Nästa artikel
"22 färre människor kommer dödas i trafiken"
100 NYA FARTKAMEROR:

"22 färre människor kommer dödas i trafiken"

Publicerad 29 april 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Trafiksäkerhetskamerorna längs de svenska vägarna har enligt Vägverket gett goda resultat. Nu ska ytterligare 100 fasta fartkameror placeras ut.
- Erfarenheten och studier visar att effekten av de trafiksäkerhetskameror som satts upp är goda. Tillsammans med de nya kameror som sätts upp 2009 innebär det enligt våra beräkningar att drygt 22 färre människor dödas i trafiken varje år. Kamerorna kommer att placeras på de mest olycksdrabbade vägarna för att få ner hastigheten och därmed rädda liv. Genom att hålla hastighetsgränserna minskas också koldioxidutsläppen, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Vägverket anser att de 977 trafiksäkerhetskameror som finns längs de svenska vägarna har gett mycket goda resultat. Enligt Vägverket har medelhastigheten på vägavsnitt med trafiksäkerhetskameror sänkts med cirka 5 procent. Dessutom ska färre svåra olyckor ha skett och koldioxidutsläppen ska ha minskat med 25 000 ton till följd av den lägre hastigheten.

Därför väljer Vägverket att placera ut ytterligare 100 trafiksäkerhetskameror under det andra halvåret 2009.

- Utbyggnaden av de fasta trafiksäkerhetskamerorna är ett bra komplement till polisens manuella övervakning och polisens mobila enheter som finns runt om i landet. Kamerorna räddar liv och aktiveras där de bäst behövs efter analys av trafikläget. De mobila trafiksäkerhetskamerorna kommer att användas på platser där det är särskilt påkallat av trafiksäkerhetsskäl, till exempel vid vägarbeten, skolor och daghem, säger rikspolischef Bengt Svenson.

I och med utökningen av nya kameror kommer det fasta kameranätet att bestå av 1 077 kameror längs cirka 288 mil väg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-04-29 15:43
Globetrotter (ej verifierad)

Resonemanget håller ju inte, för då skulle
- fartkameror finnas på ALLA vägar och ALLA korsningar och därmed reducera antalet döda till 0, och det krävs bara 20 000 kameror för det.
Det fungerar ju inte eftersom det aldrig redovisas vilka variabler Skogö et. al. använder för sina "beräkningar".
- samma sak gäller koldioxiden. Dessutom är det töntigt att bara koncentrera sig på den gasen när det finns andra gaser som är värre. Det är bara s.k. populism - Skogö försöker rida på en klimatalarmistisk våg.

#2 • Uppdaterat: 2009-04-29 15:58
Emme (ej verifierad)

Fartkameror , nu Miljökameror , vad kommer sedan?
Vilddjurskameror? Mindre- slitage-på-bilen-kameror?

#3 • Uppdaterat: 2009-04-29 17:02
Spejaren (ej verifierad)

Kamerorna minskar trafiksäkerheten genom att många letar efter dem i stället för att ha full kontroll på den övriga trafiksituationen. De är ett vedervärdigt distraheringsmoment

#4 • Uppdaterat: 2009-04-29 17:28
Konservator (ej verifierad)

"22 färre trafikdödade" per år - enbart p.g.a. 100 fler kameror? Tillåt mig tvivla på kvaliteten på den vetenskapliga metodiken bakom en sådan SWAG ("scientific wild-ass guess"). 22 pers. upp eller ned per år är mer likt den totala förändringen än en effekt av en enskild åtgärd. Se statistik på t.ex:
http://www.ntf.se/olyckor/staplar.asp?region=&manad1=01&manad2=12&regionretur=1
Det som vore mer intressant att se vore före- och efter-statistik från de vägavsnitt som är kameraövervakade och där inga andra säkerhetshöjande åtgärder har vidtagits (helst skall ju alltid samma bilar och bilister färdas där också...). Då skall det naturligtvis vara siffror från långa mätperioder för att kunna påvisa några trender, inte bara skillnaden mellan två på varandra följande år.
Men man skall naturligtvis inte vänta sig vetenskaplig vederhäftighet från en myndighet som tydligen tycker att ett religiöst-politiskt begrepp som "koldioxidutsläpp" är en relevant storhet att försöka bevaka.

#5 • Uppdaterat: 2009-04-29 17:55
Janne i Sigtuna (ej verifierad)

Insändaren "Globetrotter"s reflektion är intressant. Undrar just vad VV tycker om den beräkningen ?

#6 • Uppdaterat: 2009-04-29 18:30
Roy (ej verifierad)

Snälla Vägverket!
Publicera era beräkningar. Ni behöver det för er trovärdighet.
Antingen är vi många som då får krypa till korset - eller så får ni ytterligare lite att addera till er dödsstatistik på grund av alla oss som skrattat ihjäl oss.

#7 • Uppdaterat: 2009-04-29 23:36
Rex Sunt Förnuft (ej verifierad)

Det är inte det mänkliga livet det gäller utan endast att staten kan utöva ytterliggare kontroll och straff över sina medborgare. Läs boken" 1984 " av George Orwell.

#8 • Uppdaterat: 2009-04-30 00:35
Saabnissar (ej verifierad)

Fartkameror är ju bara till för laglydiga. Alla andra tar ju på sig tomteskägget och drar förbi med oförändrad hastighet.
Det vore intressant om det kunde redovisas hur många tomtar , Kalle Anka och Musse Pigg som fastnat på fartkamerornas plåtar.

#9 • Uppdaterat: 2009-04-30 00:41
Stig Carlsson (ej verifierad)

Hur många liv skulle vi rädda om vi satte upp kameraor på systemet.Jag tror att det år lika många som kör med alcohol som kör för fort

#a • Uppdaterat: 2009-04-30 00:51
jan berg (ej verifierad)

förhindra självmord i samhället men det funkar inte bara med fartkameror

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.