Nästa artikel
Rallycross på modet
Nyheter

Rallycross på modet

Publicerad 21 mars 2013 (uppdaterad 21 mars 2013)
Två av landets mest lovande förartalanger finns med i svenska VW:s nya satsning på motorsporten rallycross.

Både Johan Kristoffersson och Pontus Tidemand har så här långt gjort karriär i två andra bilsportdiscipliner, STCC-racing respektive rally.  Rallycross blir en ny utmaning för båda.

– Det här blir häftigare bilar och mer adrenalin, kommenterar Pontus Tidemand.

Johan Kristoffersson håller med:
– Det blir till att anpassa sig till en ny körstil.

Bilen, en Super Car byggd av VW Dealer Team KMS, är en svartlackerad VW Scirocco på 560 ”hästar” och där accelerationen 0-100 km/tim är på grymma 2,1 sekunder.

Den gamla svenska paradgrenen rallycross är på modet igen. Det internationella intresset, inte minst i USA, har stegrats år för år. Det är en av anledningarna till att Volkswagen Sverige byter spår, från STCC till just rallycross. En annan orsak är att Volkswagen vill fortsätta att slå an på fyrhjulsdrift, eller 4-motion som det också heter i marknadsföringen. Kopplingen fyrhjulsdrift och rally har också iscensatts denna säsong genom VW Motorsport och deltagandet i rally-VM med Polo WRC.

Delar på bil
KMS-teamet har i dag en bil till förfogande och meningen är att Johan och Pontus ska dela på den i rallycross-SM, i mån av tid. Båda värmlänningarna har också andra åtaganden denna säsong, Johan ska köra mer racing, bland annat Porsche Carrera Cup, och Pontus är anmäld till junior-VM i rally.

– Vi har också en systerbil som är bygd i Belgien och som vi kan ta hit, exempelvis för EM-tävlingen i Höljes, säger teamchefen Tommy Kristoffersson. Vi har också en back up till Johan och Pontus, nämligen Robin Larsson, son till förre europamästaren Lasse Larsson.

Rallycrossporten ska också, som det är tänkt, ingå i STCC-evenemangen 2014.  Specialbyggda rallycrossbanor på de permanenta racinganläggningarna, för körning på både grus och räfflad betong, ska ge extra krydda åt svensk bilsport.

Diskutera: Hur ser du på Volkswagens satsning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-21 17:23
Peter E

Det här är härligt för oss motorsportintresserade. Först intåget i Rally-VM från VW, och nu en satsning från VW-Sverige på rallycross!
Det är så biltillverkare/importörer ska satsa, på motorsport!

#2 • Uppdaterat: 2013-03-21 17:24
Peter E

Man minns ju Teamchefens framfart på 80- och 90-talet i rallycrossen med sin Audi S2....vilket ljud!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.