Nästa artikel
Män kör mest – kvinnor kör säkrast
Nyheter

Män kör mest – kvinnor kör säkrast

Publicerad 8 mars 2013 (uppdaterad 11 mars 2013)
När svenska par ger sig ut och åker bil är det oftast mannen som får sätta sig bakom ratten, visar en ny SIFO-undersökning.

Undersökningar visar att kvinnor kör säkrast och inte är inbladade i olyckor lika ofta. Nu visar nya siffror som SIFO har tagit fram åt Folksam att det trots detta oftast är män som sätter sig bakom ratten när svenska par är ute och kör bil.

4 200 personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen, som visar att över 80 procent av männen säger att de kör bil oftast. Vilken åldersgrupp männen tillhör spelar ingen större roll. 82 procent av männen mellan 18 och 29 samt 45 och 65 år gamla uppger att de kör bil oftast, medan i män åldern 30-44 år och 65-plussarna uppgav det samma i 81 procent av fallen.

Trots att det är männen som kör oftast visar flera undersökningar att kvinnor kör säkrare. Män kör oftare rattfulla, trotsar oftare hastighetsgränser och tar högre risker, medan kvinnor är bättre på riskminimera.

– Generellt är kvinnor mer säkerhetsmedvetna och mer positiva till nya trafiksäkerhetsåtgärder, vilket är i linje med att kvinnor har lägre olycksrisker, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Män har större tilltro till sin egen körförmåga
Samtidigt är det betydligt vanligare att män anser sig köra bättre än genomsnittet än att kvinnor gör det. 50 procent av männen tycker att de kör bättre än snittet, jämfört med 39 procent av kvinnorna. Samtidigt tycker 46 procent av männen och 55 procent av kvinnorna att de kör som snittet.

Ju äldre männen blir, bortsett från dem som är över 65 år, desto bättre tycker de att de kör. 45 procent av männen som är mellan 18 och 29 år gamla tycker att de kör bättre än snittet, jämfört med 52 procent av männen mellan 30 och 44 år gamla och mellan 45 och 64 år gamla.

För kvinnor är det tvärt om. 43 procent av kvinnorna mellan 18 och 29 år samt mellan 30 och 44 år tycker att de kör bättre än snittet, en siffra som avtar i de äldre åldersgrupperna.

Diskutera: Är det du eller din partner som kör?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-08 16:08
1storstark

Män har oftast cyklat omkull som pojke, jappat över med mopeden, sladdat runt lite utan kontroll i 18-årsåldern. Det gör att män oftast är lite bättre på själva hanterandet av bilen och därav lite mera åkrädd när han sitter på passagerarstolen. Kvinnor / flickor har oftast inte gjort alla dessa misstag och är tryggare som passagerare.
Fyllekörningarna är helt utanför mitt resonemang och borde bestraffas ännu hårdare än idag. Oavsett man eller kvinna.

#2 • Uppdaterat: 2013-03-08 16:59
Raphael

Cyklar och moppe är inte en bil...

#3 • Uppdaterat: 2013-03-08 17:09
Leif Larsson (ej verifierad)

Rätt så intressant undersökning. Jag tror att kvinnorna närmar sig männen som bilförare vad gäller säkerhet som bilförare.
Skulle vara kul att få veta vilka bilförare i Europa som är bäst/sämst.
Tror nog att vi i Sverige har dugliga bilförare till skillnad från många andra länder. Trots alla drullar som inte använder blinkersen m m
Fast lite mer hövlighet i trafiken skulle inte skada.

#4 • Uppdaterat: 2013-03-08 17:16
V8-Power

Skulle de göra om statistiken och ange OLYCKOR PER KÖRD KILOMETER så hade de fått ett helt annat resultat.

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Det här är en känslig fråga för män som nästan alltid ser sig som bättre förare än kvinnor och som alltid kommer med invändningar mot sådana här undersökningar.
Det går alltid att peka på att män kör mer, sladdade mer när de var yngre och koncentrerar sig mer på själva körningen än vad kvinnor gör, det går dock inte att komma ifrån att männen är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Män kör ofta mer aggresivt än kvinnor, ligger nån för nära eller gör en vansinnesomkörning så är det nio gånger av tio en man.

#6 • Uppdaterat: 2013-03-08 18:04
V8-Power

Att män är överrepresenterade är ju knappast konstigt om de står för 80% av alla körda kilometrar?

#7 • Uppdaterat: 2013-03-08 19:46
1storstark

Tittar man på de som krachar med EU-moppe så är övervägande delen tjejer. Hur förklarar trafikexperterna det?
Sedan står det ,"50 procent av männen tycker att de kör bättre än snittet". Ja, är det inte så, rent statistiskt, att 50% kör bättre och resterande 50% sämre?

#9 • Uppdaterat: 2013-03-08 20:32
rikast

Pff... Tjejer kör oftare mer defensivt för att de inte kan reglerna, inte hanterar bilen bra, har en unge bredvid sig som de nojar över eller bara är allmänt rädda att krocka. Jag ser det hela tiden när jag kör. De kan inte reglerna i rondell, högerregeln eller utfartsregeln så därför kör de snigelfart och tittar höger vänster bakåt femton gånger innan de gör något. Det är mycket möjligt att det leder till färre olyckor och det är ju fint, men släpp den här tanken om att det beror på att kvinnor är så "mogna i trafiken" eller annat flum. De överkompenserar dåligt självförtroende och sin allmänna oro.

#a • Uppdaterat: 2013-03-09 03:38
Spocken

Rikast: Du har en poäng i det du säger. Min fru kör oftast 20-30% under hastighetsbegränsningen, pendlar i hastighet, är livrädd för farthållaren, använder aldrig helljuset och kör ofta på fel växel men just pga att hon kör så sakta har hon inte varit med om några olyckor. Även om jag själv tycker att jag har bra kontroll på bilen så har jag några gånger missbedömt underlaget och min egen förmåga och därmed satt bilen i diket så det är väl bara att bita ihop och erkänna att en försiktig körstil och lägre hastighet minskar olyckor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.