Nästa artikel
Jan Åke Jonsson anhållen för skattebrott
Nyheter

Jan Åke Jonsson anhållen för skattebrott

Publicerad 21 maj 2013 (uppdaterad 21 maj 2013)
Han personifierade Saabs kamp för överlevnad. Nu sitter tidigare vd:n Jan Åke Jonsson anhållen, misstänkt för skattebrott.

På måndagen kunde Vi Bilägare rapportera att tre toppnamn i Saab Automobiles tidigare ledning på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänks för grovt försvårande av skattekontroll. Brottet kan ge upp till fyra års fängelse.

Saabs före detta chefsjurist Kristina Geers uppgavs tidigt vara en av de misstänkta, men nu framkommer också uppgifter att de övriga två är förre vd:n och koncernchefen Jan Åke Jonsson och tidigare finanschefen Karl Lindström. Alla tre sitter anhållna.

Jan Åke Jonsson arbetade på Saab i uppemot 40 år, varav sex år som vd, och personifierade mer än någon annan biltillverkarens kamp för överlevnad. I mars 2011 lämnade han posten som vd och angav att de senaste åren varit ”mycket krävande”.

– Nu är det tid för mig att också tillbringa lite tid med andra saker som har fått stå tillbaka på grund av mina plikter hos Saab Automobile, sade Jan Åke Jonsson.

Jan Åke Jonsson har i dag flera styrelseuppdrag, bland annat i statliga Vattenfall.

Diskutera: Vad tycker du om misstankarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-21 10:21
Roy J

Jag tänker inte tro någonting alls.
Det kan tänkas att de försökt rädda Saab till varje pris. Det kan tänkas att de är helt oskyldiga.
Det kan ingen av oss veta.

Vill man läsa allehanda spekulationer i sann skvallerkärringanda, så är det bara att titta i kommentarsspalten hos AM&S.

#2 • Uppdaterat: 2013-05-21 10:37
Hackenbush

Han är anhållen odch det finns misstankar om skattebrott, det är det enda vi vet.
När det gäller skattebrott så är det ett så vitt område att det är omöjligt att bilda sig någon uppfattning utan att ha fått veta vad saken gäller.
Rättvisan får ha sin gång så får vi se vad som händer.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-21 11:25
saabnisse

Helt riktigt.
Innan det bevisats att brott har förekommit är man oskyldig, det gäller alla brottsmål utom felparkeringar.
Visst ligger det nära till att börja spekulera i sådana här fall, men jag tror inte att de misstänkta här skulle vara så klumpiga att de skulle riskera att åka dit för skattebrott.
Men vi får se, det har hänt många i toppskiktet i historien.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-21 11:30
Leif Larsson (ej verifierad)

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20130521/saab-chefer-misstankta-for-ekonomisk-brottslighet

#5 • Uppdaterat: 2013-05-21 11:38
KaptenOberkommandok

Men om allt detta stämmer så är det tragiskt men inte förvånande. Ska vi gissa på att Muller snart blir internationellt efterlyst? Jag har svårt att se att det skulle ryka utan eld, om man säger så. Av kommentarerna före mitt kan man se något som skulle kunna liknas vid "Inte Saab, inte. Finns inte på kartan." Jodå, det är fullt möjligt att "hjältarna" på Saab har fallit för frestelsen. Märk också att en av åtalspunkterna handlar om försvårande av skattekontroll, vilket bara det är ytterst allvarligt - oftast också med uppsåtet att täcka upp för det direkta skattebrottet. Dessutom är de misstänkta "på sannolika skäl misstänkta", alltså den högre graden av misstanke. I det läget anser sig åklagaren ha ganska bra på fötterna. Och som sagt: Snart klämtar klockan för Muller. Hur som helst, intressant är bara förnamnet.
Samtidigt rullar en stinkande härva upp i Ericsson, och Telia har skaffat sig problem med mutor i en härva som kan komma att bli omöjlig att få grepp om. Stora och välrenommerade företag - trodde vi ...

#6 • Uppdaterat: 2013-05-21 12:19
saabnisse

" Man har försökt att dölja saker och ting för Skatteverket.
Själva tillvägagångssättet och varför man har gjort det håller jag för mig själv i dagsläget", säger chefsåklagare Olof Sahlgren till TT".

Alltså är det bara åklagaren (och Kapten?) som sitter inne med uppgifter som motiverar att de är anhållna.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-21 12:37
Simon no1

Känner man igen mönstret, de som tjänar mycket är inte nöjda... Girighet är bara förnamnet

#8 • Uppdaterat: 2013-05-21 12:41
KaptenOberkommandok

saabnisse, du måste ha sett under dina år här i livet att åklagare och polis ogärna pladdrar vitt och brett om information som lyder under förundersökningssekretess eller information som på annat sätt kan skada en utredning. Bara det faktum att åklagaren har anhållit personer "på sannolika skäl" - alltså den högre graden av misstanke - borde få alla att inse att här finns det substans. Saab må ha varit och är en stolthet för många, men bara för det kan man inte blunda för situationen. Även på DN är man inne på samma linje som jag var nedan: Hur länge dröjer det innan Victor Muller dras in? Och Antonov? När man kan gå ut så här hårt som åklagaren och Skatteverket gör skulle det vara oerhört förvånande om det inte blir något av allt det här.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-21 13:04
trasten

Det får mig att tänka på den barnläkare på Astrid Lindgren som blev häktad och dömd på förhand, helt frikänd tre år senare!

#a • Uppdaterat: 2013-05-21 13:27
KaptenOberkommandok

trasten, sätt dig in i fallet med "Barnläkaren" så inser du snart det fallets komplexitet. Det låg på en nivå som dittills aldrig hade prövats i svensk domstol. Här pratar vi om förhållandevis enkla siffror på några papper. Därmed inte sagt något annat än att alltihop kan rinna ut i sanden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.