Nästa artikel
Skoda Octavia är årets smartaste bil
Nyheter

Skoda Octavia är årets smartaste bil

Publicerad 15 november 2013 (uppdaterad 18 november 2013)
Motormännen har tillsammans med sin tidning utsett vilken bil som är årets smartaste. Vinnaren kan utmana större modeller.

Skoda Octavia har utsetts till årets smartaste bil 2013 av Motormännen och medlemstidningen Motor. Bilen får utmärkelsen med motiveringen att den kan utmana bilar från de större klasserna med hjälp av praktiska lastlöningar och fyrhjulsdrift. Dessutom menar juryn att priset är rimligt.

Enligt Motormännens vd, Maria Spetz, är det positivt att bilen är mindre och lättare än en vanlig familjekombi, eftersom det sänker utsläppen och minskar hur mycket resurser som behövs vid tillverkningen. Skoda Octavia får också priset för sin höga säkerhet, med bland annat nio krockkuddar, trötthetsvarning och en rad andra system.

Tidigare har Volkswagen Up, Ford Focus, Skoda Superb och Honda Insight vunnit utmärkelsen. Årets smartaste bil delas ut utifrån kriterierna att bilen ska vara säker, miljösmart, ekonomisk och praktisk. I juryn sitter Maria Spetz och två representanter från tidningen Motor.

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Octavia som årets smartaste bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-15 16:20
Hackenbush

Visst tusan är det en smart bil, få kan konkurrera med denna med tanke på utrustning/pris/praktiskhet.
Om jag inte behövde bry mig om pengarna så finns det massor med bilar som man kunde välja istället men om jag skall betala bilen själv med skattade pengar så finns det knappt något bättre val än Octavia.
Mycket bil för pengarna

#2 • Uppdaterat: 2013-11-15 16:48
saabnisse

Jag tycker att det är väldigt trevligt.
Jag som är bilhistoriskt intresserad erinrar mig att Tjeckoslovakien hade flera bilmodeller i premiumskiktet under mellankrigstiden.
Den mest kända är ju Tatra.
Sedan under de kommunistiska bromsklossarnas femåriga utvecklingsplaner, stagnerade i princip all teknisk utveckling, även om den låg och grodde.
När friheten kom kunde den ju väckas och med VWs hjälp har man ju fått fram mycket bra bilar.
Men det är viktigt att komma ihåg att mycket har man gjort själva.

#3 • Uppdaterat: 2013-11-15 16:54
Peter E

Hade inte mitt garage varit i minsta laget hade det nog blivit en sån här istället för Golfen :)

#4 • Uppdaterat: 2013-11-15 17:00
Pi

Har du kollat vad en "typisk" Octavia Kombi kostar idag, Hackenbush ? De som står i utställningshallen hos vår handlare ligger mellan 280.000--300.000 kr. Och en kompis som skall få tjänstebil väljer mellan de prismässigt jämförbara bilarna Volvo V70 och Skoda Octavia...:) Visserligen automatlåda på Octavian men ändå... Därmed inte sagt att det inte är en bra bil men billig kan man nog inte anse att den är längre. Man kan ju tyvärr inte bara kolla på "från-priserna" utan man får nog kolla lite djupare i prislistan och då är det kanske inte längre den "Nuftigaste" kombin - i alla fall inte om man klarar sig med nåt i den s k Golf-klassen. Nu är ju denna något större vilket man givetvis måste ta hänsyn till om det är av betydelse...

#5 • Uppdaterat: 2013-11-15 17:08
Hackenbush

Klart att de ställer de mest utrustade bilarna i uställningshallen för att man vill att kunderna skall kryssa i allt på utrustningslistan men man skall inte glömma att det går att köpa en Octavia Ambition med ganska hyfsad utrustning för 190.000. Det är endast om man vill ha all utrustning som går att köpa till som priset stiger till 300.000. Kolla vad en V70 kostar om du kryssar i all utrustning som går att få, jag tror att Octavian fortfarande är rejält mycket billigare än V70 ändå.
För min del så skulle en Octavia Ambition räcka till för jag är ingen teknikprylsgalning.

#6 • Uppdaterat: 2013-11-15 18:51
Pi

Den billigaste utrustningsnivån saknar nog tyvärr en del som man gärna vill ha idag - och även säkerhetsutrustning som autobroms och adaptiv farthållare. Sen är jag ytterst tveksam till en bensinmotor på 1,2 l/105 hk för Octavia Kombi har som sagt växt... Men prisvärd eller inte är ju en högst personlig uppfattning trots allt. Sen kan jag säga att bilarna i utställningshallen på intet sätt var "fullutrustade" men de hade väl lite lämpligare motorisering för en såpass stor bil och likaså automatlåda, autobroms och adaptiv farthållare. Säkert nåt annat också men på inte sätt "hela listan". Typisk tjänstebil snarare - precis som den V70 som kompisen jämförde med.

#7 • Uppdaterat: 2013-11-16 08:40
Hackenbush

Precis som Jes säger så skall bilars frånpriser jämföras mot andra bilars frånpriser, annars blir ju jämförelsen alldeles snedvriden.

#8 • Uppdaterat: 2013-11-16 09:08
Peugeote-Pär

kan hålla med att det är ett mycket smart bilval. Väntar själv på en Octavia Elegance med 150hk TDI motorn med massa lull lull, ser ut som att jag får bilen under vecka 51 när det har varit väldigt mycket förseningar i fabriken.
Men blir nog en fin "Hjulklapp" man får till jul :D

#9 • Uppdaterat: 2013-11-16 09:26
Hackenbush

Grattis Pär

#a • Uppdaterat: 2013-11-16 11:16
Peugeote-Pär

Man tackar så mycket Hacken :D

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.