Nästa artikel
Biltestare kan slippa sänkta hastigheter
Nyheter

Biltestare kan slippa sänkta hastigheter

Publicerad 30 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu öppnar Vägverket för att biltestföretag i norra Sverige kan slippa de nya hastighetsgränserna som införs i vinter. Biltestarna menar att verksamheten hotas
- och i Arjeplog kommun är man orolig.
Från 10 november kommer Vägverket att börja skylta om längs 1 660 mil av det svenska vägnätet. Flest skyltar kommer att bytas ut i norra Sverige och i nio av tio fall kommer skyltarna i framtiden att visa lägre hastigheter.

Hotar biltestare
Biltestföretag som är verksamma i norra Sverige menar nu att deras verksamhet hotas av de sänkta hastigheterna. En lägre hastighet innebär att bilar och komponenter inte kan testas under rätt förhållanden, menar man.

- Biltestföretagen har påtalat möjligheterna om att få dispens från de sänkta hastigheterna, säger Per Eriksson, projektledare på Vägverket.

Ã-ppnar för dispens
Dispenserna kan ges från länsstyrelsen och Transportstyrelsen. Per Eriksson berättar att Vägverket har träffat testföretagen som då påtalade att sänkta hastigheter skulle få negativ påverkan på deras verksamhet.

- Vi frågade då vad de har för verksamhet och behov, och vad vi skulle kunna göra bättre för dem. De har konkurrens från andra ställen i världen, Finland bland annat, säger han.

- Och vi ska ju ge förutsättningar för olika verksamheter, inte bygga hinder.

Betyder mycket för regionen
I Arjeplog kommun finns 84 procent av landets biltestföretag.

- Om det i Arjeplog finns ungefär 3 000 invånare så finns det ibland under biltestsäsongen 2 800 tyska ingenjörer i kommunen, säger Stefan Oscarsen, näringslivsansvarig i Arjeplog kommun.

- Det går inte att förstå hur viktiga biltestföretagen är för den här regionen, säger han.

Skapar 520 arbetstillfällen
Stefan Oscarsen berättar att biltestföretagen betyder mycket för Arjeplog. Under testsäsong finns direktflyg från Arvidsjaur till München, Frankfurt och Stuttgart. Dessutom har kommunen på grund av biltestarna fått infrastruktur när det gäller internetuppkoppling och mobiltelefonnät utan motsvarighet inom liknande områden.

Testföretagen skapar också 520 arbetstillfällen och under den bästa säsongen, från 2007 till 2008, omsatte verksamheten över 700 miljoner kronor.

Vad är då viktigast, lika hastigheter för alla eller att testföretagen stannar?
- För mig är det glasklart, det viktigaste är att bilindustrin får stanna. Jag tror att den genomsnittlige Arjeplogbon överlever många pölar för att inte bli av med biltestföretagen, säger Stefan Oscarsen.

Diskutera: Vad tycker du? Bör hastigheten vara lika för alla? Eller kan man göra undantag för att industrin ska stanna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-10-30 11:56
Emme (ej verifierad)

Vägverket är ett åtlöje! Har varit det de senaste 10 åren.

#2 • Uppdaterat: 2009-10-30 14:33
Jörgen Berglund (ej verifierad)

Vägverket tycks ha besökt Arjeplog och snöat in!
Helt idiotiskt förslag, men i linje med vad verket förmår. Ingen skall kunna beskylla dem för att inte göra allt de kan! Tyvärr saknar de förmåga till att se konsekvenserna av sitt beslut. En orytmisk trafikbild är det som skapar flest olyckstillfällen. Brist på analys och analytisk förmåga gör att vi får uppleva sådana här orimligheter. Samma hastighet för samtliga fordon är en självklarhet!

#3 • Uppdaterat: 2009-10-30 14:35
Fredrik Diits, Vi Bilägare (ej verifierad)

Utan att ta ställning i frågan: samma hastighet säger du, men om det innebär att regionens viktigaste industri försvinner i samma veva? Är det lika viktigt med samma hastighet då?

#4 • Uppdaterat: 2009-10-30 15:00
KMF (ej verifierad)

Nollvisionen är bara för vissa utvalda. Eller är det så att Vägverket i norrbotten är köpta av lobbyister?? Vi den dumma korkade allmänheten ska betala vägskatt, trängselskatt, miljöskatter på drivmedel. Medans dessa stackars biltestare ska få köra än fortare - för att "citerar är så stora och betydelsefulla" Betyder det att de som jobbar på stora betydelsefulla företag med automatik får dispens mot gällande hastighetsgränser?? Jag ska skicka in en ansökan till Sveriges mest inkompetenta verk, en cv med där kravet från VV är att du ska vara noll pedagog, noll utbildad, noll intelligens, noll erfarenhet, noll intresse av Sveriges utveckling. Intressant att hastighetsgränserna sänks pga av säkerhetskrav, sedan backa och säga att det är INTE lika viktigt för alla, vem väljer vad ett männsikoliv kostar, bekostar VV de begravningar de kommer att vara orsaken till. - se också ViBilägares intervju med deras tidigare direktör...bara undrar var alla tok kommer ifrån - det kan inte finnas några krav på referenser/betyg/meriter när du blir anställd hos VV. KMF

#5 • Uppdaterat: 2009-10-30 16:11
pg (ej verifierad)

Återigen trampar lagstiftarna inom vägverket i klaveret. Det finns inget vett och sans i deras beslut. Särskilt inte när det gäller hastighetsgränserna. Dessa omskyltningar är ett spel för galleriet, och vad kostar det?
Vägverkets jurister har mycket att lära av de jurister som tidagare fanns inom dåvarande trafiksäkerhetsverket. Det är bara det att vägverket fick inte med sig dessa kunniga jurister när man slog ihop dessa verk.
Enligt poliser jag talat med, finns det inga kunniga att rådfråga, när olika trafikfrågor kommer upp.
Sedan när det gäller dessa testförare, så har det varit alldeles för många allvarliga olyckor med testförare inblandade.

#6 • Uppdaterat: 2009-10-30 16:30
Lägerleffe (ej verifierad)

Nema problema. Det blir status quo så klart.
Polisen i Arjeplog agerar bara mot biltestare som stannar till klockan 3 på natten för att slå en båge i ett avfolkat industriområde. Med den prioriteringen från lägens korta arm spelar hastighetsskyltningen ingen som helst roll.
Förresten, nån som tror att förarna idag håller sig under 90 idag? Man skarattar högt och slå sig på knäna.

#7 • Uppdaterat: 2009-10-30 21:33
Christer Stockholm (ej verifierad)

DET VAR DET DUMMASTE JAG HÖRT!
Varför ska vissa stå över lagen?
Varför är arbetstillfällen viktigare i Arjeplog än andra ställen?
Varför är den viktiga miljön inte värd lika mycket i Arjeplog som t.ex. Stockholm?
Säg ett argument varför dessa bilister skulle vara bättre bilister än "vi andra" så de skulle få köra fortare?
Vägverket är en samling rövslickare som måste ha sandpapperstunga vid detta laget.

#8 • Uppdaterat: 2009-10-30 22:40
Olle (ej verifierad)

Jörgen Berglund, var befinner du dig?? En orytmisk trafikbild i Arjeplog vad är det??

#9 • Uppdaterat: 2009-10-31 16:49
Patrik Winterberg (ej verifierad)

Lika inför lagen?? Här styrs åter marknadskrafterna, dvs intressekonflikt när det gäller arbetstillfällen kontra fel eller rätt. återigen: Inte konstigt att miljön tar "stryk" pga av alla intressekonflikter.
Med vår skattesystem ala Robin Hood -behöver vi bara Sthlm som draglok-stäng resten av många omotiverade och 0:- bidrags-komuner.

#a • Uppdaterat: 2009-10-31 18:03
Yang (ej verifierad)

Här ställs flera principer, som är viktiga i Sverige mot varandra. Likhet inför lagen har länge varit, inte bara Sveriges, men också många andra demokratiska nationers grundprincip. Det ska mycket till för att bryta mot den principen, för då är vi på väg att bli en "banarepublik". Ju mer företag, enskilda och intressegrupper kan "köpa" sig förbi gällande regelsystem desto mer korrumperat riskerar systemet att bli. Men principen "arbete åt alla" då? Tveklöst har norrlandskommunerna behov av att industrin, myndigheter, eller testare, som i detta fallet, investerar i bygden. Annars försvinner bensinmackar, butiker och annan service, och människors villor blir osäljbara. Arbetslöshetsersättning blir lösningen för många. Vem tjänar på det? Nollvisionen? Nån klok person satte samman all statistik och räknar man samman alla missbrukarolycor med självmord, ungdomligt oförstånd, de som somnar vid ratten, sjukdomsrelaterade olyckor osv (alla olyckor man inte kan komma åt med säkerhetshöjande åtgärder), så ligger vi på den siffra vi har idag. Eller hur får man biltjuvar att ta på sig bältet och köra nyktra? Biltestarna påverkar vår nollvision marginellt vill jag påstå. Bevilja dispenser, men ställ krav och följ upp, är kanske en väg att gå. Vi kör ju ändå olika fort oavsett vad det står på skylten, eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.