Nästa artikel
Vad ska bilen kosta?
begbil

Vad ska bilen kosta?

Publicerad 22 augusti 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
Vilket pris bör en begagnad bil ha? Det är en vanlig fråga till Vi Bilägare. Vi har jämfört en bilprislista mot handlarnas egna priser och sett stora skillnader.
Prissättningen av begagnade bilar är en djungel som är svår att orientera sig i. Det är inbyteslistor och försäljningslistor, färdigprutade bilar eller bilar med rejäl prutmån. Det är svårt att ge något exakt svar på vilket det rätta priset är för en begagnad bil.

Vi Bilägares listor, som vi hämtar från värderingsföretaget Inter-Global, baserar sig på prognoser av ett försäljningspris. Det vill säga, vad man kan förvänta sig att bilarna kommer att kosta, färdigprutade hos en icke märkeshandlare.

www.bilpriser.se har värderingsföretaget KVD lagt in en sökmotor för registeringsnummer. Där kan man själv söka en värdering av en viss bilmodell. Värderingen görs med hjälp av olika parametrar, som ligger till grund för hur mycket en begagnad bil är värd. Det gäller exempelvis miltal, färg, utrustning eller om bilen är privatimporterad.

Varför så olika priser?

Men om man jämför KVD:s priser mot vad bilhandlarna vill ha betalt för en viss bil uppstår ibland en del prisskillnader. Vi har tittat på några exempel.
En Volvo XC70 från 2000 som gått 17 000 mil värderas till 102 000 kr av KVD. Men bilhandlaren som har bilen till salu, Volvohandlaren Skobes i Tranås, begär i annonsen 114 500 kr för samma bil.

Varför är priserna så olika?

- Ja du, det är en fråga det. Det handlar om skicket på bilen, hur lacken är till exempel. Priset är alltid en bedömning av vad vi tror att vi kan få för bilen. Sedan handlar det också om lokala skillnader. Vi som Volvohandlare vill ju heller inte sabba för vårt eget märke. Just den här bilen har vi faktiskt prissänkt till 109 900 kronor också. Jag skulle tro att vi kan sälja den för 105 000 kronor och då ligger vi rätt nära bedömningen på 102 000 kronor, säger säljaren Torbjörn Råsberg.

Johan Browald är värderingssamordnare på KVD Bilpriser:

- Våra priser är en riktlinje, färdigprutade priser hos oberoende handlare, alltså inte vad handlarna begär. Vi tittar på vilken värdeminskningskurva bilen har. Men inget är statiskt, priserna och utbudet av bilar ändras ständigt. På en liten ort, där utbudet av bilar är begränsat, kan en märkeshandlare få ut mer för bilen än vad vi värderat den till. Dessutom beror priset också på andra faktorer som bilens skick och färg, säger han.

Prutmånen höjer priset

En Toyota Avensis 1,8 från 2003 värderas av KVD till 139 700 kr. Men bilhandlaren, Arnes bil & service i Luleå, begär 149 900 kr, alltså drygt 10 000 kr mer.

- Vi har glömt att prissänka just den bilen. Prutmånen gör också att vi ligger lite över i pris. Sedan är det en bil som rullat i Norrbotten, det värderar kunderna lite högre. Men jag skulle tro att vi kan släppa den för strax under 140 000 kr vid rent köp, precis som KVD värderar den till, säger säljaren Mikael Lövgren.

Ett annat exempel är en Volvo XC90 från 2003 som rullat drygt 10 400 mil. KVD värderar bilen till 262 200 kr - Rejmes i Ã-rebro vill istället ha 274 000 kr. En skillnad på nästan 12 000 kr.

Kan det ligga inom prutmånen?

- Vi har fasta priser på begagnat, möjligtvis kan vi sänka priset med en tusenlapp, säger Lars Svensson, begagnatansvarig för Rejmes. Vi går på våra erfarenheter av vad vi kan få ut för bilen. Om jag tittar på fyra olika prislistor så får jag fyra olika priser. KVD har inte så stor träffsäkerhet i pris, ibland ligger de för långt och ibland ligger de för högt i pris. Som märkeshandlare står vi naturligtvis högre för Volvo än i prislistorna.
En BMW 530 från 2004 som gått 4 500 mil värderas av KVD till
312 600 kr. Men i bilhallen, hos Carlqvist bil i Tingsryd, står det istället 339 000 kr på prislappen.

 - Jag har hört diskussionen med olika prislistor förut. Har man ingen bil att sälja är det ju lätt att sätta ett pris på vad man tycker att bilen ska kosta. Det är missvisande tycker jag. Det är bara den som har en bil att sälja som kan sätta ett pris. Annars är det ingen vits. Bilen har det pris den har, det vi tror att den är värd, säger säljaren Tony Rylandersson.

Hur mycket kan man pruta på en bil hos er?

- Det beror på hur bilen ser ut, vilket skick den är i. Om det till exempel är skrapmärken på bilen kan vi ju tänka oss att ge en rabatt för det, säger Tony Rylandersson.

Att pruta ner just det här exemplaret till 312 600 kr verkar inte realistiskt hos den här handlaren. Kanske är det så att KVD:s bilpriser ligger för lågt i värderingen?

- Nej, vi tycker att vi ligger rätt på den här bilen. Jag tror inte att handlaren kommer att få så mycket som han begär, det kommer att bli ett slutpris som närmar sig vår värdering. Det finns många exempel på bilar som åker ner i pris 15 000-20 000 kronor. Men det är ett stort prisspann på BMW 530 eftersom en del av de här bilarna är privatimporterade och bör vara lägre värderade. Sedan är ju varje bil unik och det som slutligen avgör är vad en köpare tycker att bilen är värd, säger Johan Browaldh.

Men det finns också flera exempel där KVD gjort en högre värdering än bilhandlaren. Där finns flera Audi A6 av nyare modell som är något högre värderade hos KVD än hos dem som säljer bilen. 
Fotnot: KVD:s värderingspriser i artikeln gäller hos bilhandlare. Vid privat försäljning är priset avsevärt lägre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2007-09-27 04:28
Thomas1 (ej verifierad)

http://clenbuterolphenterminekfj.blogspot.com http://cialisforsaleonlinemzj.blogspot.com http://acyclovirvaltrexvsexz.blogspot.com http://bodydoesinlongstayvicodinfrj.blogspot.com http://adipexandprozacvxd.blogspot.com http://enegraviagraxaf.blogspot.com http://5113vicodinnzf.blogspot.com http://carisoprodoltabletpyx.blogspot.com http://tramadolvaliumcombinationzqe.blogspot.com http://refundssomaxfd.blogspot.com http://carisoprodolovernightltn.blogspot.com http://ultracetonlinedqht.blogspot.com http://xanaxwallpapergdb.blogspot.com http://adipexbuydomainrkc.blogspot.com http://informationresistancetophentermineclu.blogspot.com http://fakegenericphenterminefromindiaoep.blogspot.com http://takingphenterminewithtenuaterhe.blogspot.com
http://casnondeliverytramadolhsa.blogspot.com

#2 • Uppdaterat: 2012-05-20 20:56
Kalle Bilvärdering

Kolla gärna lite om vad som faktiskt påverkar värderingen.. Dvs, vilken utrustning ger lägre andrahandsvärde respektive högre osv.
Holla på följande länk till exempel: http://www.xn--bilensvrde-w5a.se
http://www.bilensvärde.se

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.