Nästa artikel
Provkörning: Opel Insignia (2013)
Provkörning

Provkörning: Opel Insignia (2013)

Publicerad 18 november 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Opel Insignia får efter fem år på marknaden ett optiskt och tekniskt lyft och känns plötsligt som en riktigt vass utmanare i mellanstorlek.

Här har vi en redan bra bil som blivit bra mycket bättre – Opel Insignia, som efter fem år på marknaden nu retuscherats både visuellt och tekniskt.

Personligen håller jag de lätta designförändringarna som lyckade, i synnerhet den mestsäljande kombimodellen Sports Tourer (och det nya ”terrängstukade” syskonet Country Tourer) har fått lugnare utseende tack vare ett så enkelt grepp som att de nya baklamporna flyttats ned en aning och lämnat plats för lite karossplåt som smiter emellan mot bakrutan.

Ny grilldesign hör också till, liksom nya strålkastare. Mot merpris kan de inkludera den nya teknik som tillåter att man kör på helljus i sort sett jämt. Framför allt har Insignia fått ny utformning av instrument och reglage. Lägg därtill en hjulupphängning som enligt Opel ”till 60 procent” är ny så är det mer än bara lite kosmetik som tar Insignia in i andra andningen.

Utsidan är en smaksak som alltid, men den ändrade förarmiljön är ett betydande lyft. Första versionens myriad av knappar fick stark kritik direkt, men nu har det städats upp, förenklats och byggts ut så att det dels finns flera nya ”infotainmentfunktioner”, dels en betydligt enklare hantering. Det är nästan som på 1970-talet när reglagen i Opels bilar alltid var exemplariskt lätta att sköta.

Två åttatumsskärmar har tillkommit. En finns mitt på panelen och en framför föraren, där den är omgiven av två ”analoga” mätare. Skärmarna svarar för all information och skötsel av alla funktioner man kan tänka sig. Liksom i exempelvis Volvo finns dessutom en ”app” att ladda hem till sin begåvade telefon så att man från den kan styra de funktioner man vill ha förberedda när man närmar sig bilen.

Nästan alla kommandon kan ges med a) rösten, b) knappar på ratten, c) åttatumsskärmen med ”tryckkänsla” eller d) en ny liten styrplatta vid växelspaken. Plattan kan antingen användas för att navigera på åttatumsskärmen eller för att skriva in egna val, på samma sätt som exempelvis Audi haft tidigare. Lite pilligt i början men jag fick grepp på det ganska kvickt.

Grafiken överlag är snygg, tydlig och enkel att begripa, ljusår från den trist röda pixelgrafik Opel länge kört med. Den förare som vill kan också variera utseende och information på skärmen framför sig.

Som helhet är inredningen aptitlig. Insignia har mer robust sammansättning och känsla än andra bilar i detta segment, låt oss kalla det ”lätt anonyma europeiska mellanmodeller som inte heter BMW, Mercedes eller Audi”.

Även körningen imponerar. Jag provade en 140-hästars diesel som enligt uppgift ska dra bara 3,7 l/100 km och klara 99 g/CO2 per kilometer. En maskin med starkt bottendrag, gott kraftflöde och anständiga fartresurser. Gångkulturen är förvisso inte i klass med Volvos nya (se sidorna 20–21) men väl så bra som mycket annat i klassen. På den svenska marknaden räknar Opel med att samma tvålitersmotor men trimmad till 163 hk blir storsäljaren, tyvärr var den inte tillgänglig.

Chassit har alltså setts över. Nya bussningar och krängningshämmare, ny fjädringssättning, nya geometrier, modifierad styrning – allt till gagn för nättare och samtidigt stadiga köregenskaper. Insignia smet riktigt exakt fram på småvägarna i trakten av märkets hemstad Rüsselsheim och kändes klart piggare än förr. Min enda undran är varför inte Opel gjorde bilen så här bra redan från början, man kan ju uppenbarligen bara man vill. Komfortabel var Insignia redan, nu blev den lite kul också.

Utrustningsgraderna kallas Edition, Business, OPC (prestandamodellen med dubbelturbo V6 och 325 hk), samt Country Tourer som ses på bilderna. Karosserna är tre: fyrdörrars sedan som inte kommer hit, femdörrars halvkombi, samt riktig kombi. Halvkombi finns med antingen bensin eller diesel från 229 900 kronor. Det är prisvärt.

Opel har kniven på strupen men representanterna på plats andades tillförsikt. Det kommer pengapåsar från GM framöver och mängder av nya, attraktiva modeller utlovas. Budskapet att man ska visa svarta siffror 2016 hördes gång på gång.

Är nygamla Insignia bara en liten signal om märkets ambitioner finns det hopp för Opel. Den här bilen är verkligen mycket bättre än dess position på marknaden.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Insignia?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Opel Insignia 2,0 CDTI

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Opel Insignia

PRIS, FRÅN KR: 229 900.
MODELL: Femdörrars kombikupé.
SÄLJSTART: Slutet av oktober.
MÅTT, CM: L 484/B 186/H 150.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 613.
MOTOR: 4-cyl rak tvärställd turbodiesel med direktinsprutning, två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder och turbo.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift. Sexväxlad manuell eller automatisk växellåda.
PRESTANDA: Toppfart 205 km/tim, Acceleration 0–100 km/tim på 10,5 s.
FÖRBRUKNING: 3,7 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 99 g/km.
KONKURRENTER: Citroën C5, Ford Mondeo, Hyundai i40, Peugeot 508, Skoda Octavia, Toyota Avensis, VW Passat – samt Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

Plus: Åkkomfort, angiven förbrukning, finish, stort modellprogram.
Minus: Ynkligt bagageutrymme i kombimodellen.

Vad nytt? Nya linjer, nytt chassi och ny inredning i Opels stora modell.
För vem? Den som törs välja bort Audi, BMW och Mercedes.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-18 10:40
saabnisse

Små yttre ändringar, men ändå har den blivit snyggare.
Jag ska prova den, jag tyckte föregångaren var trevlig att köra. men jag kände mig lite instängd, det kanske berodde på att den var helt svart i inredningen.
Men det är märkligt att bilen är så smal vid vindrutan, den är t.ex. 100 mm smalare än en gammal 9-5!

#2 • Uppdaterat: 2013-11-18 11:39
Lars58

Snygg och solid. Är supernöjd med min MY-11 Insignia 2.0T/aut sedan, och denna är tydligen bra mycket bättre… Otroligt att inte svenskarna upptäckt
Insignia.

#3 • Uppdaterat: 2013-11-18 13:21
S Wonder

Fantastisk med så bra bränsle-och utsläppsvärden för en så stor och tung bil. Det var inte så länge sedan fabrikanterna i D-klassen kämpade för att att nå ned till 0,45 L/M och 120 g CO2 i utsläpp för dieslarna. Luftmotståndskoefficienten på 0,25 är ju verkligen imponerande och bidrar säkert en del. Kombikupén är riktigt snygg dessutom, och framstår som ett av de hetaste alternativen tycker jag nu när varken Avensis, Citroen C5, Peugeot 508, Mazda 6, Passat, Hyundai I40 eller Kia Optima går att få som halvkombi. Kvar blir denna, Skoda Octavia och Ford Mondeo/Fusion att välja emellan om man vill ha en stor halvkombi.

#4 • Uppdaterat: 2013-11-18 15:30
Swemba

Jag tror vi ska vara försiktiga med att hylla förbrukning- och utsläppssiffrorna. Men blir lätt besviken när de inte stämmer med verkligheten.

#5 • Uppdaterat: 2013-11-18 15:46
S Wonder

Visst, jag tror alla är medvetna om att det är mycket svårt att nå ned till dessa optimala siffror, plus 20-30% är nog mer vanligt. Men dessa värden utgör ändå ett användbart jämförelsetal gentemot andra biltyper, och har dessutom avgörande betydelse för den CO2-baserade fordonsskatten.

#6 • Uppdaterat: 2013-11-18 16:32
hultarn

Förbrukningen på moderna bilar är låg, men den största skillnaden mot förr står nog dieslarna för.
Minns ett gammalt test från mitten av 70talet, där 504, Rekord och MB200 diesel kördes långtur Stockholm - Oslo ToR.
Snittet låg på 0,85, och det med runt 60 hk....

Samma körning med dagens (motorstarka) dieslar lär väl hamna på ärliga 0,40. Halva förbrukningen, 2,5 ggr effekten.

Insignia är nog en trevlig bil (har inte kört den), och ägarna brukar vara nöjda med dem, men den har ett litet lastutrymme för att vara 4,84 lång.

#7 • Uppdaterat: 2013-11-18 21:12
Irvor

För att vara så stor är den trång i bagaget.
Den rymmer 27 eller 28 läskbackar vilket är sämre än småbilar !
Vad ska man med kombi till som rymmer så lite ?

#8 • Uppdaterat: 2013-11-18 21:22
saabnisse

crister, håller helt med, riktiga knappar är överlägset. Jag är inte överdrivet förtjust i den virtuella knappsatsen på paddan som jag skriver på nu och att plocka in det i en bil tycker jag är rent korkat.
Sedan som S Wonder skriver är den ju mest att jämföra med en halvkombi.

#9 • Uppdaterat: 2013-11-19 09:06
S Wonder

Tja saabnisse, det jag skrev var att kombikupén eller halvkombin (som beskrivs i faktarutan, inte bilderna!) är att jämföra med andra halvkombimodeller och de är ju inte så många i dagsläget. 530 liter lastutrymme är ganska OK för en halvkombi, men mindre än i Octavia (590 L) som ju också är 18 cm kortare och flera hundra kg lättare. Trots det lyckas Insignian få till 140 hk med samma bränsleåtgång/CO2 som Octavians 105 hk diesel. Det är imponerande! En bil som kombinerade Octavians vikt och lastutrymme med Insignians låga luftmotstånd och imponerande turbodiesel, det vore något!

#a • Uppdaterat: 2013-11-19 13:39
Tompa_Boy

Insignian är överlägset snyggaste kombin i mellanklass segmentet. Opel har verkligen lyckats skapa en tuff, modern och ursnygg kombi som är allt annat än tråkig. Överlägset bästa valet då det vankas en ny kombi nästa sommar för mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.