Nästa artikel
Dålig konkurrens för bilbesiktning
Nyheter

Dålig konkurrens för bilbesiktning

Publicerad 6 maj 2013 (uppdaterad 7 maj 2013)
Många av målen som regeringen satte upp när man avreglerade bilprovningen är fortfarande ouppfyllda, enligt Transportstyrelsen.

Sedan den 1 juli 2010 har Svensk bilprovning inte längre monopol på fordonsbesiktningar. Syftet med avregleringen var att kunderna skulle få ett bättre utbud, vilket också skulle leda till bland annat bättre öppettider och fler stationer.

Men trots att det snart har gått tre år är konkurrensen på marknaden för besiktningar fortfarande svag, konstaterar Transportstyrelsen i en kommande rapport som Dagens nyheter har läst. Konkurrensen finns där, men den märks i stort sett bara i storstäderna.

Transportstyrelsen menar att utförsäljningen av stationerna går för långsamt, skriver Dagens nyheter. På marknaden finns i dag tre dominerande företag och en handfull mindre aktörer. Svensk bilprovning har kvar 35 procent av marknaden, medan Opus har 30 procent Besikta har 28 procent.

2012 ökade antalet stationer med 38, och hittills har 17 nya stationer öppnat i år, rapporterar Dagens nyheter. Men i övrigt märks inte mycket av den ökade konkurrensen. Till exempel ligger priserna kvar på samma nivå och väntas rent av öka. Dessutom har öppettiderna, särskilt under kvällar och helger, minskat.

Bilbesiktningsföretagen har även varit dåliga på att uppdatera sin tekniska utrustning.

Diskutera: Hur ser du på konkurrensen för bilbesiktning?

GLOSSER

Glosser är testets enda aerosol samt skum istället för lättflytande. Skummet fördelas över ytan som ska tvättas och låts verka i en minut. Det är lätt att överdosera vilket gör att Glosser börja rinna, i övrigt är karaktären klassiskt ”fönsterputsig”, komplett med gnisselljud vid avtorkning. I locket på burken finns en inbyggd svamp för grövre rengöring vilken fungerar bra på exempelvis hundnosavtryck men inte är något vi inte klarar oss utan. Kräver en del gnidande för att ej lämna spår.

Artikelnummer 5551
Volym 500 ml
Pris 49,90 kr
Betyg 3

Plus: Skumformatet.

Minus: Mest för grovrengöring.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • Uppdaterat: 2013-05-06 16:54
Rustan Werling

På varenda jäkla marknad som avreglerats så har det slutat med att ett fåtal stora aktörer delat upp marknaden.

Försäljningen till Opus var ju så skrattretande att man inte trodde det var sant först. Opus hade inga pengar så Bilprovningen lånade ut pengar till Opus så att de kunde köpa Bilprovningen.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-06 17:29
trasten

Undrar hur det utskicket skulle se ut? - Vi har en tid till dig här i Prag onsdag 17/6, passar det? =)

#4 • Uppdaterat: 2013-05-06 19:53
Bil-Doc

besikta i kroatien.!!!!!!

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Nämen, en avreglering som inte går som det är tänkt...
Var har jag hört det förut?
Jovisst ja, elmarknaden, posten, tågtrafiken, finansmarknaden, äldreomsorgen...

#6 • Uppdaterat: 2013-05-07 17:10
peof

Vem följer upp tillämpningen av regelsystemet. har en känsla av att nu är det godtyckligt om man ska få godkänt eller underkänt. kan Transportstyrelsen tala om hur man tänker följa upp de enskilda aktörerna!

#7 • Uppdaterat: 2013-05-07 18:01
lassejo3

Jaha, det blev ett oligopol istället...

#8 • Uppdaterat: 2013-05-07 19:05
leif.fagerlund@gmail.com

Återför Bilprovningen till statligt bolag utan tärande organisationer typ M, MRF med flera.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-08 08:50
Leif Larsson (ej verifierad)

Är jag ensam om att ha den åsikten, att det är lättare att komma och besikta på "dropp-in" numera?

#a • Uppdaterat: 2013-05-08 10:38
Hackenbush

För mig var drop-in bra sist jag skulle besiktiga för när jag skulle registrera mig i hallen (jag hade fått en förbokad tid och accepterat och betalt in avgiften via internet iförväg) och knappade in mitt bilnummer så fanns inte tiden för mig registrerad av någon anledning så jag blev tvungen att ta nästa lediga tid och den var bara 15 minuter senare än den tiden jag fått så jag tog den tiden.
Min Drop-in blev inte dyrare än avgiften för den bokade tiden troligen för att jag betalat avgiften i förväg, annars är drop-in dyrare eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.