Nästa artikel
"Som nyhet är 9-3X ingen kioskvältare"
EXKLUSIVT:

"Som nyhet är 9-3X ingen kioskvältare"

Publicerad 26 februari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nya Saab 9-3X är redo för premiär. Men vad bjuder nykomlingen på för några överraskningar? Vi Bilägares testchef Marianne Sterner har provkört 9-3X - och är långt ifrån överväldigad.
- Som nyhet är 9-3X ingen kioskvältare, säger Vi Bilägares testchef Marianne Sterner till Vibilagare.se.

Saab har stora förväntningar på nya modellen 9-3X. Nykomlingen, som premiärvisas vid bilsalongen i Genève, ska bredda Saabs utbud. Vi Bilägares testchef Marianne Sterner har provkört 9-3X - och konstaterar att det mest är utseendet som förändrats jämfört med 9-3 XWD.

- Man får väl känslan av att det inte var särskilt mycket nytt som har hänt. 9-3X har blivit lite tuffare i utseendet men det är väl den främsta förändringen, säger Marianne Sterner.

Några större nyheter bjuder nykomlingen alltså inte på. Men 9-3X har 35 millimeter högre markfrigång än 9-3 XWD.

- Men det märks i praktiken inte alls förutom när man kör i svår terräng, säger Marianne Sterner och fortsätter:

- Fast  vi har bland annat kört 9-3X i en "puckelbana" och där går den riktigt bra.

Ett tuffare utseende och bra förutsättningar vid terrängkörning hamnar alltså på plussidan för Saabs nykomling. Men Vi Bilägares testchef har ändå lite svårt att bli allt för exalterad.

- Jämfört med vanliga 9-3 XWD märks egentligen ingen större skillnad, säger Marianne Sterner.

Provkörningen kommer framöver i Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-02-26 15:36
ad (ej verifierad)

Marianne Sterner ! Har du inte lite bråttom med ditt omdöme? Personligen tycker jag inte du har den kompetensen: Har tidigare pren. på tidningen , men anser att den tappat verklighetsanknytning mer och mer.Har blivit en tramstidning !

#2 • Uppdaterat: 2009-02-26 15:39
Markus (ej verifierad)

Till AD. Knappast för bråttom va? Märker hon inte någon skillnad så märker hon inte någon skillnad. Bättre att säga det då än att hålla i en heja sverige-vimpel och ljuga. Dessutom fattar väl alla att detta inte är något helt reportage. Jag ser fram emot reportaget och hoppas att Marianne vågar skriva att bilen är dålig om den är dålig.

#3 • Uppdaterat: 2009-02-26 15:40
Bruno M (ej verifierad)

Vem sa att det vore bättre att satsa pengar på omskolning och ersättningsjobb? Det är faktiskt det mest realistiska. Plocka ut en del av SAAB och gör det till ett innovationsföretag som jobbar åt bilindustrin?
Om nu SAAB ingenjörer är så framåt...

#4 • Uppdaterat: 2009-02-26 15:44
Perra (ej verifierad)

HELT RÄTT MARKUS!!!!!! Sterner brukar ha rätt med sina omdömen och jag håller med henne i det här fallet för det är knappast överraskande att 9-3x nästan är samma bil som den vanliga 9-3an

#5 • Uppdaterat: 2009-02-26 16:18
Lin (ej verifierad)

Marianne Sterner Sammanfattar det ganska bra.
"Ingen större skillnad"
Konceptet påminner lite om Rovers Streetwise.
På med lite plastkåpor på en gammal modell och vips har vi ytterligare en bil för alla "aktiva" människor i karriären. (Och vi vet ju hur sagan om Rover slutade)
Dom flesta som kör sådana här bilar är ändå män i +55 års ålder med gryende flint vars "aktiva" liv på sin höjd sträcker sig till TV-soffan med en Whiskey, Bira och en chipspåse till hands.

#6 • Uppdaterat: 2009-02-26 16:28
pa_forsgren (ej verifierad)

Osaklig kritik mot denna bil tycker jag. Det är säkerligen en ypperlig dragbil. Med släp på dålig väg är det nästan ett måste, särskilt som denna vinter med mycket snö och oplogade vägar. Den har sitt berättigande varesig man gillar cips eller inte.

#7 • Uppdaterat: 2009-02-26 16:41
Anders (ej verifierad)

men det står ju att den är bra i terräng PA? Att den sedan inte är något vidare nytt är en helt annan sak. de ena utesluter inte det andra.

#8 • Uppdaterat: 2009-02-26 16:49
pa_forsgren (ej verifierad)

Jovisst gör det det Anders. Det jag skriver att den gör sig även bra i andra förhållanden, t.ex. oplogad väg/ dålig väg.

#9 • Uppdaterat: 2009-02-26 16:54
Anders (ej verifierad)

Det gör den säkert men va jag menar är att kritiken handlar om att den påminner mycket om den vanliga 9-3an och det är svårt att säga emot även om den säkert gör sig bra i snö osv. det gör ju vanliga 9-3an med. det är inte köregenskapen den faller på menar jag.

#a • Uppdaterat: 2009-02-26 16:57
Roy (ej verifierad)

Att det inte känns någon större skillnad trots att de höjt bilen, är väl ett väldigt bra betyg!
Marianne antyder ju att den är bättre i terrängen - och hur många fyrhjulsdrivna standardbilar är egentligen så värst bra där - och är de det, så brukar landsvägskomforten och väghållningen bli lidande.
Nu är ju fyrhjulsdrivningen identisk med XWD och bättre finns väl inte att uppbringa för tillfället, så vad kan man begära om det inte ska vara en rent terrängfordon.

Det ska bli intressant, när bilen testats lite grundligare, att läsa om vad som skiljer i landsvägskomfort, undanmanöveregenskaper, backkörning och framkomlighet i knölig terräng. Och pris! Är "nyheten" värd någon uppmärksamhet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.