Nästa artikel
Toyota Avensis - en lyckad uppföljare
Provkörning

Toyota Avensis - en lyckad uppföljare

Publicerad 26 januari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Den är lite större, något snålare, mycket bekvämare och mer avancerad. Toyota har ägnat några år åt att bygga en ny Avensis. Och  lyckats, förstås.
"Perfekt obalans". Så vill Toyotas chefsdesigner Wahei Hisahi karakterisera nya Avensis, den tredje generationen sedan 1997. Lite oväntade svängar, bukter och detaljer gör att en bil inte blir tråkig att titta på, menar han.
Resultatet av den japanska ritpennan är väl inte det vackraste man sett. En del former är tämligen dissonanta, men Avensis är dessbättre inte obalanserad att köra.

Som tidigare görs den stora Toyotan i två varianter varav den sju centimeter längre kombin kommer att säljas mest i Sverige,  trots att den kostar 9 000 kronor mer än sedanmodellen.

Storleken är ungefär som förut, med fem centimeters tillägg på längden och bredden. Utrymmena räcker väl för fem. Baksätet testsitts av en drygt 180 centimeter lång man som hävdar att han har det bekvämt.

Till Sverige kommer Avensis med fem olika motorer; två bensin och tre dieslar. Billigast är en 1,8 liters bensinmotor på 147 hk som går att köpa för bara 202 500 kr (i sedanmodellen).  Pappren lovar att den klarar sig med 0,67 l bensin per mil och med dagens höga dieselpris kan man fråga sig om det är värt att betala cirka 26 000 kr mer för att få den minsta dieseln på 126 hk. Den drar bara 1,4 deciliter mindre bränsle per mil än den avancerade bensinmotorn.

Jag sticker iväg med en 1,8 Valvematic,  ihopkopplad med Multidrive S, Toyotas egen steglösa och remdrivna växellåda.

Jobbar bra

Beteckningen Valvematic betyder att motorns ventiler öppnar olika beroende på hur hårt föraren gasar. På insugssidan styrs både öppningshöjd och tid, på avgassidan regleras enbart öppningstiden. Tekniken gör förbränningen effektivare. Motorn drar mindre bränsle och får bättre dragkraft.

Provkörningen har inte pågått länge förrän jag är övertygad:  1,8-litersmotorn och den steglösa växellådan jobbar perfekt tillsammans.
Remdrivna bilar brukar låta som kaffekvarnar när de accelererar. Men Toyota har lyckats dämpa skavandet till en behaglig nivå. I jämn fart låter det inte mer om Avensis Multidrive än om vilken annan bil som helst.

I bilköerna rullar Avensis ryckfritt och lugnt, på trafiktomma kurviga vägar är det bett i accelerationen. Med elektronikens hjälp har CVT-lådan blivit extra trevlig. Istället för att entonigt mala upp i varv "växlar" den i sju mjuka steg likt en riktig automatlåda.
Riktigt inspirerande blir växellådan på manuella läget. Växlingarna sker blixtsnabbt när spaken trycks framåt eller bakåt.

Som standard har Toyota Avensis en sexväxlad manuell låda. Den steglösa Multidrive-lådan kostar
12 600 kr och det är den värd. Automatväxlingen kostar bara tio centiliter mer soppa per mil.

Nya Avensis har ungefär samma hjulupphängningar som modellen från 2003, men komponenterna är nya och väghållningen har blivit lite fastare, samtidigt som åkkomforten mjukats upp. Fjädringen är bekväm.
Gamla Avensis var en bullerlåda som Toyota fick ta tillbaka och ljudisolera bättre. Nya modellen ska vara tystare, lovar teknikerna, men frågan är hur mycket. Provkörningsvägarna är mestadels släta men på de få skrovliga partierna mullrar det oroväckande från däcken. På motorvägen räcker det med dryg svensk fart för att luften ska fräsa runt vindrutestolparna.
Oljudet når dock aldrig några alamerande nivåer.

Sveriges säkraste

Nya Avensis ger intryck av att vara precis så välbyggd som man kan förvänta av en Toyota i familjeklass. Redan gamla modellen utsågs av Folksam till Sveriges säkraste bil och den nya lär inte vara sämre.

Krocksäkerheten har förstärkts bland annat med skydd mot pisksnärtskador i framstolarna och sju kuddar är standard. Körsäkerheten kan förbättras med ett antal system - Toyotas teknik ligger inte efter konkurrenternas.

Nya Avensis lanseras i en kärv tid då många hellre håller i pengarna än rusar iväg för att spana in en ny familjebil. Men Toyota har taktiken klar. Den som inte vill köpa en Avensis kan prenumerera på den för från 4 337 kr per månad (i tre år).  Med ett sådant erbjudande kan nog Toyota få avsättning för säljplanens alla 4 000 bilar.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-01-26 10:47
Josef (ej verifierad)

"Som tidigare görs den stora Toyotan i två varianter" - Gamla Avensis fanns i halvkombi, en variant som nu är bortrationaliserad.

#2 • Uppdaterat: 2009-01-26 11:19
Johan (ej verifierad)

Japanska pennan =) haha När gjorde Volvo en bil som är snygg?? Bara undrar dom har väl gjort bilar som är helt fyrkantiga fram tills nyligen och nu har dom ganska mycket japanska influenser men det talas det tyst om haha vilket b.ll sh.t..Nya Avensis är väl en dröm om du jämför med V50 som måste vara bland dom tråkigaste modellerna som tillverkats..V7 på andraplats..C30 är tuff men grillen är tråkvolvo.
Nej det var Toyota vi skulle prata om..Riktigt fin bil den där.

#3 • Uppdaterat: 2009-01-26 11:35
Josef (ej verifierad)

Intressant att fotografen och artikelförfattaren har så lika namn... ;)
Marianne och Marienne, systrar?

#4 • Uppdaterat: 2009-01-26 11:38
Ola Andersson, Vibilagare.se (ej verifierad)

Josef// Vilken fantastisk syn du har. Betydligt bättre än min i alla fall. ;-) Givetvis ska det står Marianne gånger två, men tydligen har det blivit fel när namnen skrevs in för några år sedan. Ska se om jag kan fixa det.

#5 • Uppdaterat: 2009-01-26 11:39
Ola Andersson, Vibilagare.se (ej verifierad)

Josef// Titta vad snyggt det blev! Tack för påpekandet.

#6 • Uppdaterat: 2009-01-26 13:01
Calle (ej verifierad)

Äntligen en Toyota med snygg europeisk design (kombin). Kommer nog att bli storsäljare! Men var är miljötänket? Hört talas om mindre än 119 mg Co ?!

#7 • Uppdaterat: 2009-01-26 13:18
pa_forsgren (ej verifierad)

119milligram? Per meter då eller?

#8 • Uppdaterat: 2009-01-26 13:41
Bengt (ej verifierad)

"Automatväxlingen kostar bara tio centiliter mer soppa per mil."
Det är motsvarar en dryg krona per mil och det tycker jag är ganska mycket.

#9 • Uppdaterat: 2009-01-26 13:43
Simon (ej verifierad)

Det är felskrivet i texten, den drar 1 cl mer med automat, inte 10
0,65 manuell och 0,66 automat...

#a • Uppdaterat: 2009-01-26 13:48
Henrik Karlsson (ej verifierad)

Var in och provkörde nya Avensis med denna cvt låda, och den bilen gick verkligen fint. Skulle mycket väl kunna tänka mig att byta min v70N mot denna. Desseutom tycker jag bilen är riktigt snygg. Det pratas om växlingssteg i artikeln om denna cvt låda själv märkte jag inte ens av stegen vid växlingarna så mjukt växlade lådan och det tycker jag är imponerande. En detalj önskar jag att man hade på bilen och det är att man skulle kunna vicka upp stolen i framkant som på Volvo, det tycker jag är bekvämt för mig och jag har blivit vant det. Annars är detta en mycket lyckad bil från Toyota som kommer att göra succe. Om ett år ska jag byta bil och då ligger nya Avensis kombi mycket bra till ! När kommer det fullfjädrade testet av bilen i tidningen Vibilägare ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.