Nästa artikel
Miljöbilar kan få ny kontroll
Nyheter

Miljöbilar kan få ny kontroll

Publicerad 18 oktober 2010 (uppdaterad 18 oktober 2010)
Bränsleförbrukning på pappret skiljer sig från verkligheten. Nu öppnar miljöministern för en ny kontroll av tillverkarnas fantasisiffror.

Officiella siffror för bränsleförbrukning är framtagna i laboratorier där bilen rullar på en konstgjord landsväg.

Dessa skiljer sig så mycket från verklig förbrukning att miljöminister Andreas Carlgren (C) nu öppnar för en ny kontroll av miljöbilar.

Han tycker det är oacceptabelt att regeringen ska ge skattelättnader för bilar som i själva verket inte uppfyller miljöbilsgränsen på 120 gram koldioxid per kilometer.

– Säljs det bilar som får pengar eller skattelättnad för att de är miljöbilar så är det klart att de också ska uppfylla kraven. Vi vill inte ha en ordning där folk får pengar för något som inte uppfyller kraven, säger Andreas Carlgren till SVT.

– Visar det sig att det här är ett utbrett problem, så är det självklart att jag är beredd att ta tag i det.

Många bilar bränslesyndar
Vi Bilägares tester visar att tillverkarnas deklarerade bränsleförbrukning inte stämmer överens med den verkliga förbrukningen.
 
Till exempel överskrider miljöbilsklassade dieselmodellen Kia Venga sin deklarerade förbrukning med 31 procent, enligt Vi Bilägares långtest.

Den officiella förbrukningen på 0,45 liter/mil blev i verkligheten 0,61 liter/mil.

Flera andra tillverkare visar upp skillnader i samma storleksklass.

Miljöminister Andreas Carlgren säger att det kan bli aktuellt med en svensk myndighet som kontrollerar tillverkarnas siffror.

Se Vi Bilägares bilreporter Mikael Schultz förklara problematiken i SVT Rapport.

Diskutera: Ska svenska myndigheter kontrollera bränsleförbrukning?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-18 15:21
Raphael (ej verifierad)

Biltillverkarna följer ett standardiserat EU test där man kör bilarna på en "rullande landsväg" i ett labb efter en särskild körcykel. Detta speglar trafikmiljön i EU helt OK (mycket stadskörning, mycket bilar på vägarna vilket innebär långsamma accelerationer), men inte i Sverige där vi har en annan trafikmiljö - vi har glesare trafik så bilförarna trampar på gasen mer, vi har mer kuperat vilket innebär att man trampar på gasen mer för att komma uppför backar. Och gällande dieslar så använder vi annan diesel i Sverige än EU's certifieringsdiesel. "Svensk" diesel innebär 10-15% högre förbrukning direkt jämfört med EU diesel.

Istället för att klaga på bilföretagen som testar sina bilar enligt EU's körcykel, så borde man ge kritik till körcykeln och uppdatera den. Vi skulle mycket väl kunna införa en särskild svensk körcykel, anpassad efter svensk trafikmiljö, som biltillverkarna skulle vara skyldiga att testa sina bilar i för försäljning i Sverige. Ok, det skulle innebära en merkostnad för dem att göra ett till test och inte bara EU-testet, men det skulle spegla svenska förhållanden bättre och vara bättre för konsumenterna. Nu vet jag inte om det är tillåtet för Sverige att införa en egen körcykel för bränsleförbrukningen... något som är värt att kolla upp för Anders Carlgren!

#2 • Uppdaterat: 2010-10-18 16:09
Roy J

Företaget RotoTest tillämpar en pricip som sammanfaller med min egna idéer. Man kör bilen under väldigt olika belastningar och yttre förutsättningar och plockar sen ut och beräknar de fakta som är relevanta för landet ifråga - eller kan i var fall göra det.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-18 16:12
S-E S (ej verifierad)

Raphael, när man känner de faktorer du beskriver så kan väl den Svenska leverantören presentera en sannolik förbrukningssiffra som man kan utgå från vid köpet. T ex: "Vid körning Södertälje - Stockholm - Mora tor med snitthastighet 75 km/t blev förbrukningen 0.72 l/mil".

#4 • Uppdaterat: 2010-10-18 17:24
TFAN (ej verifierad)

Dags för Andreas Carlgren att komma ut i verkligheten. Man kan ju få vilken bil som helst att dra hur mycket bränsle som helst. Sen får han väl göra om den godkända körcykeln speciellt för Sverige och det skulle godkännas nere i Bryssel. Tillåt mej att gapflabba.

#5 • Uppdaterat: 2010-10-18 18:23
Karl E

Jag har svårt att förstå hur det kan skilja så mycket mellan tillverkarnas förbrukning och verklig förbrukning om det inte är så att föraren kör oekonomiskt. Jag kör Peugeot kombi hdi och ligger som bäst 3-45% under och som sämst 7-8% över tillverkarens siffror. Och nej, jag kör inte sakta, följer bara hastighetsbegränsningen någorlunda, för det mesta lite plus. Tänker i och för sig en hel del på hur jag kör - slösar alltså inte med dieseln i onödan - dock definitivt ingen gubbe med keps i trafiken, det lovar jag.

#6 • Uppdaterat: 2010-10-18 19:07
Pender

Ja, den svenska visavi mellaneuropeiska dieseln är vi nog många som häpnat över. Mina dieselbilar har oftast gått 5-10% snålare ute i Europa, än här hemma. Trots högre fart. Är det så att vi även har mer etanol i bensinen än utlandet? Dessutom rullar våra bilar mest (80-90%?) på grov asfalt, som ger högre rullmotstånd.
Men hur som helst, så välkomnar jag "ärliga" mätningar. Ofta kört bilar jämn fart 90 km/t, där dom drar långt över den deklarerade blandade förbrukningen! Att det sen finns gubbar med keps som har bilar med nära noll-förbrukning, är nog mer en följd av bristande uppfostran. "Ärlighet varar längst", lärde dom aldrig av sina föräldrar.

#7 • Uppdaterat: 2010-10-19 07:12
Gösta_L

ÄNTLIGEN!! En kontroll av tillverkarnas uppgiva bränsleförbrukning har varit nödvändig i många år. Mina erfarenheter visar att trots laglig körning drar bilarna mellan1-2 dl mer per mil än uppgiven förbrukning. Oavsett om det är diesel eller bensin. Beklämmande att detta förslag med kontrollerande myndighet som varit nödvändigt i många år kommer från borgarna.

#8 • Uppdaterat: 2010-10-19 07:14
mythbuster (ej verifierad)

Man kan diskutera i evighet "bilan skall dra xx och jag kör på yy". Blandad körning är ett jämförelsepris. Jämför med t.ex. tvättmedel /kr/tvätt). Lägger man i mycket pulver blir tvätten dyrare. För den som är intresserad hur körcykeln ser ut kan gå till http://en.wikipedia.org/wiki/New_European_Driving_Cycle Det är en bra jämförelse för då jämför alla på samma sätt. Men ärligt, hur många kör så här. Jämförelsen är bra, men ta detta med en nypa salt på er egen förbrukning. Kör man landsväg blir det billigare för de flesta (ej hybrider) och i stan eller med bllyfot dyrare.

#9 • Uppdaterat: 2010-10-19 08:45
SnickSnack (ej verifierad)

Ett möjligt alternativ är att välja en tuffare körcykel som mer liknar verkliga körförhållanden. Det var på gång för några år sedan. Man hade tagit fram en cykel kallad "Artemis" som byggde på studier av verklig trafik i tiotalet europeiska länder. Det hela föll då det visade sig att bilindustrin inte kunde acceptera att bilarnas förbrukning ökade i det nya testet jämfört med det gamla. Man fruktade att detta skulle kunna minska folks lust att köpa ny bil och industrins lobbyister lyckades övertyga politikerna om att detta kunde få konsekvenser för sysselsättningen....

#a • Uppdaterat: 2010-10-19 09:42
jarl s (ej verifierad)

Helt rätt. Saab 9-3 med 180 häst klarar knappast 119g.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.