Nästa artikel
Många förare har farligt dålig syn
Nyheter

Många förare har farligt dålig syn

Publicerad 21 november 2013 (uppdaterad 22 november 2013)
15 procent av de svenska bilförarna har så dålig syn att de är en trafikfara. Det visar den färska undersökningen Synbesiktningen.

Nu blir det snabbt mörkare när svenskarna kör hem från jobbet och de flesta litar blint på att de har tillräckligt bra syn för mörkerkörning. Men en undersökning från Synoptik och Bilprovningen visar många bilister inte ser så bra som de tror.

– Det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen visar än en gång hur viktigt det är att uppmärksamma bilister om vikten av regelbundna synkontroller för att inte utgöra en trafikfara för varken sig själv eller sina medtrafikanter, säger Benny Örnerfors, vd för Bilprovningen.

Synbesiktningen genomfördes vid 41 bilprovningsstationer mellan den 24 och den 27 oktober i år. 2 771 fick frågor om hur de ser på sin syn och gick igenom en synundersökning. Nio av tio anser sig ha tillräckligt bra syn för att köra bil, men 53 procent behöver i själva verket en annan synkorrigering än vad de har. Dessutom har hela 15 procent så stor skillnad mellan sitt synfel och sin nuvarande synkorrigering att de är en fara i trafiken.

Kollar för sällan
Även bilister som är över 50 år gamla har stor tilltro på sin synförmåga, men har oftare synfel än yngre bilister. Många kontrollerar dessutom sin syn för sällan, en fjärdedel procent av bilisterna är bara på synkontroll vart tionde år.

– Ofta skaffar de som haft felfri syn hela livet ett par färdiga läsglasögon när de blir äldre, men glömmer bort att kontrollera om synen på långt håll också förändrats. Många har problem med både långa och korta avstånd vilket kan påverka synskärpan med minst 30 procent. Det innebär att synskärpan börjar bli oskarp efter 2 meter, säger Helene Hjertberg, optiker på Synoptik i Stockholm.

Diskutera: Hur noga är du med att kolla synen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • Uppdaterat: 2013-11-22 05:46
VW Polo 2012

Ärligt! Jag har full syn.men när och om den skulle börja bli sämre så.......

#3 • Uppdaterat: 2013-11-22 08:55
S Wonder

Det gäller att se bra ut, inte minst fram!

#4 • Uppdaterat: 2013-11-22 09:43
hultarn

Ofta är man omedveten om att synen försämrats, det går ju så långsamt.
Men, det är ju högst märkligt att man inte åtminstone har en obligatorisk koll i samband med att körkortet förnyas. Bara för att man såg bra när man var 18, betyder det inte att man ser perfekt resten av livet.

#5 • Uppdaterat: 2013-11-22 11:25
EnannanRobban

Klart som korvspad att detta skulle vara obligatoriskt vid körkortsförnyerlse, synkontroll och en hälsodeklaration, det händer mer än bara förändrat utseende på 10år...

Jag kollade för några år sedan när jag kände att jag blev trött i ögonen och att det var jobbigt att köra bil i mörker och ville se om de kunde slipa till ett par glasögon för det. Nope, synen var perfekt för det ändamålet!
Men... jag behövde ha terminalglasögon. Orsaken som jag upplevde var att jag tröttade ut ögonen framför datorn på dagen så att ögat fick jobbigt med mörkerseendet på kvällen. Efter det går det finfint nu.

#6 • Uppdaterat: 2013-11-22 11:44
saabnisse

Det är ju mycket märkligt att när t.ex. C-kort ska förnyas efter uppnådda 60 år krävs en hälsodeklaration och en synkontroll med recept på glasögon, men för A och B behövs inget!

#7 • Uppdaterat: 2013-11-22 13:27
1storstark

En enkel apparat som man frivilligt tittar in i, skulle kunna finnas på bilprovningen. Inte för att ge föraren en 2:a utan det kanske skulle bli en "aha" upplevelse och få honom / henne att frivilligt gå till optikern.

#8 • Uppdaterat: 2013-11-22 13:45
Mr.Wheeler

@saabnisse: Kravet på synkontroll och hälsoundersökning är från 40år för C-kort.

#9 • Uppdaterat: 2013-11-22 15:56
Eric H

Inte bara synskärpan kan försämras, vanligare är nog att mörkerseendet försämras pga ålder.
JU äldre man är, ju mer ljus behöver man, ett åldersrelaterat problem man inte kommer undan....

#a • Uppdaterat: 2013-11-22 16:42
Hackenbush

Min far körde bil efter pensioneringen trots dålig syn. Han ville inte använda glasögon för då "svettades" han i ögonen.
Jag slutade åka bil med honom efter att han kört om i skymda kurvor och kört rakt över korsningar utan att kolla om det kom någon trots att min far hade lämna företräde. Otroligt nog så krockade han inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.