Nästa artikel
Bilfrågan: Varför fler växlar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför fler växlar?

Publicerad 29 augusti 2013 (uppdaterad 29 augusti 2013)
"Varför har antalet växlar eskalerat i moderna automatlådor? Har många växlar blivit ett försäljningsargument?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag har en fundering angående att antalet växlar eskalerar i moderna automatlådor, nu såg jag att dom klämt i åtta stycken i en bil. Var blev då ecodriving-läran av ty enligt den bör ju minst varannan växel hoppas över för att spara bensin.

Kan det kanske vara så att det är lite av försäljningsargument med många växlar, och går det att dra en parallell till rakhyvlar som också kör med allt fler blad?

Erik Heldefalk

SVAR:
Växellådstillverkaren ZF har nyligen presenterat en nioväxlad automatlåda som nu återfinns hos vissa modeller av Mercedes, Land Rover och Jeep.

Att antalet växlar i en automatlåda ökat är tvärt om för att minska bränsleförbrukningen och öka prestanda. Det ger motorn möjlighet att alltid arbeta inom sitt optimala varvtalsområde, om detta ska vara att köra bränslesnålt eller få ut maximala prestanda bestämmer föraren vid sitt val av körprogram.

I automatlådans barndom hade man två eller tre växlar och det räckte eftersom de varken var optimerade för låg förbrukning eller bästa prestanda. Allt de skulle åstadkomma var en mjuk gång, men kraven har ökat.

Den gamla regeln om att hoppa över växlar kunde möjligtvis ge vissa fördelar med dåtidens motorer men är inget man vinner något på att använda i dag.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:07
johafor

Betyder det att man i en modern manuellt växlad bil ska använda alla växlar vid acceleration? De här råden är lite som bantningskurerna i skvallerbladet eller expladdret, först är de toppen - sen är de farliga....

#2 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:25
mcregor (ej verifierad)

För ca: 1 år sedan gick en av sönerna i trafikskolan och tog bilkörkort. Där fick han lära sig att man skulle hoppa över en växel men med dagens lågvarviga "miljödieslar" så har jag lite svårt att förstå det rådet - såvida man inte har som regel att accelerera hårt och högt upp i varvtalsområdet vilket jag inte brukar göra. Hoppar man en växel så hamnar man ofta väldigt lågt i varvtalet och det är inte jämt så bra. På mina gamla bensinare fungerade "hoppet!" bra men de var helt annorlunda växlade - alltså med betydligt högre varvtal vid resp hastighet. Så det kanske är som johafor säger med bantningskurerna...

#3 • Uppdaterat: 2013-08-29 10:48
hultarn

En fördel med fler växlar i en automatlåda är att man kan minska slirningen = bättre ekonomi.
Få växlar fordrar mer slirning, både i turbinen och på bromsband, för att ge en mjukare gång och i viss mån låta motorn hamna i bättre register.

Jämför de gamla 2-stegslådorna (typ Powerglide), de slirade upp till 50 på ettan, och växlade sedan långsamt och mjukt upp till tvåan. Behagligt, men föga ekonomiskt (eller prestandamässigt även om det var en rejäl V8 som sköt på...)

#4 • Uppdaterat: 2013-08-29 11:35
johafor

@McGregor
Precis så tänker jag också! Jag tror att råden mest är tillämpliga på bensinbilar, och då utan turbo. Lågvarviga bilar och bilar som vid ett visst varvtal spottar igång en turbo måste väl rimligtvis växlas tidigare? Då kan man ju inte argumentera för att hoppa över en växel om man inte vill ha tjuvstopp?

#5 • Uppdaterat: 2013-08-29 11:47
saabnisse

Man kan också jämföra med de forntida amerikanska gjutjärnskaminerna med treväxlad manuell låda där ettan bara var till för extrema situationer.
"Man lägger i trean på morgonen och tar ur den på kvällen" som en taxiåkare sa en gång :-)
Det gick ju bra med de lågvarviga motorerna med höga vridmoment.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-29 16:37
Havsfidran

Ibland kärvar ettans växel på våran före detta volvo 240. (syrran äger den nu) Inga problem. I med 2:an i ett kryss och bara kör iväg. Behövs i princip ingen extra gas alls.
Vår gamla Volkswagen LT31:a, hade en förgasar sexa på 75hkr med 4 växlar, men hade behövt en 5 växlad låda. Den kunde man köra igenom en rondell i 25km/h på fyrans växel utan att det hackade alls.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-29 17:00
PREVIA

Bäst är förstås en automatlåda helt utan någon som helst slirning och med helt steglös utväxling som de bränslesnålaste bilarna har där datorn kan bestämma utväxlingsförhållandet för lägsta bränsleförbrukning under alla körförhållanden.
Men det det låter bättre med nioväxlade automatlådor i reklamen kan jag hålla med om.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-29 17:07
trasten

Varför behöver man 21 växlar på en cykel? Jo för att kunna trampa i ett jämnt tempo, likadant här!

#9 • Uppdaterat: 2013-08-29 17:40
hultarn

Previa: nu är det ju så att långtifrån alla gillar "remjohankänslan", och den är väl inte helt utan slirning heller?

#a • Uppdaterat: 2013-08-29 17:56
Peter E

På min bil (Golf 7) så finns det en sån där växlingsindikator och den tycker att jag ska hoppa över en eller flera växlar beroende på hastighet mm.
Typ direkt från 3.an till 6.an.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.