Nästa artikel
Volkswagen återkallar inga DSG-bilar i Sverige
Nyheter

Volkswagen återkallar inga DSG-bilar i Sverige

Publicerad 1 maj 2013 (uppdaterad 2 maj 2013)
Volkswagen har haft upprepade problem med sina DSG-märkta växellådor. I Kina återkallas bilarna, men så blir det inte i Sverige.

I Kina ska 384 000 bilar med Volkswagens dubbelkopplingslåda DSG återkallas och i USA är garantitiden förlängd till tio år/16 000 mil. I Europa – läs Sverige – är det i dag inte aktuellt med vare sig återkallelser eller förlängda garantier. Volkswagen erbjuder enbart ”kostnadsdeltagande” för drabbade kunder.

Volkswagens DSG-lådor (Direct Shift Gear) återfinns i så gott som samtliga VW-modeller i en eller annan form, liksom hos Audi, Skoda och Seat. DSG är i grund och botten en automatiserad manuell låda med dubbla kopplingar och dess förtjänster är snabba växlingar och avsevärt lägre förbrukning jämfört med konventionella automatlådor.

Pålitligheten och driftsäkerheten med DSG-lådan har ifrågasatts och flera VW-kunder har under senare tid anmält problem med slirande koppling och tappade växlar. Främst rör det sig om årsmodellerna 2008–2010 och till viss del 2011. Framför allt är det den sjustegade lådan med torrlamellkoppling som drabbats, ofta av överhettad transmission.

– DSG är egentligen inte en enda växellåda utan ett flertal med sinsemellan olika konstruktioner, säger Volkswagengruppens svenska informationschef Marcus Thomasfolk. I de fall där vi noterat kundsynpunkter så är det mest relaterat till den sjustegade DSG-lådan med torrkoppling, kallad DQ200, som finns till motorer med lägre vridmoment, exempelvis VW Passat Ecofuel.

Volkswagen har upphört att sälja just VW Passat EcoFuel till taxiåkare i Stockholm med anledning av många problem med växellådorna. Har körsättet, mycket start och stopp, betydelse för livslängden med DSG-lådan?
– Körsättet och körförhållandena har betydelse, särskilt när det gäller den sjustegade DSG-lådan. Det har visat sig att torrlamellkopplingarna kan uppvisa onormalt slitage vid speciella driftsförhållanden som uppstår vid exempelvis taxibruk. Vi har dock inga indikationer på att detta skulle vara ett vanligt problem vid normalt bruk, utan då handlar det mer om översyn av reglersystem på grund av komfortstörningar.

Vilka rekommendationer om körsätt med DSG-låda ger Volkswagen till privatkunder?
– Vi ger aldrig den typen av rekommendationer.

Volkswagen poängterar att de stora skillnaderna mellan växellådorna med dubbla kopplingar och konventionella automatlådor är att den konventionella momentomvandlaren är ersatt av ett automatiskt reglerat kopplingspaket.

Ett steg mot ännu lägre bränsleförbrukning togs när man för de mindre motorerna utvecklade de sjuväxlade DSG-lådorna med torrlamellkopplingar istället för de våta kopplingar i oljebad som de större motorerna med högre vridmoment kräver.

På vilket sätt åtgärdas växellådorna när problem uppstår?
– Det beror på vad som har inträffat, men det varierar från reparationer med kopplingspaket, reglersystemet – den så kallade mekatroniken – till byte av en helt komplett låda. En teknisk uppdatering med DSG-lådan gjordes under 2012.

Kan kunder i Sverige som drabbas räkna med förlängd garanti/goodwill?
– För oss är kundnöjdhet högsta prioritet och i de fall kunden har problem och garantitiden har passerats är vår rekommendation att besöka en auktoriserad VW-verkstad. I många fall finns då möjligheter till olika nivåer av kostnadsdeltagande för reparation, men det beslutet fattas alltid hos verkstäderna.

Någon återkallning av bilar med DSG-lådor, som i Kina, är således inte aktuellt här i Europa?
– Nej, denna återkallning berör för närvarande enbart Kina, säger Marcus Thomasfolk.

Diskutera: Hur ser du på Volkswagens hantering av DSG-problemen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

"För oss är kundnöjdhet högsta prioritet"
Tydligen har då kunder i USA & Kina högre prioritet än de europeiska.
Dock bra att veta nu när jag går i bilbytartankar och vill ha en automat så där föll Golfen bort, självmål VW...

#2 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:11
Simon no1

Tur man inte kör Folk-vagn "bilen du själv får stå för kostnaderna" ;)

#3 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:22
Hackenbush

Detta är verkligen urdåligt bemötande av VW när de vet om att DSG lådorna är undermåliga.
"kostnadsdeltagande" är att de vill att kunden skall få betala en del av deras konstruktionsmissar. Jag skulle aldrig köpa en bil från VW gruppen med DSG-låda. Bojkotta dessa växellådorna vore det allra bästa.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:41
Leif Larsson (ej verifierad)

Osökt får det mig att tänka på märkesfanatism. Volkswagens ägare, i Europa, är så märkesfanatiska så det spelar ingen roll vad det blir och är för fel på deras bilar. De är i stort sett "felfria" och ägarna kan bli behandlade hur som helst av das auto.
Är det så Volkswagen tror om sina ägare, så är de inne på en farlig väg.

#5 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:43
KaptenOberkommando

Shogun fortsätter med sina passningar till Mercedes. Men hörde jag typ 20 miljoner återkallade Toyotor/Lexus på tre år? Gör om, gör rätt, Toyota/Lexus.

#6 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:43
Audi A5 SB

Jag försvarar inte VAG:s usla konstruktion (DQ 200). Den är verkligen inte bra.

Men vad skriker ni egentligen efter? Återkalla alla DSG? Även Audis och Skodas? Eller bara alla DQ 200? Vänligen förtydliga?

Vi har en Golf med DQ 200 och bilen funkar fortfarande utmärkt. OK, den borde återkallas, eller hur? För att VW ska göra vad då? Lådan låter sig inte repareras eller justeras. Det är utbyte som gäller.

OK, utbyte av även fungerande och felfria lådor. Mot vadå? Bilarna är typgodkända med just denna låda (bl.a. m.a.p. bränsledeklaration).

Tänker man till bara lite "så där", så blir det rätt uppenbart att det enda man kan göra är att att se till att drabbade kunder blir skadeslösa. Nu gör man ju inte det, vilket jag tycker är dåligt. Här borde man ta tag i saken och ge en utökad goodwill på, låt oss säga 10 år och 20.000 mil.

Men att återkalla; skärp er.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:54
Raphael

Det är inte frågan om en DQ200 går sönder, utan en fråga om när...
Anledningen till att VW återkallar i Kina är för att kinesiska myndigheter kräver det, det är alltså inte en frivillig återkallning som VW gör, utan de gör det för de är tvungna att göra det. I Sverige har inga myndigheter bett VW återkalla DSG, detta visar att när VW inte är utsatt för press från myndigheter så gör de ingenting. Det vore bra om artikeln förtydligades om detta, nu kan man lätt tolka "återkallning i Kina men inte i Sverige" som att återkallningen är en frivillig åtgärd av VW som de själva har beslutat om, men så är det alltså inte.

#8 • Uppdaterat: 2013-05-01 10:57
KaptenOberkommando

Anledningen till att Volkswagen agerar som man gör i Kina beror ju på att den kinesiska staten gick in och tvingade Volkswagen! Samma sak sker ju ofta i USA, men då sitter Shogun och lipar och gnäller över att amerikanerna har en "plan" för att öka på den inhemska försäljningen och samtidigt sätta käppar i hjulen för stackars Toyota. Men nu - nu när Volkswagen är i blåsväder om sin kundhantering - gapar Shogun högt.

Men sett ur ett konsumentperspektiv så visar det som jag skrev ovan att vi inom EU måste ha en myndighet som kan agera likt Kina och USA. Precis på samma sätt som den kinesiska staten tvingar Volkswagen till att agera (om än i överdriven omfattning) och det amerikanska trafiksäkerhetsverket gör samma sak, måste vi ha det även här EU. Den nuvarande konsumentlagstiftningen i EU skyddar inte oss konsumenter tillräckligt. Som Audi A5 SB skriver: Det blir ju löjligt att återkalla alla bilar, alltså även de som fungerar. Låt de fungerande bilarna fortsätta att rulla men utlova kostnadsfri hjälp upp till kanske 15 000 mil och därefter en successivt stigande självkostnad - jag menar, en växellåda kan ju även i normalfallet behöva bytas när den har gått 20 000 mil och över. Vid 20 000 mil kanske kunden får betala en tredjedel av kostnaden, vid 25 000 mil hälften. Till exempel.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-01 11:49
Swemba

DQ200 tillverkas av LuK Transmissions och det är absolut inget fel på konstruktionen. Det är applikationen som är problemet. DQ200 är tänkt att sitta i små och motorsvaga bilar, då den är liten och lätt, med låg effektförlust.

Problemet här är Passat/Touran Ecofuel, som är farligt nära gränsvärdena för DQ200, men så länge man håller sig inom detta så ska det inte vara något problem. Men ... det har visat sig att Ecofuel-bilarna även är populära taxibilar pga förmånliga skatteregler, förtur på Arlanda och en massa annat.
Denna kombination har medför att DQ200 inte mäktar med.

VAG har FÖRSÖKT åtgärda problemet, men eftersom det inte går att byta till en annan låda och det inte heller är något konstruktionsfel så är det inte mycket annat man kan göra än att reparera de fel om uppkommer.
I Sverige har man dragit in "Taxi-modellen".

Att påstå att VAG inte återkallar utan alltid låter kunderna stå för felen är barnslig och löjlig märkesfanatism. Man måste skilja på fel och fel. Slitagerelaterade fel resulterar nästan aldrig i återkallningar såvida de inte är abnorma.

Återkallning görs i huvudsak av två anledningar:

1. Allvarliga konstruktionsfel som påverkar bilen säkerhet. Återkallningar som tillverkarna enligt lag är tvugna att göra. Den absolut vanligaste orsaken till återkalliningar.

2. Allvarliga konstruktionsfel. Kvalitetsrelaterat och helt upp till tillverkaren och är en form av goodwill. Ganska ovanligt.

Alla förstår att för att nummer 2 ska inträffa så bör det finnas en lösning på problemet. Det gör det inte i fallet Ecofuel-passat/touran och DQ200.

Det ska bli intressant att se vad återkallningen i Kina resulterar i. Som jag sagt tidigare så gissar jag på en omprogrammering av låda och motorstyrning med en momenbegränsning.

#a • Uppdaterat: 2013-05-01 13:27
Simon no1

Kapten, sätt in 20 miljoner i antalet sålda bilarr, då blir det inte många per bil, skillnaden är också att de återkallelserna görs i förebyggande syfte medans WV inte ens återkallar konstaterade fel.... Stor skillnad

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.