Nästa artikel
Bilfrågan: Lagligt med kamera i bil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Lagligt med kamera i bil?

Publicerad 27 juni 2013 (uppdaterad 27 juni 2013)
"Är kameror som filmar vad som händer framför bilen lagliga i Sverige? Funkar bilderna som bevis i polisanmälan?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Kameror monterade på instrumentbrädan som filmar vad som händer framför bilen är ganska populära ute i världen. Upplösningen är i HD-klass och många har inbyggd GPS som gör att filmen kan positionsbestämmas. Har ni gjort något reportage om dessa kameror? Är de lagliga här i Sverige?

Kan man använda bilderna/filmen som bevis i polisanmälan om det händer någonting? Om man monterar dem för att titta bakåt i en husbil till exempel bryter de då mot dagens regler för kamera-övervakning eftersom man utan vidare kan identifiera personer i och utanför bilar bakom?

Nils Erik Östman, trogen läsare

SVAR:
Att ha kamera monterad och använda den enligt din beskrivning kan jämföras med att filma med sin egen videokamera och kräver därför inget tillstånd.

För kameror fast monterade på exempelvis en husfasad gäller andra regler. Ska du använda videon som bevisning kommer kravet på bildkvalitet att vara högt. Polisens egna kameror kostar i storleksordningen 20 000 kronor medan de du köper på till exempel Teknikmagasinet går att få för 600–700 kr.

Ett händelseförlopp kan du säkert filma med godtagbar kvalitet men för att fälla en gärningsman krävs en mycket hög bildkvalitet. Vi Bilägare har inte gjort något test av dessa kameror.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågorna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-27 07:59
Onehp

En sak är att filma, en annan är publicering där du inte får göra det i syfte att kränka. Har svårt att se hur man kan kränka någon i detta sammanhang.
I övrigt är väl händelseförloppet det som är intressant ifall man råkar på en skojare som gör allt fel och sedan skyller allting på dig. Ord mot.... kamera.

Läste en artikel nånstans som påstår att man kör bättre om man har kamera då man blir mer medveten om sin egen körstil, om detta stämmer är det mkt positivt, finns en hel del därute som gärna skulle få filma sig själva...

#2 • Uppdaterat: 2013-06-27 11:50
Hackenbush

Har det inte att göra med om kameran är monterad eller inte?
Är kameran fast monterad krävs det väl tillstånd även om det är i en bil?

#3 • Uppdaterat: 2013-06-27 12:47
mcregor (ej verifierad)

Fast montering avser nog att den hela tiden avbildar samma område och har nog inget att göra med om den sitter "fastskruvad" eller ej i bilen...:)
Om däremot bilen alltid står parkerad med aktiv kamera i sig så är den nog att betrakta som "fast monterad" och lär väl kräva tillstånd - i alla fall om man kan identifiera enskilda människor på bilderna.

#4 • Uppdaterat: 2013-06-27 13:16
Audi A5 SB

Jag är inne på Onehp:s linje. Det är t.o.m. så att jag skulle gärna se att försäkringsbolag och lagstiftaren gjorde en fast monterad kamera till obligatorisk. För att slippa diskussionen om "Storebror ser dig", så skulle funktionen kunna vara begränsad till att systemet bara sparar de sista 30 sekunderna av filmen fram tills att motorn stängs av eller att bilen krockar.

Det finns flera fördelar med detta:
- Föraren lär bli mer avhållsam från "idotkörning"
- Många oförklarliga olyckor skulle få sin förklaring
- Det skulle bli lättare att se vem som gjort vad vid en olycka
- Bortförklaringar när föraren somnat vid ratten skulle försvinna (rådjuret fanns inte där)
- Försäkringspremierna skulle sannolikt bli lägre

#5 • Uppdaterat: 2013-06-27 13:41
hultarn

Audi A5: håller med dig fullt ut. Det skulle nog förklara en hel del "oförklarliga" avkörningar.

#6 • Uppdaterat: 2013-06-27 13:58
Eric H

Är det inte ett krav ("önskemål") från förs bolagen i Ryssland att man har en kamera i bilen.
Skulle vara en förklaring till alla dessa idiotfilmer från trafiken som finns på YouTube och är just från - Ryssland..

#7 • Uppdaterat: 2013-06-27 17:56
nisseste

Vissa försäkringsbolag i USA tycks ha krav på kameror som filmar både föraren och framåt samtidigt. det visar väl tydligt om föraren t ex somnar, det gör inte en kamera som är riktad enbart framåt, den säger inget om förarens uppträdande.

#8 • Uppdaterat: 2013-06-27 20:00
Pender

Otroligt fånig åsikt att bara en svindyr (20.000 kr) kamera ska ha bevisvärde. Man blir trött när vid-sidan-om-världen-auktoriteter slår fast "sanningar". Mycket billiga digitalkameror tar numera filmer med ypperlig upplösning.

#9 • Uppdaterat: 2013-06-27 21:12
mrplot

glöm inte att du kan få reda på hur bilen blir behandlad på servicen. Själv bytte jag bilmärke efter min service...

#a • Uppdaterat: 2013-06-27 23:51
Roy J

Håller också med Audi A5 SB.
Och nu har till och med telefoner nästan löjligt bra kvalitet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.