Nästa artikel
BMW 3-serie GT – Rapport från provkörningen
Direktrapport

BMW 3-serie GT – Rapport från provkörningen

Publicerad 20 mars 2013 (uppdaterad 21 mars 2013)
En annorlunda 3-serie och en smart biltyp för den som vill ha bättre utrymmen än i en kombi. Vi rapporterar direkt från provkörningen.

Vi Bilägares Calle Carlquist befinner sig på sicilianska vägar och stiftar en första bekantskap med på BMW 3-serie GT. Han verkar imponerad.

– Det måste jag säga. Med 3-seriens smidighet och en alldeles lagom sportig stil i behåll är GT-versionen samtidigt en väldigt rymlig och praktisk bil. Det råder snudd på limousinekomfort i baksätet och längst bak finns ett lastutrymme som faktiskt är bättre än i touringmodellen.

Vad är nytt?
– Måtten framför allt. Karossen är 20 centimeter längre än den vanliga 3-seriens, axelavståndet är ökat elva cm och är nu hela 292 cm. Karosshöjden har ökats åtta centimeter. I kupén har benutrymmet i baksätet förlängts sju centimeter och de åkande sitter sex cm högre än i normalversionen. Det hela gör underverk för utrymmena och för överblicken. Utan att vara det minsta otymplig har 3-serien blivit seriöst spatiös.

Hur är den att köra?
– På plats finns dels 320d med 184 hk ur den bekanta turbodieselfyran, dels 335i med sin turbosexa på 306 hk, men utbudet i Sverige kommer att vara ännu mer omfattande med 318d GT som instegsmodell.

– Från körsynpunkt noterar jag att bilen rör sig lite sävligare på krokiga vägar än en vanlig 3-serie, men det är egentligen inget minus. Åkkomforten är väldigt bra och den extra överblicken ger bilen en angenäm dimension. Dessutom är 320d klar för avgaskraven inom Euro6.

– Den som tycker att den större 5-serie GT ser för klunsig ut kommer att bli positivt överraskad, den här är mycket bättre att se ”på vägen” än på pressbilderna. Formgivarna har lyckats behålla den vanliga sedanmodellens helhetskaraktär i linjerna.

Några nackdelar?
– Jag gillar inte att vara tvärsäker efter kort bekantskap så det hör till sådant vi får vaska fram när vi testat bilen ordentligt. Men motorljudet kan ibland vara lite störande i 320d och i tvärskarvarna – som är många här nere – märks dunsarna ganska mycket. Jag skulle tro att det beror mer på de punkteringsfria däcken än på några chassikomponenter.

Vilka är konkurrenterna?
– Inte så enkelt att svara på. Audi A5 Sportback kanske, men den är lägre, har inte så stort axelavstånd och en helt annan inriktning. Både BMW 3-serie touring och BMW X1 är i skottgluggen, men också Audi A4 Avant och Mercedes C-klass kombi – för att inte tala om Volvo V60.

– Vi får se, i mitten av juni lanseras bilen hos oss och baspriset för en ganska välutrustad 320d med 17-tumsfälgar som standard blir drygt 346 000 kronor. Det är ca 19 000 kronor mer än för touring och jag undrar om inte det är värt pengarna.

Läs hela provkörningen av BMW 320d GT i Vi Bilägare nummer 5/2013, i handeln 2 april och hos prenumeranterna veckan innan.

Missa inte bildgalleriet med BMW 3-serie, klicka på bilden till höger!

Diskutera: Vad tycker du om BMW 3-serie GT?

Relaterade bildspel

Nya reglerna
  • den som har ett godkänt kunskapsprov eller körprov som har genomförts före den 1 mars 2020 och som fortfarande är giltigt den 30 mars 2020 får förlängd giltighetstid till 6 månader från dagen för provet.
  • den som har ett godkänt kunskapsprov som har genomförts mellan den 1 mars 2020 och fram till den 30 september får förlängd giltighetstid till 6 månader från dagen för provet.
  • kunskapsprov som genomförs efter den 30 september får sedan som i dag åter 4 månaders giltighetstid.

Källa: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-20 17:29
Raphael

Men inte var den snygg inte... Hujanimej... Enligt mitt tycke har inte BMW gjort någon snygg halvkombi ända sedan 2002 Tii Touring.

#2 • Uppdaterat: 2013-03-20 19:20
Tjalle

@Raphael

Men då är det ju en fantastisk tur att du har rätt att tycka vad du vill - och att andra har rätt att fullständigt skita i vad du tycker.

#3 • Uppdaterat: 2013-03-20 22:23
Roger Skagerström

Tror väl ifs att i just det här fallet tycker majoriteten som Raphael.. Att bilen är gruvligt ful. F30 är inte vacker den heller egentligen.

#4 • Uppdaterat: 2013-03-20 22:31
Mistro

Att det inte är rymlighet som den som köper en Bmw främst är ute efter är ju ingen hemlighet eller nyhet så varför då köpa en GT för att få mer plats än en kombi?
Hur Vib tänker här som menar att en halvkombi "på riktigt" är rymligare än en kombi är också för mig en gåta.
En annan gåta är också varför 3 och 5 serien GT finns överhuvudtaget?
Bmw gör normalt och oftast snygga och sportiga bilar,..GT ser bara hemsk ut och som sagt så förstår jag inte alls dess existens....alltså om ni frågar mig.
Jakten på att hitta nya modeller och att förnya sig fungerar inte alltid men det är en Bmw och den kommer därför att kunna säljas ändå liksom sin ( om möjligt ännu fulare ) storebror X6.

#5 • Uppdaterat: 2013-03-20 23:54
Roy J

"Nån har skrapat sidorna på min mulliga gris!"

På bild ser den ganska kompakt ut, proportioner som gör att den ser ut att vara i samma storlek som en Polo. Men jag antar att den är betydligt större och därmed klumpig.

#6 • Uppdaterat: 2013-03-21 00:32
Gäst (ej verifierad)

Vanliga 3:an är ju i mitt tycke lätt den snyggaste BMW:n. Den här ser klumpig och oharmoniskt ut med den påklistrade bakdelen. Inte lika ful dock som "storebror" 5 -serie GT som är en riktig fuling.

Men som Mistro skriver är dessa ingenting jämfört med X6 som är en direkt skam för märket. Ler i mjugg varje gång jag ser en sådan med nåt stackars pulver med stort bekräftelsebehov bakom ratten.

Sen att div. fanboys av märket är blinda kan vi ju lätt konstatera.

#7 • Uppdaterat: 2013-03-21 08:42
Tjalle

Äntligen!

SAAB 9000 var på sin tid "världens bästa koncept":
-prestanda
-körglädje
-praktisk
och rimligt snygg.

GM tillät inte SAAB att göra en värdig uppföljare - nu har BMW gjort det:
-prestanda - med bensinsexan
-körglädje - med AWD och sportautomat med "paddelväxling"
-praktisk
och rimligt snygg - tom snyggare än 9000 CS :o)

Dessutom kan man välja till allt det "godis" man vill - och har råd med.

Jag kommer att köpa den med allt godis jag har råd med - och lite till. Jag får efter 3 månader som DEMO bil 12% rabatt. Jag behåller 9000 som "slängbil" - den har bara gått 25.000 mil och är nästan i nyskick.

#8 • Uppdaterat: 2013-03-21 12:40
Hackenbush

Här går jag lite motvalls och tycker att den är riktigt snygg, jag skulle väl kanske inte köpa en, men den är snygg.

#9 • Uppdaterat: 2013-03-21 15:34
klas.j.n

Håller med Rålle G, vanliga 3:an är snyggare men denna är dock snyggare än 5-serie GT.
X6 är ju bara väldigt onödig och X5 nästan lika lika illa liksom alla suv:ar.

#a • Uppdaterat: 2013-03-21 16:26
Irvor

Inte konstigt den är rymligare än vanliga kombi-3:an, den här är 20 cm längre ! Bara ännu ett sätt att försöka skapa en ny produkt, tycker jag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.