Nästa artikel
Tunna rutor ökar antalet stenskott
Nyheter

Tunna rutor ökar antalet stenskott

Publicerad 15 mars 2013 (uppdaterad 18 mars 2013)
Mars månad är högsäsong för stenskott. Dessutom byggs moderna bilar på ett sätt som gör att antalet stenskott har ökat.

Snön är borta, men gruset och vinterdäcken finns fortfarande kvar på vägarna. Det gör att glasskadorna på grund av stenskott är 55 procent fler i mars än under andra månader på året, visar siffror från försäkringsbolaget If. Varje år kostar stenskott svenska bilägare över 100 miljoner kronor.

– Det är grus och stenar som ligger kvar efter vinterns halkbekämpning. När stenarna flyger iväg blir det som en projektil mot bilrutan, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Moderna bilar är dessutom designade på ett sätt som gör att problemen med stenskott förvärras. I dag sitter bakhjulen långt bak och bilarna är inte utrustade med stänkskydd, vilket gör att man ökar risken att skada bakomvarande fordon. Dessutom är vindrutorna sämre rustade, eftersom biltillverkare numera gör tunnare rutor för att spara vikt, menar Glasbranschföreningen.

Vädret ökar risken
Även halkbekämpningen i sig leder i dag till en ökad risk för stenskott. Det vanliga är att sanda med flis, när man egentligen kan sanda med ett mer finkornigt material. De kalla vintrarna är en annan orsak till att stenskotten ökar.

Flera biltillverkare försöker forska i hur glasen kan göras tunnare, men ändå hållbarare. Ett sätt kan vara att härda dem på kemisk väg.

Stenskott kan undvikas genom att man håller långt avstånd till framförvarande fordon. Det bästa är att laga stenskottet direkt, eftersom skadan förvärras med tiden.

Diskutera: Har du märkt av en ökning i antalet stenskott?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-15 11:21
gmogmo

Nej, tunna rutor ökar inte antalet stenskott! Stenskotten kommer från däcken, inte rutorna!
Däremot går fler tunna rutor sönder av stenskott, vilket ökar skadefrekvensen.
Det har ingenting att göra med antalet stenskott....

#2 • Uppdaterat: 2013-03-15 11:38
hultarn

Ovanpå allt så är rutorna allt större och dyrare, och ofta finns det fördyrande utrustning i och på rutan.

Men, de gånger jag drabbats av stenskott, så är det från mötande bilar, inte dem jag kör bakom.
Plus den gången Trafikverkets entreprenör vid arbete tappade ner sten från en bro jag passerade under. Men, inte fick jag nån ersättning för självrisken för rutbytet. De hade ju inte varit vårdslösa...

#3 • Uppdaterat: 2013-03-15 13:30
Swemba

Jag har haft två stycken SAAB 9-5 Kombi. På dessa har jag fått ca 15 rejäla stenskott, under 8 års tid, varav ett resulterat i att hela framrutan fått bytas. På övriga bilar har jag fått 1-3 stenskott totalt under mina 30 år med körkort. Är inte det märkligt? Men egen teori är att det beror på rutans vinkel, storlek och form. Varierar verkligen tjockleken på rutorna så mycket?

#4 • Uppdaterat: 2013-03-15 13:58
N-iklas

Bilarna blir sämre och sämre eftersom man prioriterar allt annat än gedigen konstruktion och kvalitet.

Skitsamhälle.

#5 • Uppdaterat: 2013-03-15 14:05
KaptenOberkommando

Swemba, orsaken till att du anser att du har fått fler stenskott nu på senare år än vad du fick under tidigare år kan förklaras med att så många idag kör på dubbdäck och att dubben lossnar mycket lättare nu än förr. "Stenskotten" är ofta "dubbskott". Förr var det inte lag på vinterdäck och väldigt många körde med sommardäck (inklusive mig själv), och av den anledningen blev rutorna inte lika utsatta. Sedan skulle det inte förvåna mig om asfalten idag håller sämre kvalitet än vad den gjorde förr.

N-iklas, Opel måste väl ändå vara undantagna? Bättre finns väl inte, tycker jag mig ha läst här i spalterna ...

#6 • Uppdaterat: 2013-03-15 14:26
Focus

Det är inte bara nya bilar som får stenskott. 2 stenskott inom ett år på en gammal Ford från år 2000 och naturligtvis hann jag byta ruta mellan dem (1,800 kr i självrisk). Nu skiter jag i det så länge inte sprickan drar sig över hela rutan, den har inte hunnit fram till siktområdet, den kom som ett stenskott vid höger takstolpe men rutan sprack alltmer på den mil som var kvar till glasmästaren. Kan man komma till glasm. innan sprickan kommer kan de laga rutan.

#7 • Uppdaterat: 2013-03-15 15:01
jete

Antal stenskott är större nu än förr, eftersom stänklapparna är borta. Ända chansen nuförtiden är att hålla en något högre hastighet än andra på motorväg, så att ingen kör förbi och girar in strax framför dig. I stadstrafik i 70km/h kan man bara hålla tummarna för där är trafiken så tät att man inte kan undkomma stenskott. Rutorna är svagare och skadas lättare nuförtiden. Det behövs ingen hård smäll numera för att skada rutan. Förr (30år sedan) kunde det låta som ett bösskott för att få en rejäl skada. Några lösa dubbar är det inte fråga om! Men däremot stenar i däckmönstret. Alla bilar står inte parkerade på asfaltplan.

#8 • Uppdaterat: 2013-03-15 15:01
PREVIA

Jag har påtalat för trafikverket att högarna av sten som ligger kvar efter vintern på broarnas betongkanter blåser ner över motorvägen på bilarna, så efter några riktigt blåsiga dagar på våren brukar allt grus som är av grov storlek ha blåst ner. Eftersom bilarna körs med några meters mellanrum i farter över etthundratio kilometer i timmen så träffar nog många av dessa stenar rutor på vilssa bilar under broarna.
Men nu gick det inte hissen ända upp för den som jag förklarade detta för på trafikverket, det är ju så svårt att förstå att man måste blåsa eller sopa bort gruset när det kommer fram vid snösmältningen innan det blåser ner från broarna, jag vet inte heller om personen på trafikverket vet vad grus är då man där jobbar mest inne kontoret och där förekommer det inget grus tror jag.
Så nu får gruset fortsättningsvis blåsa ner från broarna som tidigare.

#9 • Uppdaterat: 2013-03-15 17:20
Focus

Det är knappast grus som orsakar stenskott i rutorna, i vart fall inte om kornen är så små ett vinden kan förflytta dem.

#a • Uppdaterat: 2013-03-15 19:04
N-iklas

Visst, eftersom Opels bilar väger i genomsnitt 150 kg mer än konkurrenterna, men hur läge till klarar man att kämpa mot hela världen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.