Nästa artikel
Snart laddas mobilen trådlöst i bilen
Nyheter

Snart laddas mobilen trådlöst i bilen

Publicerad 23 augusti 2013 (uppdaterad 23 augusti 2013)
Sladden för att ladda mobilen i bilen kan snart vara ett minne blott. Fler biltillverkare satsar på trådlös laddning.

Amerikanska bilkoncernen General Motors planerar att bygga in trådlös laddning för mobiltelefoner i nästa års bilmodeller, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Därmed ansluter General Motors till skaran av biltillverkare som satsar på teknik som inte kräver några kablar för att höja batterinivån i passagerarnas telefoner.

Chrysler och Toyota är två andra tillverkare som är i färd med att införa eller redan erbjuder tekniken i sina bilar på den amerikanska och japanska marknaden.

Enligt Bloomberg spår branschanalytiker att efterfrågan på den trådlösa tekniken kommer att explodera under de närmaste åren. Förra året såldes omkring fem miljoner enheter. Den siffran väntas öka till nästan 100 miljoner enheter 2015.

Diskutera: Vad tycker du om trådlös mobilladdning i bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-23 11:18
mcregor (ej verifierad)

Låter som en vettig "innovation" eftersom dagens smarta telefoner är rätt duktiga på att förbruka laddningen i batteriet. Sen väntar vi på att flera telefoner också är anpassade till denna laddteknik.

#2 • Uppdaterat: 2013-08-23 12:24
Hackenbush

Sedär, biltillverkarna gör allt för att bilister skall ha mobilen igång vid bilkörning.
För övrigt hoppas detta kommer snabbt till hemmen också.

#3 • Uppdaterat: 2013-08-23 13:53
RoadhoG

Säkert jättebra men hur länge klarar våran kropp av all strålning som är & blir i luften runt oss??
Den lär inte bli mindre

#4 • Uppdaterat: 2013-08-23 15:53
Peugo

Induktionsbaserad, typ Nokia. Slipper koppla en kabel men ändå måste man ha en ställning för mobilen och hoppas nu inte biltillverkarna gör en one-fit-for-all-mobiles...
Ingen stor "uppfinning".

#5 • Uppdaterat: 2013-08-23 18:28
Roy J

RoadhoG, det duger inte att bunta ihop allt till någon sorts allmängiltig strålning.
Snackar vi strålning så handlar allt om frekvenser. Även ljuset, som du säkert inte vill vara utan, är elektromagnetisk strålning.
Elektrostatiska kraftfält har mycket kort utbredning. Tidiga datorskärmar blev beskyllda för skadlig påverkan, när det i själva verket var mycket små dammpartiklar cirkulerande mellan nästipp och skärm som rent mekaniskt i vissa fall kunde ge en lätt rodnad.
Elektromagnetiska kraftfält (som alltså används av induktionsladdare och dito spisar) är lågfrekventa och är de man menar när man talar om det psykosomatiska tillståndet elöverkänslighet. I de riktigt kontrollerade tester som gjorts har ingen sådan "sjukdom" kunnat påvisas. Som så ofta kan tron utlösa allt möjligt.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-23 19:52
Roger Skagerström

Hacke: Ja visst är det förjävligt ;)

#7 • Uppdaterat: 2013-08-23 21:23
Henrik-Andersson

Sedan måste man också ta hänsyn till att det tar längre tid att ladda en telefon genom induktion än med sladd. detta enligt folk som äger Nokias nya iallafall.

Sedan är det en nackdel för många att inte telefonen går att använda under tiden man laddar. Men det är klart man kan ju ladda traditionellt via sladd om man måste använda den medans man laddar

#8 • Uppdaterat: 2013-08-23 22:21
Rikard

Jag har hafr induktionsladdad tandborste sen 1986, och inte dött än !!

#9 • Uppdaterat: 2013-08-24 17:16
PREVIA

Blir det inte bättre med resonansladdning istället för induktionladdning då avstånden för resonansladdning är långt större?

http://youtu.be/-Wf7aadxBkE

#a • Uppdaterat: 2013-08-25 11:55
Swemba

En gissning är att resonansladdning har ännu sämre verkningsgrad än induktionsladdning. Därmed är den också antagligen mer skrymmande och därför inte lika lämplig för mobiler.
Jag hade en Nokia-telefon med induktionsladdning ett kort tag. Den sämsta telefon jag haft i modern tid, särskilt induktionsladdningen.
Induktionsladdning är bra för våtutrymmen då man slipper risk för kortslutning. Annars är sladd alltid bättre! :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.