljer hyfsat i europa så har lågprisbilar generellt det svårt vilket kineserna har fått erfara.

#a • Uppdaterat: 2013-11-26 09:22
hultarn

Mistro: nja, Dacia går väl rätt bra, de har hittills i år sålt över 200.000 bilar i Europa.
Till och med i Volvolandet Sverige verkar de säljas hyfsat. Var tomt hos Volvohandlaren hemmavid.. En Dacia fanns det där, och det var en skåpbil, de väntade på fler. "Kanske om tre veckor.."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.