Nästa artikel
Bilförsäljningen vände uppåt i april
Nyheter

Bilförsäljningen vände uppåt i april

Publicerad 2 maj 2013 (uppdaterad 2 maj 2013)
Efter många mörka månader har bilförsäljningen till slut återhämtat sig en aning, visar de senaste siffrorna från Bil Sweden.

Bilförsäljningen är mitt inne i en tuff period med rasande försäljningssiffror runt om i Europa, inklusive Sverige. Under 2012 sjönk den svenska bilförsäljningen under varje månad, jämfört försäljningen under motsvarande månad 2011, för att till slut visa en uppgång i december.

Under 2013 har siffrorna hittills följt samma mönster, med vikande siffror månad för månad i januari till mars, jämfört med samma månader förra året. Nu dröjer dock ljusningen inte till december, i och med att fler bilar sålts i april 2013 än i april 2012. Det visar de senaste siffrorna från branchorganisationen Bil Sweden.

24 175 bilar fick sin första ägare i april, vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med samma månad förra året. Under hela året har dock försäljningen minskat med sammanlagt 12,1 procent jämfört med vid samma tid 2012.

– Efter nedgången under det första kvartalet, som förstärktes av de tidigarelagda miljöbilsregistreringarna i slutet på förra året var det väntat med en stabilisering nu i april. Det är dock för tidigt att tala om något trendbrott, eftersom årets april innehöll två fler registreringsdagar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Siffrorna som förväntat
Utvecklingen ligger i linje med vad Bil Sweden förväntat sig i sin prognos för året, men organisationen understryker att konjunkturläget är osäkert. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer, som presenterades förra veckan, visar dock att hushållen är ökat optimistiska.

De ändrade miljöbilsreglerna som trädde i kraft i januari gör att andelen sålda miljöbilar fortsätter att minska. I april såldes 1 724 miljöbilar, vilket ger en andel av marknaden på 7,1 procent. I april 2012 såldes 10 352 miljöbilar enligt den gamla definition, vilket var en marknadsandel på 44,4 procent.

Statistiken visar också att försäljningen av dieselbilar ökade med 0,3 procent i april, jämför med april 2012. Dieselandelen låg på 65,4 procent i april. Hittills i år ligger andelen sålda dieselbilar på 64,2 procent, jämfört med 67,6 procent vid samma tid förra året.

Diskutera: Hur ser du på statistiken?

Nissan Leaf

Service: 2 år

Notera karosskador tillsammans med kunden. Kontroll vindrutetorkare/spolning, främre och bakre. Kontroll signalhorn, framljus, bakljus, strålkastarinställning, luftkonditionering, värmesystem, rattkontroll, växellådas funktion, gaspedal/fotbroms, varningslampor och säkerhetsbälten. Kontroll torkarblad, dörrar och fönster (smörjning), rostskydd, däcktryck och mönsterdjup, däckreparationssatsens skick, bagageluckans lampa. Byte av kupéluftfilter, smörjning av huvlås. Kontroll batteristatus högspänningsbatteriet, smörjning batteripoler 12 volts batteri, kylvätskebyte. Kontroll övre och nedre del av elektronik (skador/läckage). Kontroll drivaxlar, damasker, stötdämpare, bromsledningar, styrväxel, rattstång, bärarmar, fjädringsfästen, fjädring, hjulmutter. kulleder, hjullager, parkeringsbroms, hjulspel, bromsar (skivor/trummor, belägg, ok, cylinder). Byte av bromsvätska och SD-kort. Kontroll felkoder. Provkörning. Aktivering av assistans. 

Pris service i Stockholm: 3 817 kr (Mobility Motors Bromma)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-02 11:43
Raphael

Förre året spåddes det att dieselbilen skulle dö i Sverige på grund av de ändrade miljöbilsreglerna. Det första kvartalet i år visar ingen bekräftelse av förra årets prognoser om detta.

#2 • Uppdaterat: 2013-05-04 10:24
Bil-Doc

raphael:
då får vi vänta ett år till haha..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.