Nästa artikel
Tips: Reseplanerare för bilsemestern
Nyhet+Lista

Tips: Reseplanerare för bilsemestern

Publicerad 18 juli 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Att köra bil på semestern blir allt populärare. Ska du åka på bilsemester i sommar? Vi har listat fem reseplanerare för att underlätta.

Att välja bilen som transportmedel när man ska resa tycks bli populärare. 44 procent av svenskarna planerar att ta bilen med sig på semestern i år, vilket är en ökning med 3 procentenheter sedan förra sommaren. Av dessa är det 3 av 10 som väljer en väg med färja då de åker.

Detta enligt en undersökning som transport- och reseserviceföretaget Stena Line genomfört.

Under juni i år ökade antalet bilresenärer på företagets egna färjelinjer mellan Sverige och Tyskland med 23 procent jämfört med samma månad förra året. Och i juli ser det ut att bli likadant. Att så många åker färja till Tyskland beror troligen på att det är en naturlig passage för vidare färd ut i Europa, för den som inte vill köra över broarna.

Reseplanerare
Om du är en av de som planerar att resa med bilen i sommar så kanske du kan ha nytta av en reseplanerarsajt. I listan till höger hittar du länkar till fem webbsidor där du kan fylla i startplats och mål, så att sedan reseplaneraren räknar ut bästa väg, hur lång den är, hur lång tid den bör ta att köra och i vissa fall även beräknad kostnad.


Diskutera: Ska du på bilresa i sommar? Åt vilket håll bär det av i så fall?

Reseplanerare (klicka på namnet för att gå till sajten)

ViaMichelin

Tomtoms Route Planner

Here (välj Directions)

Falk (tysk sida, välj Routenplaner)

Google Maps vägbeskrivning

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-07-18 09:35
Bortom

Finns det verkligen inte ett enda fotografi i VBs arkiv om en SVENSK motorväg? (bilden är tagen i USA, förmodligen i Kalifornien)

#2 • Uppdaterat: 2013-07-18 10:19
Swemba

Bilsemester i Europa? Tja om man har tjänstebil kanske, så man slipper värdeminskning- och slitagekostnader. Annars är det betydligt billgare att flyga.

#3 • Uppdaterat: 2013-07-18 10:38
Bortom

@Swemba har så rätt! Jag gjorde en resa ifjol, ca. 500mil, kostade 9200kr (inkl. färjor o motorvägsavgifter). Men om man räknar med totalkostnaden (ca. 30kr/mil) då kostade min resa ca. 15.000kr. För det priset får man en tvåveckors charterresa för två med fullpension. Och då slipper man köra själv.

#4 • Uppdaterat: 2013-07-18 12:14
Hackenbush

Nä, att köra en massa bil är ingen semester. Bättre att flyga eller resa med tåg för då ser man mer och kan ta ett glas vin till middagen utan att behöva undra om man är lätt rattfull.

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Drar man land och rike runt som vi med husvagn så är bilen rätt så oumbärlig:-)

#6 • Uppdaterat: 2013-07-19 11:58
Peugeote-Pär

Att vara på bilsemester i Europa är det roligaste som finns... Lätt värt att betala mera för en bilsemester än med flyg, man ser ju så mycket mera i bilen!!

#7 • Uppdaterat: 2013-07-19 15:01
Hackenbush

Som förare i en bil hinner man inte se mycket mer än det som är framför en, på tåg kan man se åt vilket håll man vill och på så sätt se mer av naturen.

#8 • Uppdaterat: 2013-07-22 18:38
Pender

Vi tycker om åka på bilsemester neråt Europa. Men med dagens ockerpriser på färjorna ställt mot låga priser på flyg och hyrbilar, så blir det allt oftare just flyg/hyrbil. I de flesta fall måste man vara minst 4 i bilen, för att konkurrera prismässigt. Men det är klart, man får ju se många fler bilar och (motor)vägar om man kör hela vägen. Och det finns ju de som njuter av slikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.