Nästa artikel
Bilfrågan: Hur aggressivt är vägsaltet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur aggressivt är vägsaltet?

Publicerad 15 maj 2013 (uppdaterad 15 maj 2013)
"Hur miljövänligt eller aggressivt mot naturen är egentligen saltet som används på de svenska vägarna?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Hur aggressivt alternativt miljövänligt är vårt vägsalt mot naturen egentligen?

Johnny Mattsson, Knislinge

SVAR:
Bortsett från det faktum att saltning av vägar ökar korrosionen hos bilarna är saltets långtidseffekter på människa, djur och växter relativt dåligt kända och forskning pågår därför om detta.

Enligt Trafikverkets egen utredning påverkas naturen i mycket begränsad omfattning av vägsaltet. Saltet kan påverka dricksvattentäkter men Livsmedelsverket sätter ingen gräns för hur mycket salt vattnet kan innehålla innan det blir skadligt för vår hälsa.

Höga natriumhalter kan dock innebära hälsoproblem för personer med högt blodtryck. Vidare anser Trafikverket att om sandning skulle ersätta saltning skulle detta utgöra ett större hot för miljön.

Sveriges Lanbruksuniversitet är mer kritisk mot saltet och menar i en utredning att det har skadlig inverkan på växtligheten. De vill istället övergå till att halkbekämpa med sockerlösning.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, pekar i sin utredning på saltets inverkan på grundvattnet och menar att nya vägar måste projekteras med hänsyn till detta och att vinterväghållningen måste anpassas för att undvika skadeeffekter på grundvattnet.

Frågan är därför långt ifrån färdigutredd och något entydigt svar kan inte lämnas.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om användningen av vägsalt i Sverige?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-15 14:14
Reverend Benny

Så saltbilen ersätts kanske med en sockerbil då?

#2 • Uppdaterat: 2013-05-15 14:21
Hackenbush

Kommer inte alla djur då att ta sig ut på vägarna och käka socker?
Viltolyckorna kommer att gå upp till oanade höjder med en massa energiska sockerhöga djur.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-15 15:06
Swemba

Har själv testat tösalt på trädgårdsgången hemma. Spiller man utanför på gräsmattan blir det stora bruna fläckar långt in på sommaren ...
Att Livsmedelsverket inte har någon satt maxgräns säger absolut ingenting annat än att de befäster sin oduglighet som myndighet.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-15 15:48
Boxer

Jag har bott i Skåne i 25 år. Men nu ger jag upp och flyttar till Jämtland. Varför?
Jo där finns inga saltbilar.

#5 • Uppdaterat: 2013-05-15 16:27
hultarn

Nu är ju frågan mer komplicerad än så.

Allt miljöpåverkan handlar inte enbart om saltets påverkan, utan också den ökade användningen av spolarvätska, diverse tvättmedel för bilarna och rengöringsmedel för vägmarkeringar och skyltar.

Trafikverket försvarar saltet i alla lägen, det vet vi redan, och deras svar kan knappast anses trovärdiga. Då litar jag mer på Sveriges Lantbruksuniversitet och SGU.

#6 • Uppdaterat: 2013-05-15 16:27
1storstark

Vi i norra Sverige vill inte ha salt på våra vägar men likafullt ser man saltbilen på E4 så fort temperaturen tillåter. Oavsett om det är halt eller inte! Ren idioti!

#7 • Uppdaterat: 2014-11-11 17:51
bost

Det som är fullständigt obegripligt är denna okynnessaltning som pågår. Man kan nästan tro att man har någon form av bonus ju mera salt man förbrukar. Om vägbanan har lyckats torka upp och blivit isfri är vägverket genast ute och saltar så den blir blöt igen och snart fryser till is som kräver ny saltning som löser upp den på konstväg skapade ishinnan. Hur korkat får man bära sig åt egentligen. Här strax ovanför Umeå har jag sett saltbilen sprida detta elände när det varit 11 grader kallt och nu kan ju inte en plogbil användas om den inte samtidigt får sprida ut en massa salt.

#8 • Uppdaterat: 2016-02-16 08:01
Uff.

Jo, vägverket saltar så många bilister ska kunna köra som om det är sommarväglag. Åk ut och se själv och se hur tempot är så fort det har saltats på vägarna.

#9 • Uppdaterat: 2019-09-25 17:52
Ingemar Bohman

Boxer!
Du har delvis fel!
*Inga salt bilar de stämmer*
Men det blandas rejält med salt i sandningen på vägarna
en stor del av Jämtland.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.