Nästa artikel
Nya motorer ska sätta fart på Opel
Nyheter

Nya motorer ska sätta fart på Opel

Publicerad 23 juni 2013
Kritiken har varit svidande mot Opels drivlinor och ledningen erkänner nu själva att det brustit i förfiningen hos märkets bensin- och dieselmotorer. Nu är emellertid nya generationer kraftkällor på ingång.

– Ni i media har ju gett oss en hel del kritik för våra drivlinor och en del med rätta! Under en period har vi legat i mittfåran när det gäller motorer och växellådor, säger Michael Bly, vice president för GM:s Europeiska motordivision.

Erkännandet kommer utan omsvep. Som många andra biltillverkare tvingades GM till drastiska kostnadsbesparingar när krisen slog till och produktutveckling är en av de saker som blev lidande. När andra tillverkare presenterat snålare och smidigare motorer har Opel tvingats hålla tillgodo med äldre teknik.

Men under de kommande åren väntar förnyelse på bred front för hela GM:s program av motorer och växellådor. Fram till år 2016 ska man presentera 13 nya bensin- och dieselmotorer. Målet är att ta fram motorer med bättre körbarhet och lägre förbrukning.

Liksom de flesta andra tillverkare arbetar också Opel med ”downsizing”, i klartext betyder det att man bygger motorer med mindre cylindervolym men med bibehållen eller till och med förbättrad dragkraft jämfört med de motorer som ersätts.

Under de senaste fyra åren har tusentalet ingenjörer arbetat med att utveckla en ny 1,6 liters dieselmotor som ska ersätta nuvarande 1,7- och 2,0-liters motorer.

Den nya motorgenerationen är byggd helt i aluminium och klarar redan i dag den nya utsläppsnormen Euro6 som träder ikraft den 1 september 2015.

Insprutningssystemet är nytt och arbetar med upp till 2 000 bars tryck. Injektorerna kan ge upp till tio separata doser bränsle per takt. Snabbare och mer noggrann styrning av förbränningen ger lägre förbrukning och högre prestanda samtidigt som utsläppen kan begränsas.

Den nya dieselmotorn blir först tillgänglig i flexbilen Opel Zafira men kommer senare också i Mokka, Astra och Insignia. En kort provtur avslöjar att den nya motorn verkligen är smidig och betydligt tystare än tidigare. I Zafira ska den ge en bränsleförbrukning på 4,1 l/100 km och ett CO2-utsläpp på bara 109 g/km. Motorn byggs i GM:s motorfabrik i ungerska Szentgotthard, på samma produktionslina som den likaledes nykonstruerade bensinmotorn på 1,6 liter.

Bensinmotorn har direktinsprutning, turbo och går att få med balansaxlar som tillval. Jämfört med föregående 1,6 liters bensinturbo har effekten ökat med 30 procent samtidigt som förbrukningen sjunkit med 13 procent. Till att börja med kommer bensinmotorn i två versioner med 170 respektive 200 hästkrafter. Första bilmodell med nya motorn blir den nya cabrioleten Opel Cascada.

Även programmet av växellådor har fått sig en översyn och nya fem och sexväxlade manuella lådor anländer under kommande år. GM kommer med en åttastegs automatlåda för de kraftigaste motorerna. Fler växlar ger lägre förbrukning jämfört med dagens automatlådor men besparingen blir kanske inte världsomvälvande. Enligt Opel handlar det om cirka tre procent men fler växlar kommer att bli viktigt för imagen bland dyrare bilar.

Även till de minsta bilarna kommer ett automatiskt växlande alternativ men då i form av en robotiserad manuell låda. Lösningen är lätt och förhållandevis billig att tillverka men när det gäller körsmidigheten ligger fortfarande den här typen av växellådor långt efter vanliga automatlådor och dubbelkopplingslådor. En provtur i en Opel Adam med robotlådan gav ingen mersmak.

Diskutera: Vad tycker du om Opels motorsatsning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-23 10:42
Axelman

Jag som trodde att blyfritt var en förgången tid. Men Opels stora hemlighet är kanske en motor med Bly i.... ;-)

#2 • Uppdaterat: 2013-06-23 10:44
Axelman

Eller måste man köra dem med blyfot för att få fart på dem? ;-)

#3 • Uppdaterat: 2013-06-23 11:12
Audi A5 SB

Konstigaste är dock; "Bensinmotorn har direktinsprutning, turbo och går att få med balansaxlar som tillval." Balansaxlar som tillval? Det måste väl ändå röra sig om något missförstånd. Tommy?

#4 • Uppdaterat: 2013-06-23 12:07
Peter i Sydney

Opel Astra diesel har fått hård kritik för sitt höga dieselknatter i tidingarnas biltester.

#5 • Uppdaterat: 2013-06-23 12:38
Hackenbush

Jag tycker att det är bra att nya Opel sätter fart på motorerna.

#6 • Uppdaterat: 2013-06-23 17:20
Axelman

Det har inte krävts ingenjörsutbildning för att förstå att Opel har legat efter i motorutvecklingen. GM verkar vara ett företag som har tunnelseende ekonomer i ledningen.

#7 • Uppdaterat: 2013-06-23 18:39
N-iklas

Enkelt svar på vem man kan lita på är att man inte talar om samma sak.

Jag talar enbart om kvalitet, stryktålighet och på några, främst 1.4 T, energieffektivitet och rena avgaser.
Och RENA avgaser har INGET med co2 att göra utan avser gifter och partiklar.

Här talas det enbart om - modeorden - ”snålhet” och ”smidighet”.

De enda två egenskaper som allmänt värderas i dagens samhälle.

Sedan är det något alla borde inse att om Opel skulle berömma och tala positivt om sina nuvarande motorer skulle de bli utskrattade eftersom människor inte begriper bättre, alltså dumt att ens försöka.
(Biggles jag läste förr, brukade ofta säga att ”idioter alltid skrattar åt sådant de inte förstår.”)

Däremot håller man med blir man ju mindre hårt angripen.
Gissa om det blivit indignerade följdfrågor om man sagt något så chockerande obscent som något bra om sig själva…

Att detta psykologiska agerande fungerar visas ju här där t.o.m. den värsta kritiker fås att tänka försiktigt positiva tankar, hur det låtit om man sagt något positivt om sina motorer behöver man knappast gissa…

#8 • Uppdaterat: 2013-06-23 19:39
snabb95

För normal användning är en robotiserad manuell låda lika bra men billigare än en dubbelkopplings låda eller konverter låda. Att det tar några sekunder längre tid att komma upp till 100 km/h har i normala fall ingen betydelse.

I lastbilar och bussar är sådana lådor uppskattade och den typ som i huvudsak används numera, trots att stora motorer har tyngre svänghjul som gör växlingen långsammare än i en personbil.

#9 • Uppdaterat: 2013-06-23 19:43
Audi A5 SB

Anledningen till att Bly misskrediterade Opels motorer är väl sannolikt att han anser att de är just usla. Den enkla utvägen utan att bli utskrattad hade ju annars varit att säga att Opels motorer nu skulle bil ännu bättre. Nu har ju denna smarte herre sågat sitt bilmärkes befintliga program med fotknölarna och vår egen Opelsäljare N-iklas tycker att det var bra?

Stackars Opel..... Undrar vilket märke som ryker först? PSA eller Opel.

#a • Uppdaterat: 2013-06-23 19:48
Audi A5 SB

Min fru måste nog räknas in bland de som har bilen för "normal användning". Hon hatade den robotlåda som hennes Corsa -02 var utrustad med. Jag kunde bara hålla med henne. Så här i efterhand förstår jag inte varför vi köpte den. Antagligen var det p.g.a. att småbilar för 10 år sedan inte normalt fanns med automatlåda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.