Nästa artikel
Visby - bilfritt bakom muren
Resor

Visby - bilfritt bakom muren

Publicerad 31 juli 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
På sommaren är Visby en stad för turister till fots. Mitt i sommaren är det förbjudet att köra bil i innerstan. Men det finns gott om parkeringsplatser
utanför murarna och avstånden är små.
Visby har under många år varit ett av Sveriges populäraste resmål. Vid den senaste undersökningen, publicerad våren 2009, hamnade den gamla Hansastaden och världsarvet på tredje plats av alla svenska städer. Bara Göteborg och Stockholm lockar fler besökare.

Många turister väljer att ta med sig bilen till Visby och vet att det kan blir problem att hitta en p-plats. Men det finns trots allt ett stort antal p-platser framför allt vid Ã-sterport. Det hindrar inte att det kan bli väldigt trångt även där under de mesta turistintensiva veckorna i juni och juli.

Förbudet att köra bil i innerstaden under sommarmånaderna infördes redan 1987 och gäller alla som inte har specialtillstånd, till exempel boende och tyngre transporter till och från butiker och restauranger. Bötesbeloppet för dem som bryter mot körförbudet är 1 000 kronor. Under sommaren är det förbud mot att köra bil i hamnen mellan klockan 22 och 06.

Beslutet att hålla bilarna utanför Visbys innerstad verkar vara definitivt och inte ens den hyrbilsfirma som ville ha dispens för sina elbilar fick gehör.

Även insändarspalterna i Gotlands båda tidningar innehåller en hel del kritiska inlägg riktade mot bilisterna. "Intoleranta sluskar" är ett av invektiven och bilisterna i Visby påstås köra både fort och ansvarslöst. Att Visby verkligen är unikt förstod resten av världen 1995 när FN-organet Unesco gav staden status som världsarv.

I motiveringen hette det att Visby är "ett synnerligen framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad handelstad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild". Det är enbart innerstaden som utgör världsarvet. Det totala ytan är bara 77 hektar och där bor cirka 2 600 invånare mot 22 000 i hela Visby.

Den långa stadsmuren och de flesta av ruinkyrkorna byggdes redan på 1200-talet och Visby upplevde då sin första högkonjunktur fram till slutet av 1300-talet. Sen gick det snabbt utför och först på 1800-talet började konstnärer och författare att intressera sig för den märkliga medeltidsstaden.

Under 1900-talet har Visby renoverats varsamt och kanske kan man tala om en ny högkonjunktur under de senaste decennierna. Visbys medeltida byggnader är vackrare än någonsin och över 200 av dem har skyddats
som byggnadsminne. Till och med vägskyltarna har gjorts extra små för att inte förstöra helheten.

Gotland brukar marknadsföras som cykelön men är i minst lika hög grad en bilö. När man turistat färdigt i Visby är avstånden betydligt längre. Från Hoburgen i söder till Fårö i norr är det ca 17 mil. Tänk på det och glöm inte bort att svenska somrar innehåller både regn och blåst. Då är bilen att föredra kanske, i kombination med en cykel i bagaget.

Visby och Gotland är ett av de områden i Sverige som lyckats förlänga turistsäsongen rejält. Det är framför allt den framgångsrika Medeltidsveckan i början av augusti som lockar sena turister till ön men även Almedalsveckan drar många köpstarka besökare till ön. Totalt tar Gotlands besöksnäring in 1,2 miljarder och till det kommer resandet (båt och flyg) som ger ytterligare 500 miljoner.

Många av dem som kommer till Almedalsveckan och Medeltidsveckan är inte beroende av att ta med sig bilen in i Visbys medeltida kärna. De flesta nöjer sig med att flanera mellan hotell, seminarier och krogen. Mats Jansson på Gotlands Turistbyrå är helnöjd med bokningsläget i början av juni trots
lågkonjunktur och dåliga tider.

- Det ser oförskämt bra ut. Jämfört med bokningsläget ifjol har vi en ökning med 17 procent. Allt fler väljer att turista på hemmaplan i år och det gynnar inte minst Gotland.

Ett stort problem för Visby är att det finns för få hotell. Dagens 750 bäddar räcker inte alls till exempel under Almedalsveckan. Mats Jansson ser det som absolut nödvändigt att det inom kort byggs fler hotell i Visby. Medeltidshotellet, med sina 14 rum, kan naturligtvis inte göra något åt hotellkrisen i Visby, men är ändå ett bra exempel på hur man skapar ett attraktivt boende i ett K-märkt hus mitt i en medeltidsstad. Ett dubbelrum kostar visserligen över 2 000 kronor natten men då ingår husspöken.

Både Riksantikvarieämbetet och Länsmuseet på Gotland fanns med i bilden när Medeltidshotellet skapades. Murarana är metertjocka och inredningen består mest av trä och kalksten. Ett av rummen, "Petrus och Kristine kammare" har ett ovalt badkar med utsikt mot havet. Moderna påfund som TV existerar men har gömts inuti väggskåp. Hotellets marknadsförare påstår poetiskt att "huset är i ett skick där historien får viska sin tysta berättelse för den som vill lyssna.". Det ligger någonting i det.

Medeltidshotellet toppar listan när det gäller hotellpriser men både Clarion Hotel Wisby, Strand Hotel och Hotell Tott tar också över 2 000 kronor natten under högsäsong. Billigast är Hamnhotellet och mer överkomligt blir det för dem som väljer att bo på vandrarhem.

När ni läser den här artikeln är redan årets Almedalsvecka över. Det är ett evenemang som växer för varje år och 2009 dök alla partiledare upp och det fanns över 600 seminarier och möten att delta i. Hur mycket öl och vin som såldes vågar vi inte ens spekulera i. Däremot var det över 6 000 personer som kom till årets Almedalsvecka. En del av dessa letade sig säkert fram till restaurang 50 kvadrat som är en ny stjärna på den svenska kroghimlen. Matbibeln White Guide placerade i år krogen på 29:e plats av alla
svenska krogar.

Det låter kanske inte så mycket men är väldigt bra. Även Donners Brunn och G:a Master får toppbetyg av White Guide. På 50 kvadrat, där man definitivt ska beställa bord, serveras åtskilliga rätter som är tillagade på gotländska råvaror. Till exempel en hängmörad biff från Ejmunds gård och en speciellmögelost som lagrats i Lummelundagrottan.

Prisnivån är hög och varmrätterna kostar mellan 240 och 385 kronor. För den lite mindre plånboken rekommenderar guideboken restaurang Bakfickan på Stora Torget. Fiskbutik och krog i samma lokal och maten smakar oftast riktigt bra. "Med lite skärpning vid grytorna skulle Bakfickan kunna bli en suverän liten fiskkrog", sammanfattar White Guide.

Om Almedalsveckan är politikernas och journalisternas lekstuga så är Medeltidsveckan (vecka 32) mer anpassad för en yngre och inte så köpstark publik. På senare år har det riktats kritik mot att veckan blivit lite väl kommersiell men många tycker ändå att arrangörerna håller stilen. Framför allt genom att besökarna får uppleva dramatiserad medeltid i form av tornérspel, musik, teater och stadsvandringar.

Bland årets spektakel hittar man Gycklargruppen Jauvets "Sagan om den andra ringen" samt "Albertus Pictor - en musikalisk berättelse" som utspelar sig i Helge Ands ruin. Hela Medeltidsveckans program återfinns på
hemsidan www.medeltidsveckan.se.

Trots att det är svårt att bygga nytt i en medeltidsstad har Visby det senaste decenniet fått en högskola, kongresshall och bibliotek. Allt ligger strax intill Almedalen och där hittar man också det nya havsbadet som snabbt blev väldigt populärt.

På några hundra kvadratmeter ditforslad sandstrand trängs de turister som inte orkar ta sig till Tofta eller Sudersand på Fårö. Väldigt trång men väldigt trevligt. Kanske inget för barnfamiljerna men desto mer för badsugna ungdomar som gillar att solbada med närkontakt. Många tycker att Visby är som bäst under lågsäsongen när de flesta turister har åkt hem.

Då har man nästan gränderna för sig själv, det går att få plats på krogen utan att boka 14 dagar i förväg och det är dessutom tillåtet att köra bil i innerstaden. I maj och september är det allra bäst. Eller som en krönikör i Svenska Dagbladet tyckte: Visst är Visby ett fantastiskt världsarv, med undantag för perioden från midsommar till den 10 augusti.

Relaterade bildspel

FAKTA/ Visby

Färja. Visby har färjeförbindelse med både Nynäshamn och Oskarshamn. Under sommaren är det trångt på färjorna och det kan vara idé att boka i god tid.

Flyg. Flygförbindelserna har byggts ut mycket de senaste åren och Visby kan numera nås från såväl Stockholm, Nyköping, Göteborg, Norrköping, Sundsvall och Ängelholm. Även från Helsingfors och Hamburg går det att flyga till Gotland. Boka tidigt och kolla rabatter om ni är flera som åker samtidigt.

Hyrbil. Ett bra alternativ om ni inte får bilplats på båten. Många konkurrerande hyrbilsfirmor på flygplatsen och i hamnen.

Information. På hemsidan www.alltomgotland.se hittar man det mesta om Gotland.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.