Nästa artikel
Nya registreringsskyltar införs 2014
Nyheter

Nya registreringsskyltar införs 2014

Publicerad 14 maj 2013 (uppdaterad 15 maj 2013)
Nästa år införs nya registreringsskyltar i Sverige. Bilens fabrikat ska finnas med på skylten och EU-symbolen blir obligatorisk.

Transportstyrelsen har genomfört en översyn av systemet för registreringsskyltar och beslutat om flera förändringar som börja gälla från och med 2014.

När det gäller den ordinarie, vita skylten försvinner möjligheten att välja bort EU-symbolen och därtill ska bilens så kallade fabrikatskod skrivas ut ovanför själva registreringsnumret tillsammans med fordonets chassinummer.

Koden består av två eller tre tecken, till exempel VOL för Volvo. Transportstyrelsens ambition med förändringen är att göra det svårare att falskskylta fordon.

Dessutom inför Transportstyrelsen en helt ny typ av skylt för tävlingsfordon, till exempel rallybilar som färdas begränsade sträckor på allmänna vägar. Skylten får en orange botten, svart text och EU-symbolen till vänster.

Andra förändringar är att MC-skylten blir mindre eftersom kontrollmärket slopats. Det blir enklare att få den mindre så kallade USA-skylten. Och EU-märkning blir obligatoriskt även på taxiskyltar, saluvagnsskyltar och de mindre USA-skyltarna.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresseorganisationer, säger Karim Barsoum, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Diskutera: Vad tycker du om förändringarna?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-14 15:35
KaptenOberkommandok

Det är inte utan att man kan misstänka att fabrikskoden inte bara skall göra det svårare att falskskylta fordon (fast jag har svårt att se hur detta ska få någon praktisk användbarhet) utan att skylten på något sätt skall kopplas ihop med de nya fartkamerorna ...

Och när de ändå höll på, varför kunde de inte ha infört en liten registreringsskylt fram på motorcyklarna? Fult eller inte struntar jag i.

#2 • Uppdaterat: 2013-05-14 16:12
Reverend Benny

Gött, mindre skylt på bågen ser jag fram emot.
Skylt fram på bågen känns rätt meningslöst, om det är fartsyndare man är ute efter så kanske man borde göra som andra länder och ta kort bak på bilen, så har man löst det problemet.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-14 16:43
KaptenOberkommandok

Om man kan/ska ta kort bak på bilen kan vi lika gärna fortsätta att ta kort fram på bilen (som vi gör idag) och ge motorcyklarna en snygg liten skylt även fram. Eller hur?! Det kommer att bli så fint med en lite skylt fram på "bågen". Men det finns faktiskt andra anledningar till varför även en "båge" skall ha skylt fram.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-14 16:51
hultarn

Kruxet med att sätta skylt fram på MC är detsamma som för bil.

De värsta syndarna kör falskt eller utan skylt, man når dem inte ändå.

Det är en liten klick som syndar, ska man bestraffa alla? På många MC finns det dessutom ingen plats för skylt fram, detta beorende på att det inte finns krav på skylt fram någonstans (Ok, nåt land kanske har det)

#5 • Uppdaterat: 2013-05-14 17:10
KaptenOberkommandok

Jes, precis som för bilar vill jag kunna se fordonets registreringsskylt både framifrån och bakifrån. Det är ju inte särskilt sällsynt att man får chansen att se en bils skylt endast framifrån. Sedan kanske den svänger och skyms av en häck eller liknande och då är det så dags att försöka se skylten bak.

Sedan när det gäller statistiken, Jes, får du allt göra en mer ingående analys.

#6 • Uppdaterat: 2013-05-14 18:39
hazendark

Har inte mycket emot detta, även om jag (som negativ till EU) skulle vilja slippa EU-märket på skylten. Men gissningsvis beror detta krav på att nästan ingen längre sätter ett S-märke på sin bil, när man åker utomlands. Och Litauens skyltar är läskigt lika våra. Tycker synd om alla som orättmätigt krävs på biltullar, pga att litauiska bilar kört genom tullarna. Om EU ville göra något bra, så kunde man tillse att skillnaden mellan länders skyltar var tillräcklig!

Sen skulle det vara trevligt att kunna få den lilla skylten ("USA-modellen") på vilken bil jag vill. Idag bestäms detta av om en stor (och ful) skylt får plats eller inte.

Vad gäller mc-skyltar fram - herregud - de som kör som galningar ser ju till att inte heller den bakre skylten går att läsa! Det går aldrig att få tag på en mc-åkare om han/hon sätter den sidan till...

#7 • Uppdaterat: 2013-05-14 18:50
KaptenOberkommandok

Jes, att hänvisa till en partisk mc-tidning inger ju inget större förtroende ...

Börja med att ta hänsyn till antalet dagar i trafik. Bilarna är inregistrerade oftast alla dagarna på året medan motorcyklarna är inregistrerade under i stort sett tre till fyra månader. Sedan tar vi hänsyn till antalet köra mil med respektive fordon. Jag har ingen siffra på detta, men alla inser ju skillnaden. De där fyra procenten kan vi skriva upp med en viss gångerfaktor ... Och slår vi sedan ut resultatet på antalet fordon i respektive klass får vi en betydligt mer giltig summa. Jag orkar inte, men den som känner sig hugad får mer än gärna ta fram fortkörningsstatistiken i procent för respektive fordon uträknat på antalet dagar i trafik och antalet körda mil per år.

Varför vill jag se registreringsskyltar? Av samma skäl som på personbilar. Jag skrev ju nedan varför! Kommer det en idiot på motorcykel i 120 på 50-sträckan här utanför skall jag ha samma möjlighet att göra en anmälan som jag har för en personbil. Men om man då inte kan se den främre skylten och idioten försvinner bakom till exempel en häck är det ju kört. Helikoptrar ser jag aldrig på vägen, Jes. Har du sett någon? Traktorer skall givetvis också ha regskylt fram och bak.

Hazendarks sista stycke tackar jag för!

#8 • Uppdaterat: 2013-05-14 20:24
Roy J

Ändringarna verkar helt OK. Märkligt, förresten, vad en del bryr sig om skyltars "förfulande" verkan. Vadå, det är ju bara en skylt.

För övrigt håller jag med Kapten. Varför ska man inte kunna identifiera en mc framifrån? Dessutom blir det lättare att skilja mc från mopeder.
För några år sen föreslogs att mc skulle ha dubbla lyktor (varselljus) framåt av just det skälet - men det anses väl förfulande av nörd... förlåt, entusiasterna.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-14 21:49
Roy J

Jes, jag har tidigare kommenterat att du inte verkar läsa ordentligt. Jag har vid några tillfällen alldeles nyligen åter noterat det.
Du undrar vad vi vill åstadkomma. Våra argument finns ju i våra kommentarer.

#a • Uppdaterat: 2013-05-14 21:58
IngoS

"EU"-märket är ett nationalitetsmärke (S) med stjärnkransen över. Det bör snarare minska risken att förväxlas med litauiska bilar (LT). Man måste nog vara bra paranoid om man tror fartkamerorna kan registrera det nästintill mikroskopiska chassinumret på reg-skylten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.