Nästa artikel
Audi toppar - Mercedes tappar
Bilägarna om rostskyddet (AutoIndex)

Audi toppar - Mercedes tappar

Publicerad 16 augusti 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
Hur stämmer bilägarnas uppfattningar om rostskydd överens med våra egna tester och prognoser? Svar på de frågorna får vi om vi jämför resultaten från AutoIndex med vårt eget rostregister. Tydligt är att Volkswagengruppens bilar i det avseendet har stort förtroende hos sina ägare, liksom hos Vi Bilägares rostexperter.
I konsumentundersökningen AutoIndex lät vi de nordiska bilägarna svara på frågan hur de ser på bilarnas rostskydd. Rankingen modellerna emellan gav intressanta besked, men också några överraskande svar. VW-gruppens bilar i topp med Audi som vinnare i både mellanklass och Golfklass var ingen högoddsare. Däremot anser Vi Bilägare att Renault Laguna borde ha förtjänat en bättre plats än 13:e i mellanklassen bland bilmodeller som är ett till fyra år gamla.

Rostskyddets verkan är naturligtvis svårt att bedöma för ägare till relativt nya bilar. Det dröjer vanligtvis flera år innan rosten syns med blotta ögat. Den dolda rosten som gror inne i balkar och hålrum är inte lätt att upptäcka, utan att använda optiska hjälpmedel.

Ford och Mazda på alerten

Ã-verlag är bilägarna genomsnittligt inte missnöjda med rostskyddet så här långt avseende bilar av årsmodellerna 2003-2006. Betygen är tämligen likartade, frånsett några utstickande fall - Mazda6 och Ford Mondeo i mellanklassen och Nissan Almera och Ford Focus i Golfklassen.
Här har ägarna sannolikt direkt konfronterats med akuta rostproblem, det bristfälliga falskantskyddet i dörrarna för Ford Focus och Ford Mondeo, den dåliga tätningen mellan inner- och ytterskärm hos Mazda6 och känsliga tröskellådor och skärmkanter på Nissan Almera.

Här har framför allt Ford och Mazda varit på alerten och åtgärdat massvis av bilar inom ramen för rostskyddsgarantin. Annars hade säkerligen betygen hamnat på en betydligt lägre nivå, men det är ändå inte märkligt att förtroendet för dessa bilars rostskydd blir aningen ljumt i jämförelse med konkurrenterna.

Bilägarnas uppfattning om rostskyddet påverkas naturligtvis också av tidigare rykten, förhoppningsvis också av Vi Bilägares prognoser. Enligt vårt sätt att se på saken är Renault Laguna en av marknadens bäst rostskyddade bilar, men det har uppenbarligen inte nått fram till alla Renault-ägare. Däremot rankas Laguna betydligt högre - femma - vid en jämförelse med lite äldre bilar, årsmodellerna 2000-2002, då rosten förmodligen blivit mer påtaglig hos andra märken.

Samma tendens bland äldre

En jämförelse mellan bilarna i den äldre årsmodellklassen visar i stort sett upp samma tendenser. VW Golf, Opel Astra och Seat Leon toppar Golfklassen medan Nissan Almera, Hyundai Accent och Ford Focus får sämst betyg. I mellanklassen är ägarna till Audi A4, Volvo S60 och Skoda Octavia mest nöjda med rostskyddet medan ägarna till Mercedes, Ford och Mazda är minst nöjda.

Vid en jämförelse med stora bilar i premiumklassen dokumenteras Mercedes misslyckande. Ägarnas utlåtanden ger besked. I grafisk form kan det knappast visas på ett tydligare sätt.

Fotnot: De samlade resultaten på modellbasis kommer från privata bil-ägare i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Med 36 000 svar blir underlaget så stort att det exempelvis går att göra jämförelser bland storsäljarna i Golf-, mellan- och storbilsklass. I årsmodellgrupperna 2003-2006 har det i vissa fall skett modelluppdateringar/modellskiften och det betyder att bedömningarna kan komma både från ägare med nyare och äldre modeller.

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.